KULTUR 2024-01-04 KL. 09:56

Christer och Ronny ger svunna tider nytt liv

Av Carina Nilsson

När Ronny Fager och Christer Jönsson besöker kommunens äldreboenden väcks många minnen till liv. Med sig har de en verklig bildskatt med tusentals gamla bilder från bygden.
Duon fick nyligen ett verkligt erkännande för sitt arbete då de utsågs till årets kulturpristagare 2023.

Christer och Ronny ger svunna tider nytt liv
Förr i tiden flottade man timmer i ån Lagan. Timret skulle ner till till Strömsnäsbruk. Foto: Privat

Ronny och Christer har vid det här laget samlat på sig en otrolig mängd bilder och berättelser om livet förr i Markaryds kommun, eller rättare sagt Markaryds och Traryds socken.

– Vi brukar skämta om att vi har delat upp arbetet längs med Sånnabäcken. Det som är söder om bäcken tar Christer hand om och det som är norr om är mitt område, säger Ronny.

Ronny Fager och Christer Jönsson fick 2023 års kulturpris i Markaryds kommun för sitt engagerade och gedigna arbete med att dokumentera hembygden. Foto: Carina Nilsson

Både Christer och Ronny har en god lokalkännedom då de båda har bott och jobbat väldigt länge i kommunen. Christer som både polis och polischef – och Ronny som bruksanställd och drifttekniker bland annat.

Ju äldre de blev desto mer växte intresset för hembygden och dess historia. Ronny och Christer kom med i ett kommunalt projekt där man scannade in gamla bilder.

Badande barn på Tovhultsbadet i Traryd. Foto: Privat

– Sedan fick vi ett stort bildarkiv av sonen till Sven B Jönsson. Sven var lokalredaktör i Markaryd för tidningen Norra Skåne i Hässleholm och för varje filmrulle han lät framkalla gjorde han en kopia som han sparade. Alla dessa bilder fick vi och bestämde oss för att visa dem för allmänheten. Sedan har många personer skänkt gamla bilder till oss och vi har samlat på egen hand, både foton och berättelser, säger Christer.

Tillsammans har de nu ett bildarkiv som omfattar någonstans mellan 20 000 och 30 000 bilder. Med jämna mellanrum visar de sina bilder för allmänheten, bland annat på Mellangården och Stig-in, samt på äldreboenden.

Mjölka-Ragnar och hästen Putte levererade mjölk. Foto: Privat

– Det är väldigt roligt att besöka våra äldre, man ser vilken glädje det ger de boende att få minnas och kanske känna igen någon av personerna på bilderna. Även de som är dementa minns många saker när de får se våra gamla bilder med miljöer och människor från förr, säger Ronny.

Träffarna är också värdefulla för Ronny och Christer.

Ronny Fager och Christer Jönsson använder sig av många olika källor när de letar efter information om gamla bilder. Bibliotekets hylla med litteratur från hembygden är en av dem. Foto: Carina Nilsson

– Vi lär oss hela tiden mer när vi är ute. Någon i publiken kanske känner igen en person eller ett hus på någon bild. Då kan vi dokumentera det och få ytterligare en pusselbit på plats, säger Christer.

Båda Christer och Ronny är väldigt noga med vilka källor de använder och kontrollerar informationen så noga det går.

– Ibland får man gå in i de gamla kyrkböckernas digitala arkiv för att leta där och ibland går vi in i lokaltidningarnas arkiv och söker. Det är som ett detektivarbete som man aldrig blir riktigt färdig med, säger Christer.

Förutom att föreläsa och visa bilder så håller Christer och Ronny även på med en bok om Traryds sockens historia.

– Den gör vi tillsammans med lokalhistorikern Nils Svensson. Det finns hur mycket som helst att skriva om – i Lagadalen har varit det funnits bosättningar sedan 2500 år före Kristus. Historien bjuder också på krig, farsoter och vad som hände när bruken kom till och senare försvann. Det svåra blir att sålla i allt vi vill berätta om, säger Ronny.

Vy över Strömsnäsbruk från 1930-talet. Foto: Privat

Båda två gläds åt utmärkelsen som årets kulturpristagare.

– Det känns väldigt roligt att någon ser och uppskattar det vi gör. Vi lägger ner många timmar på det här, men det är också bra med sysselsättning som håller hjärnan igång nu när vi är pensionärer, säger de.

Fakta:

Christer Jönsson och Ronny Fager är 2023 års kulturpristagare. Markaryds kommuns motivering till utmärkelsen lyder:

"Duons fantastiska arbete, som går under namnet ”Bilder från förr”, håller den lokala kulturhistorien levande genom föreläsningar, med bilder och historier om vår bygd. Deras outtröttliga arbete, som de mer eller mindre gör på ideell basis, är inspirerande för många och uppskattat, både bland äldre och yngre kommuninvånare. Två riktiga kulturarbetare i Markaryds kommun!"