KULTUR 2025-03-05 KL. 13:02

Filmen om skolchefen får premiär på filmdagarna

Av Johan W Jönsson

Svenska filmdagarna i Laholm inleds på fredag med ”Sommartider” och Bio Maxim gästas av såväl skådespelare som bandmedlemmar i Gyllene Tider. På måndag är det lokafilmsdag och då blir det premiär för Thomas Möllers nytag med laholmsprofiler då skolchefen Ove Klittby porträtteras med filmen ”Från bonddräng till skolchef”.
– Vi får följa med på Oves resa fram till pensionen. Man får inte veta allt men det blir många nedslag på olika sätt, lovar Möller.

Filmen om skolchefen får premiär på filmdagarna
Thomas Möller har gjort film nummer 17 om gamla laholmare. Den här gången om skolchefen Ove Klittby. Filmen har premiär på Svenska filmdagarna i Laholm. Foto: Arkivbild/privat

På 1990-talet gjorde Thomas Möller och Roland Andreasson filmer om lokala profiler i Laholm. Nu har Möller återupptagit det arbetet och han gör det ihop med Nils Danred denna gång.

– Det bara blev så att vi började med Ove (Klittby). Både jag och Nils känner honom. Han har gjort en spännande resa och den som ser filmen får följa med på delar av den, säger Thomas.

Han hoppas att detta är början på en fortsättning med att dokumentera gamla laholmare men han lovar inget. Det finns gott om uppslag inför framtiden men inget är bestämt till hundra procent, än.

– Vi har planer på att göra fler filmer men det står ingen på kö just nu. Vi gör en i taget och Ove blev den första. Vi har olika namn på förslag men vi stressar inte fram något, säger Möller.

Den som ser filmen får höra och se Ove berätta om sin uppväxt, militärtjänst, hur han träffade sin fru, började arbeta inom skolan och så småningom blev skolchef i Laholms kommun.

Delar av det här gänget kommer att närvara vid invigningen av Svenska filmdagarna i Laholm där "Sommartider" om Gyllene Tider visas. Foto: Fredrik Etoall/pressbild

Svenska fimdagarna är tio dagar lång och fokus ligger som vanligt på svensk film. Lördag 8 mars visas jubilerande ”Den bästa sommaren” med Kjell Bergqvist i huvudrollen.

Det var 25 år sedan filmen gick upp på bio och det firas med fritt inträde. Bergqvist har spenderat många somrar i Mellbystrand och var god vän med hedersmedborgare Johannes Brost.

Samma dag visas också ”Så länge hjärtat slår” med mellbystrandsbon Karin Bertling i en av rollerna. Hon besöker biografen under internationella kvinnodagen då filmen visas.

Söndagen efter visas Glada Hudiks dokumentär ”Det kunde varit vi” som frukostbio. Den handlar om experiment genomfördes på personer med funktionsvariationer.

På måndagen väntar lokalfilmsdagen med filmen om Klittby som huvudnummer. Även två äldre filmer visas i ”Georg Persson: en Laholmsprofil” och ”Svagdrickans starka lovsång” om Henry ”Bryggare”.

Även den yngre publiken får såklart sitt lystmäte. Lördagen den 15 mars kommer Lilla Spöket Laban och delar ut ballonger.

Under filmfestivalen visas också till exempel nya ”Kronprinsen – Tyrannens återkomst”, ”Nova & Alice” samt ”Wilmer X – när tiden stannar” flera gånger.

Guldbaggespecial med fyra prisade filmer avslutar festivalen den 16 mars.

Svenska filmdagarna äger rum på Bio Maxim och Tina Karlsson är som vanligt projektledare. Foto: Johan W Jönsson/arkiv