KULTUR 2023-12-30 KL. 07:00

Golftok har släppt exklusiv golfbok

Av Rickard Gustafsson

201 golfbanor har sedan 1985 figurerat på ansedda Golf Magazines listor över världens 100 bästa banor. Majoriteten av dem är så extremt exklusiva att den vanlige golfaren enbart kan drömma om att få chansen att gästspela. Båstadbon och golfnörden Pelle Widmark har hittills lyckats spela 174 av dessa pärlor och har nu släppt en bok om eskapaderna kring hur han lyckats snirkla sig in i de rätta kretsarna.

Golftok har släppt exklusiv golfbok
Båstadbon Pelle Widmark har gjort något som ingen annan svensk lyckats med – att spela världens 100 bästa golfbanor. I boken beskriver han svårigheterna att ta sig in på världens mest exklusiva banor. Foto: Rickard Gustafsson

”Många av klubbarna är så privata att de inte ens släpper in vare sig Tiger Woods eller Joe Biden på parkeringen. Så varför har en småföretagare som bryter på skelleftemål fått pegga upp?”.

Så lyder delar av förordet, skrivet av tv-profilen och journalisten Steffo Törnquist, till boken ”Den första europé att spela världens top 100 golfbanor”, skriven av båstadbon Pelle Widmark och författaren Marcus Birro.

Vi träffas bokstavligen på Widmarks hemmaplan, Båstad GK, där den ursprunglige västerbottningen bor sedan drygt 20 år tillbaka.

Vid ett bord i golfrestaurangen, på puttavstånd från bostaden, berättar han om den 368-sidiga boken, med otroligt spektakulära och vackra bilder som snart når bokhandlarna.

– Jag tycker att den blev för jävla snygg. Det kan jag säga för det är inte jag som gjort layouten, skrattar Pelle Widmark samtidigt som han hyllar formgivaren Sara Adrian och berättar att de flesta bilderna är tagna av världens främsta golffotografer.

Boken är en livsodyssé där läsaren får en inblick i hur en pojk från en svensk medelklassfamilj lyckats ta sig från den första rundan på Skellefteå GK till de mest privata och exklusiva kretsarna i världen för att uppnå målet att spela världens bästa golfbanor.

– Folk har tjatat länge på mig att jag måste skriva en bok, men det är väl drygt två år sedan jag bestämde mig för att få det gjort. Jag har skrivit den själv, men Marcus Birro har rättat min svenska och fungerat som redaktör och spökskrivare. Han spelar inte ens golf, men jag tycker att han uttrycker sig bra, säger Pelle.

Pelle Widmark anser att Pine Valley utanför New Jersey, USA, är världens bästa bana. Han rankar Visby GK på Gotland som Sveriges bästa, men älskar även Båstad GK:s gamla bana och håller den mycket högt. Foto: Rickard Gustafsson

Den röda tråden i boken är kärleken till golfen men handlar minst lika mycket om resan dit. Det inkluderar berättelser ur såväl familjeliv som arbetsliv – parallellt med beskrivningen om jakten, drivet, manin och fokuset att bocka av världens bästa banor.

– Den handlar inte så mycket om de här golfbanorna. Den handlar om mitt liv, hur det fungerar att få tillträde till de här extremt privata banorna och hur stökigt det är. Det är anekdoter om det ena och det fjärde, säger Pelle.

Widmark ingår i en exklusiv skara av 51 personer i världen, ende svensk, som spelat 100 av de 201 banor som sedan 1985 rankats som världens 100 bästa banor av tidskriften Golf Magazine. 2007 uppnådde han 100-nivån, som nummer 17 någonsin och förste europé.

Tidigare hade 16 personer (samtliga amerikaner) lyckats med bedriften och allt sedan dess har Widmark betat av ytterligare 74 banor.

– Problemet att spela de här banorna handlar inte primärt om tid och pengar, utan om kontakter. 60 procent av de här banorna är privata. 10-15 procent av dem är skitprivata, typ Augusta, och en handfull är skitskit-privata, säger Pelle.

– Är du medlem på en sån exklusiv klubb har du kanske 20 gästplatser om året, vilka oftast går till affärskontakter och familj, så då förstår du hur väldigt svårt det är att slita till sig en plats, säger Pelle.

Pelle Widmark tillsammans med amerikanen John Daly när han 1995 vann British Open på St Andrews. Foto: Privat

Att lyckas kräver sociala färdigheter, flexibilitet, generositet, tjänster och gentjänster och allt föregås av långa förberedelser och ett enormt underhåll av kontakter.

– Känner du ingen som inte känner någon som känner någon medlem så går det inte. Det handlar om fokus, vilja, tålamod och att aldrig ge upp. I början var det mest fokus på att beta av banorna, men med tiden är det människorna man möter, platserna man får se och vännerna över hela världen som blivit allt viktigare. Det är kanske därför drivet fortfarande finns kvar, säger Pelle.

Sedan 2009 sitter Widmark själv med i panelen för Golf Magazine.

– Den består av golfspelare, banarkitekter, golfhistoriker och så några golfidioter som jag, säger Pelle och skrattar.

Som panelmedlem skulle man kunna tro att röda mattan rullas ut, men så är verkligen inte fallet.

– En bana som känns ouppnåelig är Ellerston några timmar utanför Sydney som är designad av Greg Norman (golfikon och tidigare världsetta). Jag hade rest till Australien för att spela den och hade till och med med mig ett rekommendationsbrev från Greg Norman. De sa nej, trots brevet, och så var det med den resan, säger Pelle och kostar på sig ett leende.

Boken kom ut i handeln i november i en upplaga på 3 000 exemplar och säljs på nätet men också hos bokhandlarna i Båstad, Laholm och Höganäs.

Pelle Widmark ställde ut sin bok på bokmässan i Göteborg tidigare i höstas. Flera amerikanska förlag har visat intresse av att översätta boken till engelska. Foto: Privat