KULTUR 2022-04-03 KL. 07:58

Halmstad Big Band spelar Sinatra i Laholm

Av Johan W Jönsson

Laholms Konsertförening gör sin största satsning hittills med föreställningen ”Sinatra through the years”. Nybildade Halmstad Big Band uppträder tillsammans med sångaren Christer Nerfont i Laholm den 12 maj. ”Det känns jättekul att vi har rott det här i land”, säger konsertföreningens ordförande Christer Jonsson.

Halmstad Big Band spelar Sinatra i Laholm
Halmstad Big Band kommer till Laholm i maj. I bandet ingår lahomarna Roger Carlsson och Niclas Johansson (ståendes) samt Patric Aurell vid pianot. Storbandet består även av ytterligare 14 musiker. Foto: Johan W Jönsson

Eller nybildade och nybildade. Halmstad Big Band startades faktiskt redan i början av 2020. Men på grund av en viss pandemi har det faktiskt bara blivit en enda konsert hittills.

– Den gick på ren svenska jäkligt bra!, säger Patric Aurell som är saxofonist och ledare för bandet.

Halmstad Big Band ingår under Musika Halmstads paraply. Det finns ett gediget gammalt notarkiv som Musik i Halland hade och som nu Musik Hallandia tagit över och det har det plockats ur.

– Jag kände att det saknades ett storband av någorlunda hög kaliber. Samtidigt saknades det inte folk i regionen för att spela i storband. Så då startade jag helt enkelt Halmstad Big Band.

Tanken var att föreställningen ”Sinatra through the years” skulle satts upp redan i inledningen av pandemin men den fick skjutas på fram till oktober 2021.

– Vi var först ut på Najaden efter öppningen efter pandemin. Vi visste inte om folk skulle våga komma men vi sålde slut på biljetterna och spelade för fullt hus. Det blev succé på alla sätt och vis.

Halmstad Big Band består som ett traditionellt storband av fem saxofoner, fyra tromboner, fyra trumpeter samt piano, bas och trummor. Totalt 17 stycken musiker.

Christer Jonsson är glad över att bandets blott andra spelning blir i aulan på Campus Laholm.

– Konserten på Najaden lyckades de lägga på samma dag som vi hade en av våra konserter här i Laholm. Efter det så ringde jag till Patric och sa att de minsann fick komma hit och han sa ja.

I storbandet finns två laholmare i Niclas Johansson (sax) och Roger Carlsson (trumpet). Den förstnämnda är medlem i Laholms Konsertförening och han ser fram emot att få spela på hemmaplan.

– Black Ties lade ner 2002 och sedan dess har det inte funnits något storband i Laholm. Det ska bli väldigt roligt att få inta aulans scen med ett storband igen, säger han exalterat.


Konsertföreningens ordförande Christer Jonsson ser fram emot att få se Halmstad Big Band på aulans scen. Foto: Johan W Jönsson


Anledningen till att det blir i aulan på campus istället för teatern, där konsertföreningen normalt har sina evenemang beror på platsen. Aulan har större scen.

Dessutom tar aulan in 318 personer i publiken i jämförelse med teatern som tar 240. Hälften av biljetterna var sålda redan i slutet av mars.

Samtliga bandmedlemmar bor eller är ifrån Halland. Sångaren Christer Nerfont kommer från Wermland Opera i Karlstad. Han har tidigare varit med i musikalen Kristina från Duvemåla.

– Det var ingen chansning från min sida när jag tog in Christer. Han kan och gillar Sinatra. Han ersatte Peter Jöback som Robert i Duvemåla och är ett etablerat namn, säger Patric Aurell.

Det blir Sinatra rakt igenom. Två, tre låtar har bytts ut mot tre, fyra nya gentemot konserten inför ett fullsatt (400 personer) Najaden i Halmstad.

– Christer älskar Sinatra och han älskar att sjunga den här repertoaren. Han kan mycket Sinatra och är underhållande och skicklig inte bara när han sjunger, säger Niclas Johansson.

Halmstad Big Band kommer med sin Sinatrashow till Laholm den 12 maj. Christer Jonsson hoppas och tror att biljetterna tar slut.

– Det här känns kanon! Jag har sett på köparna hittills att det är folk både från långt ner i Skåne, långt bort i Småland och även från Stockholm som skaffat biljetter. Det är kul!

Halmstad Big Band planerar att ha två, tre projekt om året. Samma vecka som man är i Laholm har man en annan konsert med en helt annan repertoar ihop med Magnus Lindgren.

– Det finns diskussioner med jazzmusikern Peter Asplund om två julkonserter. Men där letar vi faktiskt fortfarande lokal, säger Patric Aurell och blinkar åt Christer Jonsson.


Halmstad Big Band har gjort en konsert. Det var på Najaden i Halmstad i höstas (bilden). Deras andra konsert blir i Laholm. Foto: HBB


Fakta:

Musiker i Halmstad Big Band

Saxofoner: Patric Aurell, Niclas Johansson, Torbjörn Dahlqvist, Per Nordling, Nicolas Comesse
Trumpeter: Robin Rydqvist, Roger Carlson, Mårten Lundgren, Christina Aurell
Tromboner: Martin Söderlund, Åke Letandersson, Jörgen Olsson, Martin Sjöborg
Piano: Martin Alling
Bas: Lasse Lundström
Trummor: Per Tholin