Klik venligst
KULTUR 2022-08-20 KL. 08:03

Hårdrocksstjärnan laddar för ny platta och världsturné

Av Rickard Gustafsson

Hårdrockssångerskan Liv Jagrell har laddat för återföreningen av bandet Sister Sin i två långa coronaår och i sommar fick de äntligen rocka loss med sina fans på festivaler i Norden. Längtan att stå inför riktig publik har varit stark men pandemiåren, med inställda spelningar, har dock inte varit helt bortkastade.
– När det inte gick att turnera spelade vi in ny musik och i februari släpps en ny platta med mitt andra band Liv Sin, säger hon till LT.

Hårdrocksstjärnan laddar för ny platta och världsturné
Liv Jagrell har haft en rolig festivalsommar tillsammans med sitt gamla band Sister Sin. LT passade på att ta ett snack med hårdrocksstjärnan om nutid och framtid när hon besökte föräldrahemmet i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Hösten 2015 – efter 13 år av skivsläpp och många och långa turnéer i Europa, Ryssland, Japan och USA – gjorde Sister Sin med laholmsfödda Liv Jagrell sin sista spelning.

Efter Rockstar Mayhem Fest-turnén i Nordamerika, med kända band som Slayer och King Diamond, lämnade ett par medlemmar bandet till besvikelse för fans världen över.
– Basisten och gitarristen hoppade av. Det var slitsamt med mycket turnerande och när vi bara var två kände vi att det inte var mycket band kvar, säger Liv Jagrell till LT när hon är hemma och hälsar på föräldrarna i sin födelsestad.

Året efter, 2016, bildade hon med sambon Per Bjelovuk ett nytt band, Liv Sin, och släppte 2017 debutplattan "Follow Me”. Efter det har det blivit ytterligare ett album och ett nytt är på gång.
Men mer om det senare.


Efter en hektisk festivalsommar tycker Liv Jagrell det är skönt att få några dagar i Laholm, umgås med föräldrarna och hunden Madonna. Rickard Gustafsson


Sister Sin-gänget kunde inte riktigt släppa tanken om en comeback. Inför festivalsommaren 2020 annonserade de sin återförening.
– Vi var som en stor familj och det kändes konstigt när vi slutade spela. Dessutom kände vi att den sista spelningen vi gjorde var så dålig. Vi var dåliga och det var lite publik, säger Liv och berättar att suget för en röjig festivalsommar var tillbaka hos bandet.

2020 gick dock om intet, precis som 2021. Inställda spelningar och festivaler överallt på grund av coronapandemin. 2022 släppte viruset sitt hårda grepp vilket skapade ett mer frekvent turnéschema.

Det har dock ”bara” blivit sju gig i Sverige och Finland då flera festivaler i öster tvingades ställa in.
– Det var synd, men jag vet inte hur många hårdrocksfestivaler de trodde att de skulle kunna köra i Finland, säger Liv och skrattar.

Men festivalerna som blev av drog mycket publik. Sister Sin har bland annat lirat på Gefle Metal, Skogsröjet i Norrköping och i Kungsträdgården i Stockholm. Dagen innan LT träffar Liv i föräldrarnas trädgård på Vingesgatan har Sister Sin gjort sin sista (?) spelning i Time to Rock-festivalen utanför Hässleholm.
– Vi stänger inte dörren, men håller den inte vidöppen heller. Vi får se om det dyker upp nåt intressant erbjudande, säger Liv en smula kryptiskt.

Kanske lika bra så. I den aktuella SVT-dokumentären ”Hårdrock på export”, om det svenska hårdrocksundret, förekommer Sister Sin i två av de fyra avsnitten.
– Jag har inte hunnit se den själv ännu, men hörde det från en kompis. Kul!, säger Liv och lägger ut texten om det svenska hårdrocksundret med internationella band som till exempel Europe, In Flames, Arch Enemy och Entombed.

– Många gånger när vi varit på turné i USA och andra länder i Europa har jag fått frågan om varför det kommer så mycket bra hårdrock från Sverige? Det är den kommunala musikskolan som lagt grunden. Alla barn och ungdomar som velat har haft möjlighet att lära sig att spela och det är ju även förklaringen till det svenska popundret. Sen tror jag det har med klimatet att göra också. Musik och sport är ju det folk håller på med när det är kallt och det har bidragit till många duktiga musiker och idrottare.

För hårdrocksfansen har vi sparat det bästa till sist. I februari 2023 släpps den nya plattan med Liv Sin vilken går under det mystiska namnet ”Kali Yuga”.
– Kali Yuga är en tidsålder i den hinduistiska läran och den tidsperiod vi befinner oss i nu. Den består till stor del av obalans och kaos, berättar Liv.

En passande titel med tanke på coronaåren som satt musikbranschen under stenhård press och krigshotet i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Spelningarna vi gjorde i Ryssland är bland de häftigaste och mest fantastiska vi gjort med Sister Sin och vi blev väl mottagna i Moskva och S:t Petersburg. Det var så otroligt mycket folk i publiken och de kunde våra låtar, men tyvärr lär inte spelningar i Ryssland vara aktuellt på ett bra tag. Det är synd om det ryska och ukrainska folket som inte kan ta del av musik och underhållning längre, säger Liv.


Liv Jagrell på scen. Det nya albumet "Kali Yuga" av Liv Sin innehåller tio spår och första singeln "The Process" har redan släppts. Plattan i sin helhet släpps i februari 2023. Foto: Eric Petersen


Under pandemiåren har Liv och bandet tvingas att hitta nya vägar för att nå ut till sina många fans runt om i världen. Från egna studion i Stockholm har de via internet hållit lågan uppe och haft webbaserade konserter och fansträffar.
– Vi har lärt oss mycket om ljud, ljus, livestreaming och digitala konserter och det hade vi inte lärt oss om det inte vore för pandemin. Vi kan numera ganska snabbt lägga ut konserter digitalt och når då till exempel många av våra fans i USA som inte annars hade kunnat se oss här i Sverige eller Finland. Musikbranschen är inte lätt i dag och många artister använder sig av de sociala plattformarna.

Hur ser den närmsta framtiden ut?
– Plattan är färdiginspelad och vi har precis släppt debutsingeln ”The Process”. Det är svårt att komma ut i dag men vi har fått ett varmt mottagande så nu ska vi försöka boka spelningar för 2023 och så hoppas vi kunna dra ut på världsturné, säger Liv Jagrell.

Fotnot: Vill du lyssna på nya singeln ”The Process” med Liv Sin finns den och även tidigare musik med Liv Sin och Sister Sin på streamingplattformar som exempelvis Spotify.