KULTUR 2022-11-22 KL. 06:03

Filmdebuterar med dokumentär om S/S Lagaholm

Av Rickard Gustafsson

S/S Lagaholm och människorna runt ångbåten blir dokumentärfilm. Över 2 200 personer har redan sett glimtar av innehållet som publicerats på nätet och skaparen till filmen är den lokale entreprenören Birger Bäkmark.
– Jag vill visa hur mycket kraft det finns i den här kommunen som man inte vet om, säger han till LT.

Filmdebuterar med dokumentär om S/S Lagaholm
Birger Bäkmark ger sig in i filmbranschen. I debuten ger han sig på att dokumentera ångbåten S/S Lagaholm – från auktion till sjösättning. Foto: Rickard Gustafsson

Den tidigare VVS-företagaren, öringebon Birger Bäkmark, är både mäklarbyråägare och politiker. Den 59-årige mångsysslaren är inte rädd för att testa nya grejer och har nu slagit in på en helt ny bana och blivit filmskapare.
– Både min mamma och min morfar var konstnärer så jag vet inte om jag ärvt det på något vis. Jag tycker om att göra saker, bland annat i min smedja där jag tillverkar konstföremål, säger Birger.

Bäkmarks intresse för filmande uppstod i samband med valrörelsen. Som många kanske känner till har han engagerat sig politiskt både för SD och senaste åren i MED där han varit ansvarig för partiets mediagrupp.

Filmen om ångbåten S/S Lagaholm är dock helt opolitisk och projektet går ut på att på nära håll följa gänget som engagerar sig för att göra den sjöduglig igen.
– Jag har på avstånd följt alla turer och krångel med ångbåten och i pressen ser man bara skalet och ytan i historien. Eftersom jag gillar att filma tändes idén att man skulle göra en dokumentär och följa de här människorna, på nära håll, som försöker få båten i Lagan igen.


Birger Bäkmarks blivande dokumentärfilm om S/S Lagaholm kommer i första hand att skildra entusiasterna runt ångbåten. En av dem är Lars Ingvar Persson som var den som ropade in båten när den gick på auktion. Foto: Rickard Gustafsson


Bäkmark berättar att han träffat många personer som varit väldigt bedrövade över att Laholm riskerat att förlora ett landmärke och turistattraktion. Avsikten med filmen är i första hand att beskriva det stora lokala engagemang och den enorma entusiasm som finns kring ångbåten.
– Jag ska vara en fluga på väggen och fånga historien bakom där jag söker och skildrar de mänskliga mötena. Inte för att göra narr av dem, utan för att lyfta fram vanliga briljanta laholmare med stort engagemang som kan knåpa ihop saker. Jag vill visa hur mycket kraft det finns i den här kommunen som man inte vet om.

Filminspelningen har redan påbörjats och en mini-trailer har redan setts av runt 2 200 personer på facebook. En av huvudpersonerna i filmen, åtminstone inledningsvis, blir laholmaren Lars Ingvar Persson.

Persson var den företagare som ropade in ångbåten när den gick på auktion i oktober – för tredje gången.
– En sådan turistattraktion som drar 1 450 passagerare per säsong är mycket värt för Laholms kommun. Den fick inte gå förlorad, säger Lars Ingvar som köpte båten med avsikt att överlåta den till Laholms Ångbåtsförening.

Båten står för tillfället hemma hos Persson men inom kort ska den förflyttas till Vallberga där renoveringsarbetet ska utföras. Samtidigt söker han efter hantverkare och sponsorer till de 200 000 kronor som restaureringen av ångbåten beräknas kosta.
– Jag har skickat ut ett hundratal sms till polare och halvpolare och det har kommit in hälften vad vi behöver. Pengar ser jag inte som ett problem, det är många som vill bidra, säger Lars Ingvar.


Hemma på kammaren, framför datorn, sitter Birger Bäkmark och redigerar det material som hittills filmats. Foto: Rickard Gustafsson


Bäkmark ska följa hela processen från auktionen fram till att den sjösätts igen.
– När den första turen är gjord anser jag att inspelningarna är avslutade, säger Birger.

Vad tänker du ska hända efter att dokumentären är redigerad och klar?
– Jag går alltid all-in när jag gör någonting och det hade varit jättekul om SVT hade velat ta i det här, men jag har inga förhoppningar om det. Men det hade varit väldigt trevligt för alla laholmare om den kunde gå upp på den lokala biografen, men jag förväntar mig ingenting, säger Birger.