Klik venligst
KULTUR 2024-11-18 KL. 10:10

Dramatik och nostagi i ny hembygdsbok

Av Carina Nilsson

En kärlekshistoria med olyckligt slut, den dramatiska utvecklingen för byarna intill Lagan när kraftverken byggdes ut, samt hus och gator förr och nu i Markaryds centrum.
Boken ”Markarydsbygden förr och nu” har precis blivit klar och innehåller 150 sidor spännande lokalhistoria, minnen och människor.

Dramatik och nostagi i ny hembygdsbok

Fyra personer i Markarydsbygdens lokalhistoriska förening ligger bakom det gedigna arbetet med att gräva fram bilder och berättelser som så småningom har mynnat ut i en bok. Anders Johansson, Charlotte Taylor, Slawomira Nilsson och Christian Tilving har skapat den nya boken.

Boken har tryckts i 1000 exemplar och boksläppet firades nyligen med en fest i Gula huset.

– Vi har bjudit in alla som på olika sätt har medverkat i boken. Vi kommer att ha en frågesport om Markaryd och presentera boken, säger Anders Johansson när LT träffar honom, Charlotte och Slawomira en stund innan festen ska äga rum.

Hembygdsböckerna har en lång historia i Markaryd och det är nu två år sedan den senaste kom ut.

Boken omfattar cirka 150 sidor med bilder från nu och då, samt berättelser från en svunnen tid. Foto: Carina Nilsson

– När vi skulle vi visa lite fina bilder från vårt arkiv kom vi på idén med förr och nu – att vi skulle kunna jämföra genom att söka upp samma vyer som fanns på fotografierna och jämföra med hur det ser ut idag för att visa hur Markaryd har förändrats, säger Anders som också är ordförande i föreningen.

– Det har redan ändrats lite sedan boken blev tryckt, det rivs och byggs nytt hela tiden. Bilderna blir som snapshots, ögonblicksbilder just nu, men man ser ändå vilka stora förändringar som det blir i ett samhälle. Ibland räcker det med att man tar bort ett träd för att det ska se helt annorlunda ut, säger Charlotte Taylor.

I boken fokuserar man på centrala Markaryd och framför allt Kungsgatan och Drottninggatan.

– Det är verkligen stora förändringar som har skett, och jag tror många läsare kommer tycka att det är kul med de gamla bilderna. Det blir mycket nostalgi, säger Anders.

Boken lyfter också landsbygden. Den här gången är det tre byar utmed Lagan: Örnafälla, Tånneryd och Råstorp som fått egna avsnitt.

– Byarna har en ganska dramatisk historia i och med utbyggnaden av kraftverken längs med Lagan. Vi har bland annat hittat en bild av en man som tar en av de sista skördarna med häst och självbindare innan Ängabäcks kraftverk byggdes. Idag ligger den åkern mitt ute i dammen, säger Anders.

Författarna har också nosat upp en kärlekshistoria med ett olyckligt slut och i Tånneryd kan man få veta mer om en filminspelning som ägde rum i byn, där kändisar som Suzanne Reuter och Hans Mosesson deltog.

Bokomslaget är efter ett konstverk av Markarydskonstnären Allan Olsson. Foto: Carina Nilsson

I Råstorp är handeln fortfarande i centrum men en gång var det ett livaktigt stationssamhälle.

– 1947 såldes det över 4500 tågbiljetter och skickades över 2300 godsexpeditioner härifrån, säger Anders.

Boken kommer att finnas till försäljning i olika lokala butiker och på biblioteket. Medlemmar i föreningen kommer också att befinna sig i olika mataffärer för att sälja och berätta om boken.