Klik venligst
KULTUR 2024-02-10 KL. 07:02

Håkan har skrivit bok om rockdrömmen

Av Johan W Jönsson

Rockbandet Steelwings, med rötterna i Laholm och Markaryd, var en hårsmån ifrån att slå igenom internationellt. De har givit ut skivor och är förebilder för många inom sin genre. Nu har Håkan Magnusson från Vallberga summerat bandets resa, så här långt, i bokform – ”Steelwings rockdrömmen”
– Jag har blivit lite förälskad i storyn. Jag har levt med det här i ett år och nu känns det nästan lite tomt, säger författaren.

Håkan har skrivit bok om rockdrömmen
Håkan Magnusson har skrivit boken "Steelwings – Rockdrömmen". "En episk berättelse om överlevnad, återfödelse och odödlig rock'n'roll", som förlaget beskriver det. Foto: Johan W Jönsson

För Håkans del började skrivandet med högstadieläraren Åke Sintring och skoltidningen ”Morgonstressen”. Sedan dess har han skrivit i någon form, i princip alltid.

Noveller för egna ögon, tidningsartiklar, mest sport, för både LT och HP. På senare tid även djupare reportage och krönikor för Magasin Laholm, som finns kvar i digital form.

Håkan skrev ett reportage om Mellbystrands livescen. Gert-Inge Gustafsson i Steelwings läste reportaget och hörde av sig om att bandet skulle släppa en ny skiva 2022.

– Det ville jag gärna skriva om. Steelwings var väldigt aktuella när jag var ung. Gert-Inge hade så mycket att prata om och det var så roligt att lyssna på. Jag klarade inte att sätta punkt.

Håkan har alltid intresserat sig för musik. Han har haft koll på på topplistor och åkt på Sweden Rock. Sedan tre år tillbaka är han dessutom själv sångare i bandet Who Cares.

– Jag höll på med musik själv när jag var tonåring men sedan tog fotbollen överhanden. Nu trillade jag dit igen av en slump. Det är kul och lite av en livsnerv för mig.

Eftersom att Håkan inte klarade att sätta punkt i sitt reportage så hörde han av sig till Gert-Inge och frågade om det inte var läge för en bok. Det nappade Gustafsson på.

Här, hemma. vid köksbordet i Vallberga, har Håkan Magnusson skrivit boken. Han har alltid skrivit och att fåskriva en bok har funnits med på hans bucket list. Foto: Johan W Jönsson

Ingen trodde ändå riktigt på idén när Håkan träffade hela bandet hemma hos sångaren Tommy Söderström i Timsfors. Men han fick gärna göra ett försök.

– Sådant triggar mig. Det var likadant när jag blev tränare i Allsvenskan. Det ska bara gå! När jag låg hemma sjuk och var nästan klar skickade jag ut manuset till olika förlag, säger Håkan.

Fem förlag fick ett mejl. Tre svarade att de ville ge ut boken. Lava Förlag var först ut och fick förstatjing. Håkan trodde knappt att det var sant, men i maj släpps boken.

– Gert-Inge och Anita Gustafsson gillar min berättarstil. De tycker att det känns som att läsa en skönlitterär bok. Jag har siktat in mig på att berätta historien som om jag var där.

Han har träffat och intervjuat olika bandmedlemmar och andra nyckelpersoner. Han har dessutom fått ta del av en tre timmar lång videoinspelning där man kommer bandet nära.

Var det svårt att sätta punkt i boken?

– Nej, den blev jag ganska nöjd med. 312 sidor varav 41 färgsidor. Initialt handlar boken om Gert-Inge, som varit drivande i de band som han medverkat i. Han är Steelwings primus motor.

Bröderna Bengt ”BK” och Åke Karlsson från Markaryd startade Basement. Så småningom kom Gert-Inge in. Basement transformerades till Ars Nova, som var ett symfoniskt rockband.

– Ars Nova transformerades sedan vidare till att bli Steelwings. Det är en förhistoria. Sedan blir det Stelwings tidiga historia med kampen för skivkontraktet de var väldigt nära att få.

Även sångaren Tommy Söderström har en stor del i boken. Liksom gitaristen Micke Lindman. Boken tar läsaren fram till nutida historia och skivsläppet 2022.

"Upptäck hjärtat av hårdrockens odödliga ande i Steelwings – Rockdrömmen av Håkan Magnusson", skriver förlaget om boken. Foto: Johan W Jönsson

I Steelwings idag ingår, utöver Gert-Inge Gustafsson, Tommy Söderström och Micke Lindman, även Peter Fredriksson och Marcus Fritiofsson. De ska spela på festivalen Time to rock i sommar.

Boken heter ”Steelwings rockdrömmen”. Uppnådde bandet sin dröm?

– De var på vippen att göra det. Hade skivan som kom 1989 kommit några år tidigare så hade det blivit försäljning i Europa och USA. De säger att de dog ”grunge-döden”.

– Men på ett sätt nådde de ändå sina drömmar. De fick spela in en skiva och de blev förebilder för många musiker. Bland annat Michael Amott – laholmaren som idag är en världsstjärna i genren.

Boken går att förboka redan nu. Den släpps i maj och kommer såväl i fysisk form, som e-bok och ljudbok. Håkan rekommenderar dock den fysiska för alla bilders skull.

– Jag har fått blodad tand och har tankar på en uppföljare om detta blir bra. Att skriva en bok har alltid funnits på min bucket list och nu dök denna storyn upp, avslutar Magnusson.

Han kommer att ha boken till försäljning själv och den som köper direkt av Håkan får ett signerat ex. Han funderar även på att sälja boken på plats i Laholm och Markaryd tillsammans med bandmedlemmar.

Fotnot: Håkan Magnusson har varit fotbollstränare för IS Halmias damer i Elitettan och Vittsjö GIK i Allsvenskan.