-
KULTUR 2022-06-18 KL. 07:55

Fotbollsnostalgi deluxe på Rådhuset

Av Rickard Gustafsson

I sommar ska vi heja fram de svenska fotbollsdamerna i jakt på guld i fotbolls-EM i England. Men för guds skull passa även på att klämma in ett utställningsbesök på Rådhuset och upplev en total lokal fotbollsnostalgi signerad Tommy Paulison och Föreningen Gamla Laholm.

Fotbollsnostalgi deluxe på Rådhuset
Varje lokal fotbollsklubb får en egen liten monter i utställningen på Rådhuset. Här poserar Tommy Paulison vid en jubileumströja – ihopsydd av tröjor från Laholms IF och Laholms BK vilka 1957 slogs samman till Laholms FK. Foto: Rickard Gustafsson

När LT hälsar på i Rådhuset har hängningen av utställningen precis påbörjats. Foton, tavlor, tidningsurklipp, attiraljer, fotbollsprylar, dator- och tv-utrustning och massa annat ligger till synes oorganiserat i lokalerna.

Men LT:s gamle pensionerade sportchef Tommy Paulison sprudlar av energi och har full kontroll på var saker ska vara.
– Alla klubbar kommer att få en egen liten monter, säger han och sätter upp 50 år gamla lagbilder och plockar fram foton på gamla fotbollshjältar.

När Fredrik Andreasson i Gamla Laholm föreslog en utställning om att lyfta fram, hylla och sätta lokalfotbollen i fokus blev det positivt gensvar i föreningen, men en person blev orolig.
– Alla tittade på mig, men jag förstod direkt hur enormt svårt det skulle bli att göra ett urval. Det finns så kolossalt mycket material att välja ur så vi skrapar bara på ytan, säger Tommy Paulison och ursäktar sig därmed på förhand att det kan finnas profiler, triumfer och historier som inte inryms inom Rådhusets väggar.

Men frågan är vem som är bättre lämpad att göra en utställning än mannen som slaviskt följde lokalfotbollen i 44 (!) år som sportjournalist på LT?
– Tommy har jobbat med det här hela sitt liv. Han är som ett levande uppslagsverk. Men man behöver inte vara fotbollsintresserad för att se den här utställningen för det är så många personer på bilderna och människor som vi berättar om som folk kommer känna igen, säger föreningens tidigare ordförande Roy Karlsson.

Fotbollen och föreningarna har haft en väldigt stor betydelse för bygden och varit en samlingsplats för många människor.
– Den här utställningen ska också ses som en hyllning till alla de som engagerat sig genom åren, fortsätter Roy Karlsson.

Paulison har stått för majoriteten av arbetet men har också haft hjälp av nyss nämnde Karlsson, Ysby-profilen och tränaren Tomas Karlsson och Christina Brogårde. Även LT:s nuvarande sportreporter Johan W Jönsson har bidragit och kommer i ett litet hörn av utställningen också ge en fotbollsrelaterad förklaring bakom smeknamnet ”Plogen”.


Tommy Paulison skrev om sport i 44 år på Laholms Tidning. Nu har han tillsammans med "lagkompisarna" Roy Karlsson och Johan W Jönsson satt lokalfotbollen i fokus med en utställning i Rådhuset som öppnar 30 juni. Foto: Rickard Gustafsson


Under arbetets gång har Paulison träffat och intervjuat över ett dussintal gamla välkända fotbollshjältar och profiler och det kommer finnas härliga anekdoter att ta del av. Fokus ligger på årtiondena 1960-1990-talet, men även senare inslag finns – bland annat Ränneslövsprodukten Kalle Johnssons landslagströja.
– Jag har hållit på sen 18 januari med det här. Det har varit mycket jobb och det har tagit sin tid, men det har varit för jäkla roligt och inget jag skulle vilja ha ogjort, säger han och berättar att mötena med profilerna har varit en kavalkad av minnen, skratt och fastlagsbullar.

Bland profilerna finns exempelvis Kornhults IK:s kanonjär Karl-Gustav Nilsson som gjorde 12 mål i samma match mot Hasslöv och fick ett 13:e bortdömt på slutsignal. På kuppen hamnade han i tidskriften Rekordmagasinet.
– Sen har vi hans klubbkamrat Leif ”Hook” Karlsson som 1976 gjorde sju mål i LT-cupfinalen mot Genevad. I halvtid stod det 7-0 och då ringde han och bokade bord på Stadshotellet, skrattar Tommy som självfallet minns slutresultatet – 11-0.


Märk väl målställningen...på lagfotot från tidigt 1930-tal och Åsens Bollklubb. Bilden till höger handlar om historien om Kanonkalle från Kornhults IK. Foto: Boken om Hasslöv/Tidningsurklipp Laholms Tidning


Våxtorps BoIS mångårige eldsjäl Herbert Kristiansson har också dedikerats en särskild plats. Många historier finns om ”Mr BoIS” men Paulison plockar fram ett av sina roligaste minnen.
– Det var en tradition att Herbert alltid skulle vara med när vi genomförde LT-cuplottningen och varje år var han alltid så mån om att vi då skulle äta ”smörmadar”. Jag och min kollega David Axelsson var så himla trötta på det och föreslog pizza. Då sa han: ”Pissa? Nej, nej, smörmadar ska vi ha!"

Så är du i sommar sugen på en nostalgitripp längs lokalfotbollens minnesallé så pågår utställningen från 30 juni till 27 augusti.