KULTUR 2022-12-09 KL. 11:13

Filmdagarna i Laholm backas upp ekonomiskt

Av Rickard Gustafsson

Lagan Biografer som bland annat driver Bio Maxim i Laholm har tilldelats ett stort ekonomiskt stöd av Region Halland för att genomföra Svenska Filmdagarna 2023.
– Det här är fantastiskt bra, säger bioägaren och filmfestivalarrangören Mikael Bengtsson.

Filmdagarna i Laholm backas upp ekonomiskt
Bioägaren och filmfestivalarrangören Mikael Bengtsson är mycket glad över det ekonomiska stödet från Region Halland. Foto: Arkivbild/Rickard Gustafsson

Två gånger per år delar Region Halland ut stöd för genomförande av idéer som bidrar till förnyelse och innovation inom kulturområdet i Halland.
52 ansökningar har skickats in och efter att de gåtts igenom får hälften av ansökningarna, 26 olika projekt, dela på knappt 2 750 000 kronor.

I Laholms kommun tilldelas Lagan Biografer ett stöd på 120 000 kronor. Pengarna är öronmärkta för arrangemanget Svenska Filmdagarna 2023.
– Vi har fått stöd även tidigare, men det är större i år. Tidigare har vi fått 30 000 kronor så det här är fantastiskt bra, säger Mikael Bengtsson.

Nästa upplaga av Svenska Filmdagarna är tänkt att gå av stapeln 11-19 mars, 2023, och Mikael Bengtsson berättar att planeringen av veckan ännu är i sin linda.

Det extra tillskottet från regionen skapar möjligheter att växla upp arrangemanget till ytterligare en nivå.
– Vi har inte hunnit påbörja någon jätteplanering, men givetvis bådar det här gott. Vi har idéer på vad vi kan göra för att skapa en väldigt intressant filmvecka, säger ”Bio-Micke” och lovar att återkomma med detaljerna närmare arrangemanget.

Utan att avslöja för mycket utlovas, som vanligt, gräddan av svenska filmer från 2022 och inledningen av 2023.

Bland dem kommer den Björn Runge-regisserade ”Bränn alla mina brev” med Bill Skarsgård, Asta August och Gustav Lindh att visas. Även kommande filmer, som ännu inte haft premiär, lär hamna på Bio Maxims duk.

Till exempel sci-fi-äventyret ”Ufo Sweden” som har premiär på juldagen och filmen ”Andra Akten”, med Lena Olin och Rolf Lassgård, som har premiär i februari.
– Det kommer att finnas en uppsjö bra filmer att frossa i under den här veckan, säger Mikael Bengtsson.

LÄS MER: Bengtsson firar 40 år på bion
LÄS MER: Svenska filmdagarna är tillbaka på Maxim


Filmen "Bränn alla mina brev" med Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta August är en av filmerna som kommer visas på Svenska Filmdagarna i Laholm. Foto: Pressbild/Film i Väst