-
KULTUR 2022-06-15 KL. 17:56

Gitt Grännsjö låter trådarna tala på Stadshusgalleriet

Av Johan W Jönsson

I år det 50 år sedan laholmskonstnären Gitt Grännsjö Carlsson gick ut konstfack. Det firas med en utställning på Stadshusgalleriet vid namn ”Trådarna talar”. På utställningen får besökaren se verk från de olika årtionden då hon varit aktiv som konstnär.

Gitt Grännsjö låter trådarna tala på Stadshusgalleriet
Gitt Grännsjö använder sig av symaskinsbroderi när hon skapar konstverk som det hon visar upp på bilden. I sommar ställer laholmskonstnären ut på Stadshusgalleriet. Foto: Johan W Jönsson

Det är dubbla konstjubileum i Laholm. Utöver Gitts 50 år firar samtidigt även Teckningsmuseet 30 år med en utställning med Lasse Åberg.

Gitts utställning är retrospektiv med flera olika saker som Gitt skapat under de 50 gångna åren. Hon har inte valt ut konsten själv. Det har hennes son och svärdotter gjort.

– Magnus (Carlsson) är konstnär och Frida (Öhlin) är arkitekt. De har hjälpt mig att hänga utställningen och har fått välja helt fritt i ateljén. Det var spännande!

Att ge någon annan fria händer var lite läskigt i början men Gitt är glad att hon vågade. Det blev på ett annat sätt än om hon själv skulle gjort det och hon är jättenöjd med resultatet.

– Det hade varit väldigt svårt för mig att välja. Det såg på det med helt andra ögon och det har varit både härligt och befriande på något vis, säger Gitt.

Hängningen är inte kronologisk. Det finns dock något från alla de årtionden som Gitt varit aktiv - från -60-talet till idag.

– Det är som en komposition, nästan som ett stort konstverk. Det finns en karta där man kan se vad jag gjort då och då. Det är blandat bättre och sämre saker om vartannat.

– Det finns en röd tråd, vilket jag var lite orolig för att det inte skulle göra då jag alltid gillat att experimentera. Jag får en idé, ser den i huvudet och sedan skapar jag på olika sätt.

Mest inspireras hon av naturen, himlen och olika färger. Numer är hon lite trött på neonfärger men neonrosa är typiskt för ett Gitt Grännsjö. ”Det kan vara bara en liten prick”.

– Man ser tydligen både färgmässigt och formmässigt att det är jag. Jag frågade Magnus och Frida och jo, de sa att man ser. Jag jobbar med prickar och vissa färger återkommer.

Gitt har arbetat lite industriellt men under stora delar av sin karriär har hon varit fri konstnär. Hon har ställt ut mycket utomlands på flera olika samlingsutställningar.

– Jag och glaskonstnären Bengt Edenfalk (en annan laholmskonstnär) ställde ut mycket tillsammans i både Sverige och Tyskland. Vi hade ett släktskap i våra färger.


Just nu jobbar Gitt med papper och kartong som hon perforerar. Det här är gamla medicinförpackningar. Foto: Johan W Jönsson


Gitt kommer ursprungligen från Arvika i Värmland. Hon och hennes man Ejbert bodde först i Köpenhamn men ville hem till Sverige och hittade det gamla mejeriet i Köpinge.

– Vi har bott här i över 40 år och trivs så bra. Jag hade en dröm om att få bo på en vind och det gör jag nu. Det är nära till storstäder och till både hav och skog. Man kan inte bo bättre.

Just nu jobbar Gitt med papper och kartong som hon perforerar - gör hål i så att det blir struktur på. Hon jobbar mycket med nålar och tycker att det är spännande med återvinning.

Hon har gjort en hel del offentliga utsmyckningar. Bland annat till stadshuset, stadsbiblioteket, Veingeskolan och Knäreds sjukhem.

– Det var ofta tävlingar och jag hade turen att jobba med textil. Det är väldigt tacksamt som utsmyckning då det absorberar ljud och blir ombonat, säger hon ödmjukt.

Gitt har även komponerat en matta vid namn ”Soldagg” för världskända Märta Måås Fjetterström i Båstad. Något som hon är stolt över. ”Det är ett handväveri som är Rolls Roys bland mattor.”

Konstnärskollegan Agneta
Oledal har gjort en skrift till utställningen vid namn ”Trådarna Talar, Gitt Grännsjö-C Konstnär i 50 år”. Agneta inviger också utställningen.

Agneta och Gitt skapade tillsammans projektet ”Korona” år 2009 där de arbetade med återbruk. När coronapandemin kom lades projektet ner.

– Jag jobbar i min ensamhet men blev deppig under pandemin och drog ner väldigt mycket. Jag har alltid tänkt att jag ska jobba tills jag dör men jag är inte helt säker på det längre.

När utställningarna försvann under pandemin försvann också en form av mål för Gitt, som alltid arbetat som bäst under press. ”Kreativiteten går inte att vänta in, man måste sätta igång.”

– Jag var på en kurs i handtuftning (måla med garn) i våras och tycker att det är riktigt roligt. Vi får väl se vad det blir, om det blir något. Jag ska unna mig att prova.

– Det roligaste är ändå att jobba. Utställningar är egentligen inte min grej då jag är så blyg men utan utställningarna hade jag nog inte jobbat så intensivt som jag gjort, avslutar Gitt Grännsjö.

Utställningen ”Trådarna talar” öppnade lördagen den 18 juni och pågår fram till den 20 augusti.


Gitt Grännsjö och hennes man Ejbert Carlsson har bott i det gamla mejeriet i Köpinge i över 40 år. Gitt menar att man inte kan bo bättre. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Gitt Grännsjö

Från: Arvika
Bor: Köpinge
Familj: maken Ejbert Carlsson och sönerna Staffan Grännsjö, Magnus Carlsson med familjer (fyra barnbarn)
Gör: konstnär
Aktuell: I år är det 50 år sedan Gitt gick ut konstfack