KULTUR 2023-04-27 KL. 06:02

De fyra elementen tar åter plats i kyrkan

Av Johan W Jönsson

2017 gjorde konstnären Lars-Göran Persson en konstinstallation kring de fyra elementen i Laholms kyrka. Nu, sex år senare, blir det repris när ”Jord, eld, luft och vatten” kommer tillbaka.
– Det blev uppskattat senast och jag blev uppmuntrad att göra det igen. Nu har det blivit dags!, säger Persson.

De fyra elementen tar åter plats i kyrkan
Lars-Göran Perssons konst och Carina Nilsson Larssons musik kommer ses respektive höras i Laholms kyrka när de fyra elementen står i centrum. Foto: Johan W Jönsson

Konst- och musikinstallationen i Sankt Clemens kyrka 2017 gjordes tillsammans med organisten Gustav Natt och Dag. I en av skulpturerna brann en liten eld i en vattenfylld stålskulptur.

– Man kan säga att temat är desamma denna gången som det var då. Men uttrycket är annorlunda. Jag kallar det för ”Konkret konst i sakral miljö”, säger Lars-Göran.

Kantorn Carina Nilsson Larsson och hennes syster Annika Ottosson ska spela althorn samtidigt som de rör sig i kyrkorummet. Komminister Olle Svensson ska recitera.

– Han ska recitera något ur skriften om jord, eld, luft och vatten. Under den här installationen ska man komma och gå. Det är ingen särskild föreställning, utan mer som en ortodox gudstjänst.

Persson beskriver musiken som atonal med en touch av underground-stämning, men inte fullt så allvarlig. Han menar att den kanske kan vara lite provocerande.

– Jag har fått Lars-Görans bild över hur det ska vara och jag har fått egna bilder. Jag har skrivit ett stycke för varje element men det är mer ljud eller toner, säger Carina Nilsson Larsson.

– Folk är inte vana vid den typen av musik. Själv tycker jag att den moderna klassiska musiken är fascinerande. Den kan vara jobbig men man måste lära sig, säger Lars-Göran.

På tal om provocerande, är det inte provocerande att elda i kyrkan?

– Det är det säkert. Men det kollar jag inte upp. Det har ju gjorts en gång tidigare och kyrkoherden har godkänt det. Det räcker för mig, säger Lars-Göran.

Persson har fått 10 000 kronor i kulturstöd av kommunen för att kunna genomföra installationen. Tanken var även att söka pengar på Region Halland men det var för krångligt.

– Jag hade funderingar på att göra samma grej i Harplinges och Snöstorps kyrkor också. Men nu när det inte blev någon med regionen får vi se hur det blir med det.

Musik- och konstinstallationen äger rum torsdagen den 4 maj mellan klockan 15 och 16:30 samt kockan 19 och 20:30. Som besökare kommer man och går som man vill.


Lars-Göran Persson visar upp delar av det som kommer synas under "Konkret konst i sakral miljö". "Musiken är halva grejen och det har blivit ett lyft för mig att arbeta med Carina (kantor Nilsson Larsson)", säger konstnären.