KULTUR 2022-03-31 KL. 07:58

De prisas för sitt engagerade arbete med kulturfunkis

Av Johan W Jönsson

Arbetsgruppen kulturfunkis har blivit utsedda till årets värdeskapande medarbetare i Laholms kommun. Det är första gången som priset delas ut och personalutskottets ordförande Roland Norrman överraskade två förvånade medarbetare i Sven-Mikael Nyström och Jonas Nilsson från Kulturskolan. ”Det känns roligt och jättebra”, säger pristagarna.

De prisas för sitt engagerade arbete med kulturfunkis
Sven-Mikael Nykvist ovch Jonas Nilsson tycker att det är fantastiskt roligt att arbeta med kulturfunkis. Nu prisas de som årets värdeskapande medarbetare i Laholms kommun. Även Anna Dror ingår i arbetsgruppen. Foto: Johan W Jönsson

I motiveringen står det bland annat: ”De har fått hela gruppen att skapa kulturella sammanhang och har på ett fantastiskt sätt förmedlat Laholms kommuns värdegrund…”

– Just kulturfunkis är ju lite av ett hjärtebarn för oss. Därför känns det här lite extra roligt, säger Sven-Mikael som arbetar som musik- och medialärare.

Jonas Nilsson är bild- och medialärare. Även teaterläraren Anna Dror ingår i arbetsgruppen med kulturfunkis. Men hon var ej med när pristagarna överraskades av Norrman.

Kulturfunkis är sprunget ur att kulturrådet gick ut till kulturskolorna med att det gick att söka pengar för olika projekt för målgrupper man inte tidigare kunnat nå.

– Kane Bengtsson pratade med Björn Hagström som jobbar på LSS och i och med att de har den här funkisfestivalen så ville de att det skulle finnas något för funktionshindrade i Laholm också.

Det mynnade ut i kulturfunkis och kulturskolan inne på sin fjärde projektomgång med kulturfunkis. Nu prisas de engagerade lärarna i arbetsgruppen för sitt jobb.

Första året sattes en teaterförställning upp vid namn ”Callisto - min egen måne”. Året efter var tanken att sätta upp en ny teaterföreställning men då slog pandemin till.

– ”Vad gör du med min tid” fick vi därför istället spela in som film. Vi spelade in 40 minuter film på fyra timmar. Det var imponerande!, säger Nyström.

Förra våren var kulturskolan helt digital och då skapades en hemsida som fylldes med diverse material som bilder, filmer och animationer. Hemsidan kallades ”Närhet och avstånd”.


Jonas Nilsson och Sven-Mikael Nykvist från kulturskolan prisas för sitt arbete med kulturfunkis. Även Annan Dror ingår i arbetsgruppen men hon närvarade inte vid fototillfället. Foto: Johan W Jönsson


Projektet som det nu arbetas med är kulturfunkisfestivalen och den äger rum på Campus Laholm i maj i år. Med festivalen arbetar den största arbetsgruppen hittills med kulturfunkis.

– Vi arbetar med ett 20-tal personer inom LSS. Vi jobbar i smågrupper. I år är det extra kul eftersom att vi verkligen fått till den där riktiga bredden med en bred kulturfestival.

Det ska finnas plats för film, vernissage, musikuppträdanden och teater. Detta då intresset bland deltagarna är stort och spritt över flera olika fält inom kulturen.

– Det är den här bredden vi egentligen alltid velat ha. Vi har en kärntrupp på cirka 15 personer och totalt mellan 20 och 30 stycken, säger Nykvist.

– Vi satte igång för någon vecka sedan och det var fantastiskt att få starta igen. Det gjorde min vecka ska jag säga, fortsätter han.

Hur är det att arbeta med kulturfunkis?

– Bara roligt! Fantastiskt kul! Att få se de här människorna med helt olika förutsättningar få utvecklas på sin nivå och nå nya höjder. De är så tacksamma och glada också, säger Jonas Nilsson.

Arbetsgrupen bakom kulturfunkis försöker hela tiden att utveckla konceptet och hitta på nya saker att göra. I år är deltagarna med och skapar allt innehåll.

– Från början till slut. Det känns häftigt! Och vi ska göra det på sju veckor. Vi har en timme per vecka på oss. Teatermanuset blev klart senast och ska nu repas in på fem veckor.

I priset som årets värdeskapande medarbetare ingår en prissumma som ska gå till utbildning eller något motsvarande.

– Det här ligger mig varmt om hjärtat. Innan min tid som politiker, igen, hade jag förmånen att vara chef för Jobbcenter och daglig verksamhet i kommunen, säger Roland Norrman och fortsätter:

– Det är fantastiskt roliga människor att jobba med. Jag har aldrig fått så mycket kramar som under mina år som chef där, fortsätter han. Det här priset är synnerligen välförtjänt.


Fakta:

Arbetsgruppen Kulturfunkis

Motivering:

Årets pris för Värdeskapande medarbetare går till arbetsgruppen Kulturfunkis som på ett
föredömligt sätt har bemött och guidat individer inom LSS. De har fått hela gruppen att skapa kulturella sammanhang och har på ett fantastiskt sätt förmedlat Laholms kommuns värdegrund genom att få deltagarna att känna glädje, mod och delaktighet med sitt engagemang och goda föredöme.