KULTUR 2021-11-18 KL. 07:00

Edenfalks akvareller ställs ut och säljs för välgörande ändamål

Av Johan W Jönsson

Bengt Edenfalk är mest känd som glaskonstnär. Men han målade även akvareller. Nu ställs hans tavlor ut på Galleri Östertull och vinsten vid eventuell försäljning skänker hans änka Susanne Gerstenberg till Läkare utan gränser.

Edenfalks akvareller ställs ut och säljs för välgörande ändamål
Susanne Gerstenberg ställer ut och säljer sin framlidne make Bengt Edenfalks akvareller på Galleri Östertull. Bild: Johan W Jönsson

Bengt Edenfalk föddes 1924 i Karlskrona. Han gick bort 2016 och levde de sista 30 åren i Laholm. Han var glaskonstnär och arbetade under många år på glasbruket Kosta Boda.
 – Under de sista åren innan han slutade på Kosta Boda tog han upp akvarellmålningen igen. Han var på konstfack och lärde sig att måla innan han började med glas, säger Susanne.

När Edenfalk tog upp målandet igen åkte han på kurs till Frankrike med Gerlesborgläraren Arne Isacson och han åkte dessutom på flera sommakurser i Südtirol.
 – Det finns många akvareller efter Bengt och jag har valt ut några till utställningen som Falck har fått rama in, säger Susanne.
 – Bengt var väldigt självkritisk och lärde sig hela tiden. Varje målning var en process. Han ville alltid att jag skulle titta på dem och göra en sista bedömning.

Edenfalk målade mest naturmålningar inspirerade av närområdet. Det finns målningar från staden, landet och skogen.
 – Han har tyvärr inte skrivit på alla målningar vilket motiv han målat men vissa miljöer känner man igen, säger Susanne.


Bengt Edenfalk var mest känd som glaskonstnär men han målade även akvareller. Bild: Johan W Jönsson


Under helgen den 19-21 november visas drygt ett 20-tal av Edenfalks tavlor upp på Galleri Östertull. Tavlorna som visas har Susanne valt ihop med sin kamrat Gunaino Enqvist, som också målar.Susanne har försökt att få till utställningen vid två tidigare tillfällen men då har pandemin satt stopp. Hon vill att Bengts målningar lever vidare.
– Det finns ingen anledning för mig att sitta på dem. Det är ett avskedstagande kan man säga, säger Susanne som dock eventuellt kommer att behålla några verk. Vi får se. Jag är väldigt förtjust i ett par stycken. Hans målningar är så levande och muntra. Absolut inte lågmälda och tråkiga. I början var det svårt att ta farväl av hans bilder. De var närmare än han själv då det var hans skapelser. Men nu har det gått en tid sedan han gick bort.

Roland Andreasson inviger utställningen på fredagen. Han var tidigare mångårig ordförande i Laholms Konstklubb.
– Roland förstår sig på konst och har alltid sagt att Bengt är en jättefin akvarellist. Att han har en sådan lätthet i sina bilder, säger Susanne.
Överskottet vid eventuell försäljning går till Läkare utan gränser. Susanne Gerstenberg och Bengt Edenfalk var bekanta till Johan von Schreeb som startade den svenska sektionen. Bengt var inte ensam om det men han var en av dem som pushade Johan till att starta Läkare utan gränser i Sverige och han skänkte alltid pengar dit och brydde sig.