Klik venligst
KULTUR 2023-04-24 KL. 06:03

Coated gör livedebut på Halmstadscen

Av Rickard Gustafsson

Allt fler börjar få upp öronen för indierockbandet Coated som i höstas släppte sitt första album. Nu jobbar de fyra 23-åriga medlemmarna från Laholm febrilt på sitt andra album och har i dagarna fått sitt första gig – en spelning i Halmstad.
– Att skriva låtar och spela live inför publik är det vi brinner för, berättar sångaren Filip Borg.

Coated gör livedebut på Halmstadscen
Albin Seeberg, Kelvin Olsson, Filip Borg och Marcus Johnsson är Coated. Laholmsbandet gör den 27 april sin första livespelning i Halmstad, men har ett studioalbum sedan i höstas och två nya singlar i bagaget. Foto: Rickard Gustafsson

Att slå sig fram och synas bland tiotusentals artister och miljontals låtar i musikvärldens mördande konkurrens på musikplattformar som Spotify och Apple Music är tufft. Att Coated hittills bara har några tusen lyssningar säger egentligen ingenting om kvaliteten.

Helt fördomsfritt satte LT:s reporter på det unga bandet Coateds senaste singel ”I’ll go, I’ll go, I’ll go” på bilstereon. Resultatet imponerar och det kändes självklart att boka en intervju med bandet som allt fler snackar om i Laholm.

Och alla band ska ju börja någonstans.

För killarna i Coated betyder det en tvättstuga i ett källarutrymme i trummisen Albin Seebergs föräldrahem i Edenberga. I den minimala replokalen finns såklart instrumenten, högtalarna, förstärkarna och datorn – pittoreskt ackompanjerade av tvättlinor med klädnypor i taket och en trasmatta på golvet.
På insidan av dörren hänger en Van Morrison-affisch och här träffas barndomskamraterna Filip Borg (sång, gitarr), Kelvin Olsson (gitarr), Albin Seeberg (trummor) och Marcus Johnsson (keyboard, producent) flera gånger i veckan för att skriva musik och lira.

De är i princip helt självlärda musiker och inspireras av all möjlig rockmusik från klassiska Rolling Stones, till Oasis och The Strokes till det mer moderna soundet i The Killers.
– Ingen av oss har gått på Kulturskolan och för mig började det när jag var tio år. Då fick jag en gitarr och har spelat sen dess. Sen jag gick jag musik på Sturegymnasiet…, säger Filip Borg och blir snabbt avbruten av Kelvin Olsson.
– Samma här, fick en gitarr när jag var 15 och började spela för att vara cool inför tjejerna, säger han innan resten av bandet brister ut i skratt.


Coated släppte nyligen första singeln från sitt kommande andra album. Låten heter "I'll go, I'll go, I'll go" och finns på musikplattformar som Spotify och Apple Music. Foto: Rickard Gustafsson/Coated


Coated bildades officiellt hösten 2020 och bandnamnet har en lika självklar som udda förklaring.
– Min morfar hade köpt en ny elmotor till sin båt och där stod det ”coated for saltwater”. Jag lade fram det på en fest och alla tyckte att det lät bra, men hade vi varit nyktra hade det nog blivit något helt annat, säger Albin och garvar.

Albin berättar att han aldrig spelat trummor innan han 2019 skaffade sitt första trumset och att Coated till en början var ett rent hobbyprojekt.
– Så var det och det började rätt konstigt för först satt jag och Marcus med en gitarr och lade in riff på datorn. Sen kom jag till Albin med några idéer som vi jobbade vidare med och sen en kväll så kom Filip och hittade på text att sjunga. Fast hela tiden har vi känt att vi ville göra mer något seriöst av musiken, säger Kelvin.

Seriöst har det också blivit. I två år har de spelat, övat, skrivit låtar, förkastat låtar, skrivit om och snickrat på det som skulle bli albumet ”Still some people here” som släpptes i oktober 2022.
– Det tog väldigt lång tid. Vi hoppade fram och tillbaka och i början hade vi noll koll på vad vi gjorde, men vi har också varit väldigt petiga och det är genomarbetat, säger Marcus.
Nu har ni släppt ett album och en ny singel inför nästa album. Vad är planen framåt?
– Vi ska fortsätta släppa musik. Planen är att det ska komma två singlar till fram till sommaren och sen ett nytt album i höst. Sen har vi fått vår första spelning på Teaterkällaren i Halmstad den 27 april och dagen efter släpper vi singeln "Stuck in the backdrop", säger Filip.


Replokalen i källarutrymmet i Edenberga skulle göra vilket undergroundband som helst stolt. Här gjorde indierockbandet Coated sitt första album och snickrar just nu på album nummer två som kommer i höst. Rickard Gustafsson


Att stå på riktig scen är otrampad mark för killarna som egentligen bara har ett framträdande i ryggen.
– Enda gången vi stått inför folk var på en helloweenfest i ett garage i Stäme. Mina händer kändes som spagetti så det känns lite läskigt, säger Kelvin.

Samtidigt är det just den här typen av utmaningar och chanser som bandet söker – att bli bättre på scen och få fler spelningar i framtiden. Om nervositeten är stor inför Halmstad-giget så är entusiasmen ännu större.

– Vi vill ju utvecklas så det är inte lönt att doppa tårna utan lika bra att kasta sig i. Att skriva låtar och spela live inför publik är det vi brinner för, berättar Filip.
– Jag tror inte att vi landat ännu i att vi ska spela live, en riktig spelning, men vi ser ju fram emot detta och kommer lära oss så satans mycket. Någon gång måste vi ju gå live och då är det lika bra att ta den käftsmällen, menar Marcus.


Coated
• Indierockbandet Coated består av fyra killar från Laholm och bildades hösten 2020. Medlemmarna Filip Borg (sång och gitarr), Kelvin Olsson (gitarr), Albin Seeberg (trummor) och Marcus Johnsson (keyboard, producent) släppte hösten 2022 sitt första album "Still some people here".

• Nyligen lanserades första singeln till bandets andra album som kommer hösten 2023. Låten heter "I'll go, I'll go, I'll go" och finns även som musikvideo på Youtube

• Bandet gör sin första livespelning på Teaterkällaren i Halmstad den 27 april och släpper den 28 april singeln "Stuck in the backdrop" på flertalet musikströmningstjänster som exempelvis Spotify och Apple Music. Där hittar man också Coateds samtliga låtar.