Klik venligst
KULTUR 2023-03-05 KL. 07:02

Filmdagarna gör comeback på allvar

Av Johan W Jönsson

Svenska filmdagarna i Laholm bjuder på ett späckat schema. Mikael Bengtsson och Tina Karlsson på bio Maxim gläds över att kunna dra igång igen på allvar efter pandemin. ”Förra året var det inga restriktioner men folk var ändå försiktiga. Nu märker vi att det är ett helt annat intresse”, säger Tina glatt.

Filmdagarna gör comeback på allvar
Filmen "Andra akten" inleder Svenska filmdagarna i Laholm. Regissören Mårten Klingberg medverkar vid visningen. Foto: pressbild

Fredagen den 10 mars är det invigning för filmdagarna med livemusik, mingel, tal, bubbel och tilltugg på Delihallen. Sedan visas ”Andra akten” med Lena Ohlin och Rolf Lassgård på på bion.

– Regissören Mårten Klingberg kommer hit, igen. Det är lite kul då han satt med slutredigeringen av Andra akten på hotellrummet här i Laholm i fjol, säger Tina.

Det blir mycket barnfilm under festivalen och under den andra dagen firas Emil i Lönnebergas 60 år med Emil-sånger och visning av den tecknade filmen ”Emil och Ida i Lönneberga”.

Den första visningen av Thomas Möllers film om Jane Wåhlstedt, som har premiär på lokaldagen under filmdagarna, var i princip fullbokad på nolltid.

– Samtidigt är det vernissage för en utställning om henne på keramikmuseet på Teckningsmuseet. Det är högt tryck även på den andra visningen av filmen. Så det är roligt!

Dagen som ägnas åt lokal film ska också innehålla ”laxfiske special” med lunch på Delihallen där Kristian Söderström gästkockar med en laxrätt han komponerat ihop.

– Sedan går vi över till bion och ser två filmer om laxfiske. ”Visst nappar det” - TV-programmet som spelades in i Laholm 1983. Det är samma år som Laholms laxfiske bildades.

Även Eva och Jörgen Perssons film ”Lagan - laxens rike” från 2016 kommer att visas under lax special på lokaldagen som äger rum måndagen 13 mars.


Marianne Mörck får Laholms filmpris och medverkar under Svenska filmdagarna. Foto: Bildbyrån


Under dokumentärfilmsdagen visas filmen om Galenskaparna och After shaves 40 år samt filmen ”Kungen” som Tina Karlsson varmt rekommenderar.

Laholms filmpris delas ut onsdagen den 15 mars. I år tillfaller det skådespelaren och operasångaren Marianne Mörck. Hon är bland annat med i ”Dag för dag”.

– Den fick egentligen aldrig biopremiär då den flyttades till Cmore hastigt. Men när Micke och andra biografägare träffade Felix Herngren och påtalade det så ordnade han det.

”Dag för dag” blev Sven Wollters sista film. Marianne Mörck spelar mot honom i filmen och får vid samband av visningen på Maxim motta priset.

– Vi visar även ”Bonusfamiljen” samma dag och hon medverkar vid visningen av båda filmerna. Marianne är en bra skådespelare som aldrig gör något dåligt, säger Tina.

– Hon är väldigt trovärdig. I Dag för dag är hon alldeles lysande. Det är en fin film om ett tungt ämne. Hon, Sven och Thomas von Brömsen är så bra ihop, fortsätter hon.

Filmdagarna avslutas med en ”Guldbagge special” där bland annat bästa dokumentären ”Historia - Stygn för Sápmi” och ”Triangel of sadness” visas.

– Jag vet inte hur många guldbaggar Triangel of sadness fick men den är även Oscarsnominerad i tre kategorier. Så vi hoppas att det blir en Oscarsdag också, skrattar Tina.

Det blir som vanligt en frukost- och en lunchbio under dagarna. Då är det tillåtet att äta mat i salongen. Dessutom utlovas överraskningar till barnen när det visas barnfilm på vita duken.

– Det här ska bli riktigt kul! Det märktes att folk fortfarande var reserverade efter pandemin i fjol och vi hade dåliga besökssiffror. I år är biljettrycket helt annorlunda, avslutar Tina Karlsson.

Fullständigt program för Svenska filmdagarna finns på svenskafilmdagarna.se samt i förra veckans Laholms Tidning.


Mikael Bengtsson och Tina Karlsson driver Bio Maxim och anordnar Svenska filmdagarna. Foto: Arkivbild