Klik venligst
KULTUR 2024-04-05 KL. 12:30

Den stulna keramiken har återbördats

Av Johan W Jönsson

Den Jani-keramik som stulits från Keramikmuseets magasin i Laholm har kommit tillbaka. På långfredagen hängde den i en påse på ytterdörrens handtag.
– Jag är helt övertygad om att artiklarna i våra lokala tidningar var bidragande till att keramiken kom tillbaka, säger kultursekreterare Thérèse Ehrenborg.

Den stulna keramiken har återbördats
Den stulna keramiken var väl inpackad och helt oskadd. Kultursekretaren Ehrenborg menar att det hedrar tjuven att hen förstått att föremålen är sköra. Foto: privat

De tre keramikföremålen av den välkända laholmskeramikern Jane Wåhlstedt försvann från Keramikmuseets magasin i Laholm. Lokalen var låst när det skedde.

Stölden polisanmäldes men kultursekreterare Thérèse Ehrenborg misstänkte att keramiken stulits av någon med nyckeltagg eller behörig nyckel till lokalen.

Hon kom på idén att kontakta Hallandsposten och Laholms Tidning kring stölden. Båda tidningarna skrev om den försvunna keramiken och det verkar ha givit effekt.

– Keramiken har kommit tillbaka! Stort tack till båda våra lokala tidningar som skrev om stölden. Jag är helt övertygad om att det var den bidragande orsaken, säger Ehrenborg.

Janis fruktfat i fyra olika delar samt fatet med den blå fågeln kom också tillbaka. Foto: privat

Hon berättar att tidningsartiklarna med bilder delades i olika facebookgrupper och att de fick ”kolossal spridning” och att alla hon träffade pratade om keramikstölden.

– Kanske insåg tjuven att det inte skulle bli någon större hit att servera påsksillen på det Jani-fat med blå fiskar som i samma veva presenterades som stöldgods i lokalpressen.

På långfredagen när personalen på Laholms Teckningsmuseum kom för att öppna hängde det en väl ihoptejpad papperskasse på ytterdörrens handtag. I pappkassen låg de tre stulna faten.

– De var mycket väl förpackade och helt oskadda! Så för museets del fick stölden ett ”lyckligt” slut, om man nu kan använda det ordet när det gäller en stöld, säger Ehrenborg.

I sommar kommer bland annat de stulna föremålen att utgöra en del i ett konstprojekt runt torget i Laholm. Ehrenborg lovar att komma med mer information om projektet lite längre fram.

Ett av de stulna keramikföremålen som nu återbördats till Keramikmuseet i Laholm. Janis fiskfat med de blå spättorna på är såväl välkänt som typiskt för Jane Wåhlstedts gärning. Foto: Laholms Keramikmuseum

Läs mer:

Troligt inside job när keramik stals