Klik venligst
KULTUR 2022-08-09 KL. 11:09

Caprifolen sätter äntligen upp musikal igen

Av Rickard Gustafsson

Pandemin har satt stopp för det mesta. Så det är med stor glädje som idrotts- och kulturföreningen Caprifolens Voltigeklubb återigen sätter upp barnmusikalen ”Hupsy Daisy – elefanten som glömde bort hur man flyger”. I showen, som tidigare spelats i Helsingborg Arena, är deltagarna i ensemblen mellan 3 och 70 år och många av skådespelarna är funktionsvarierade.

Caprifolen sätter äntligen upp musikal igen
Vilda Terve och Moa Adler är två av de nästan 50 skådespelarna i musikalen Hupsy Daisy. Minna Slottheden Olivemark berättar att flera deltagare i showen är funktionsvarierade och så även hästen Enya – som bara har ett öga. Foto: Rickard Gustafsson

Caprifolens Voltigeklubb har under de knappt 20 år som föreningen funnits inte bara varit en renodlad idrottsförening. Redan i starten satte man upp föreställningar och musikaler för att ha roligt tillsammans men även för att dra in medel till verksamheten.

Åren går men traditionen består och efter coronauppehåll sätts nu ”Hupsy Daisy – elefanten som glömde bort hur man flyger” upp i ridhuset i Stackarp, utanför Våxtorp.

När LT besöker ridhuset håller cirka 45-50 barn, ungdomar och vuxna intensivt på att repetera musikalshowen som spelas den 20 och 21 augusti. Merparten av deltagarna är från Laholms kommun, men det finns också flera deltagare från Båstad, Halmstad, Ängelholm och andra skånska kommuner.
– Det är samma show som vi satte upp i Helsingborg, men det är ny ensemble och den här gången har vi fler personer med funktionsvariationer med. Det är väldigt blandat i olika åldrar från 3 till 70 år och det är en utmaning att få alla inblandade att känna sig delaktiga och att det ska vara roligt, givande och inspirerande, säger Minna Slottheden Olivemark som ansvarar för produktionen.


Anna Larsson (längst fram), Minna Slottheden Olivemark, Laura Johansson, Tilda Alm och föräldrarna Catherine Johansson och Ann-Sophie Alm har mycket roligt under intensivträningen av Hupsy Daisy som spelas den 20-21 augusti. Foto: Rickard Gustafsson


Att låta alla vara med efter sina egna förutsättningar är en honnörsregel för Caprifolens Voltigeklubb och att döma av det goda humöret och alla skratt i ridhuset verkar alla trivas.

Anna Larsson från Laholm är en av dem med funktionsvariation som deltar. Hon älskar hästar och har skrivit en egen dikt som också blivit en del av manus.
– Det känns spännande, men det blir nog också nervöst när det är dags, säger Anna som stortrivs i Caprifolens Voltigeklubb.

I showen kan det vara så att det också blir världspremiär för karatevoltige.
– Jag går på karate i Laholm också och nu ska jag utföra karate på hästryggen. Man får tänka om lite för det går inte att göra alla kickar med benen, berättar Anna.

Minna Slottheden Olivemark berättar att det är processen fram till musikaluppträdandet som är det viktigaste.
– Självklart vill vi göra en bra show och vi hoppas på att det blir fullsatt på båda showerna. Men det är den kreativa processen där vi gör saker tillsammans som är det viktigaste. Det skapar den där härliga lagkänslan där både unga och äldre växer.


Under den här veckan tränas det intensivt på repliker och koreografi i Caprifolens ridhus inför uppsättningen av musikalen Hupsy Daisy som spelas den 20-21 augusti. Foto: Rickard Gustafsson


Målsättningen framöver är att bredda Caprifolens Voltigeklubb ytterligare.
– Vi har två delar i föreningen – sport och kultur – och vi vill att kulturen ska få ta mer plats. Vi vill inte bara vara en förening för de som vill tävla utan också ha en regelbunden verksamhet över hela året för de som är mer intresserade av kulturen, berättar Minna.

När det är dags för föreställning mörkläggs hela ridhuset och omvandlas till en jättelik scen. Extra läktare byggs upp så att 300 åskådare per show får ta del av en sprakande musikalshow med ljud- och ljuseffekter tillsammans med barn, ungdomar, vuxna och självklart också hästar.
– För varje såld biljett skänker vi 10 kronor till stiftelsen Ellas Hjältar som arbetar för barn, ungdomar och familjer som har det svårt, till exempel familjer med barn som har funktionsnedsättningar, säger Minna Slottheden Olivemark.