KULTUR 2021-12-19 KL. 09:00

”Det känns overkligt att titulera sig som författare”

Av Rickard Gustafsson

Embryot till debutromanen ”När våra vägar korsas” började egentligen som ett rollspel tillsammans med hennes man. När 27-åriga Emilia Lec-Alsén från Hishult, kommunens färskaste författare, tittar på omslaget till första delen av hennes kommande fantasyserie utbrister hon:
– Det känns overkligt att titulera sig som författare, jag har alltid trott att jag skulle bli konstnär.

”Det känns overkligt att titulera sig som författare”
Emilia Lec-Alsén, 27, från Hishult har nyligen släppt sin debutroman, "När våra vägar korsas". Foto: Rickard Gustafsson

Etablerade författare säger ofta att framgången till skrivandet ligger i att läsa mycket,
men vägen till författarskap är inte spikrak och definitivt inte självklar.
Det är fantasyförfattaren Emilia Lec-Alsén från Hishult med sin första nyutgivna roman ett tydligt exempel på.
– Jag läser lite fantasy, men inte mycket annat. Jag har inga författarförebilder, herregud jag har inte ens läst Sagan om Ringen eller Narnia. Men jag älskar kultur och jag gillar att hitta inspiration i olika kulturer, från dokumentärer eller youtubevideos, över hela världen.

Hon beskriver sig som en kreativ själ som alltid haft ett stort stort behov av att uttrycka sig konstnärligt och skrivandet har blivit ett sätt att förmedla sig.
– I hela mitt liv har jag varit kreativ. Jag har gjort det mesta som exempelvis måla och scrapbooka, men skrivandet har bara varit en liten del. Jag har aldrig tänkt att jag ska bli författare, men nu är jag ju det. Det smälter väl in så småningom, säger Emilia och skrattar.

När LT träffar den 27-åriga undersköterskan har trycksvärtan i fantasyromanen ”När våra vägar korsas” knappt torkat. Boken utspelar sig i fantasivärlden Alsenír. Kan det månne vara en koppling till författarens eget efternamn?
– Vem vet?, ler Emilia och fortsätter:
– Min bok är inte så traditionell. Det är svårt att veta vem som är god och vem som är ond. Karaktärerna ger många perspektiv och befinner sig en gråskala, inget är svart eller vitt. Det gör den lite unik.

Boken är i grunden baserad på ett rollspel som Emilia och maken Emil sysslat med i många år och som utspelar sig i en fantasyvärld.
– Jag började fantisera om att bygga om världen så att det skulle fungera som bok. I början satt jag och skrev så fort jag hade tid över, bland annat på rasterna på jobbet. Folk i min omgivning blev nyfikna och frågade om de fick läsa det jag skrivit och responsen blev jättebra. De rycktes med och ville läsa mer, berättar Emilia.


Emilia Lec-Alsén lider inte av skrivkramp. Första boken "När våra vägar korsas" släpptes för några veckor sedan och är den första delen i en fantasyserie om sex delar. Uppföljaren förväntas komma ut under 2023. Foto: Rickard Gustafsson


På den vägen är det. 2018 började hon skriva på boken och tre år senare stod den klar. I slutet av november gavs den ut på förlaget Whip Media i Helsingborg, som har höga förhoppningar på Emilias debutroman.
– Det är så spännande och roligt! Från början tänkte jag mig en småskalig utgivning, men jag fick så bra respons av Whip Media och grundaren Anders Nyman och de trodde verkligen på den, berättar Emilia och avslöjar att ”När våra vägar korsas” är tänkt som första delen i en serie av sex kommande böcker.

Emilia beskriver den första delen i hexalogin som en ”tegelsten” och det går inte att invända. Debutverket är på 954 sidor och manuset till uppföljaren är inte mycket tunnare. Den väntas landa på cirka 850 sidor och är mer eller mindre klar.
– Jag har hört talas om skrivkramp, men det gäller inte mig. Jag kan sitta i timmar och skriva. Drömmen är att släppa del 2 under 2022, men det blir nog först 2023. I och med att Whip Media är ett hybridförlag så står jag för hela kostnaden själv så det ekonomiska måste klaffa, säger Emilia vars plan är att släppa böckerna med två års mellanrum fram till 2031.

Fördelen med upplägget kring ett hybridförlag är att författaren själv äger rättigheterna till boken. Det betyder större intäkter om boken blir en storsäljare, till skillnad mot ett traditionellt förlag som initialt står för kostnaderna men då tar större delen av intäkterna.
– Målsättningen är att kunna arbeta med mitt företag på heltid. Det är svårt att försörja sig som författare, men det är det jag strävar efter, säger Emilia vars företag inkluderar såväl hundtrimning som bokbinderi.
I Emilia Lec-Alséns debutroman får man följa elva olika karaktärer i fantasyvärlden Alsenír. Vem är god och vem är ond? Enligt författaren är det inte på något vis självklart. Foto: Rickard Gustafsson


Namn: Emilia Lec-Alsén, 27 år
Bor: Slätthult, Hishult (ursprungligen från Veinge)
Familj: Maken Emil och sonen William, 4 år
Jobb: Arbetar som undersköterska inom hemtjänsten
Hobby: Skriva, måla, bokbinderi och promenader med hunden
Aktuell: Har nyligen släppt sin första roman ”När våra vägar korsas” på förlaget Whip Media, Helsingborg
Var hittar man boken?: På Bokhandeln i Laholm men också på Whip Medias hemsida samt Akademibokhandeln, AdLibris, Bokus och ScienceFictionbokhandeln