KULTUR 2022-06-25 KL. 07:51

Bortglömda Lagaholm gömmer spännande historia

Av Rickard Gustafsson

De flesta vet att Halland genom historien varit om vartannat svenskt och danskt, men få känner till vilken enormt stor betydelse Lagaholms fästning hade under de krigshärjade medeltidsseklerna. Det vill Södra Hallands hembygdsförening och Militärmuseum Halmstad råda bot på och kommer under juli arrangera guidade visningar där spännande historiska skeden – över fyra sekler – presenteras.

Bortglömda Lagaholm gömmer spännande historia
Laholmaren Kent-Ove Bengtsson leder sommarens guidade turer vid ruinen av det som en gång var Lagaholms fästning. Från 1280-talet och 400 år framåt var borgen en nyckelplats för Sverige och Danmark. Foto: Rickard Gustafsson

Säg den laholmare som inte varit på Varbergs fästning och tagit del av dess historia? På betydligt närmare håll finns Lagaholms fästning, vilken inrymmer minst lika intressant historia, men som är i princip okänd för gemene man.
– Jag skulle nog säga att Lagaholm är lite bortglömd. Det är många laholmare som har dålig koll på historien och det finns även de som knappt vet var den ligger fast att de kanske kör över den varje dag, säger Kent-Ove Bengtsson i Södra Hallands hembygdsförening.

I ett gemensamt kulturprojekt mellan hembygdsföreningen och Militärmuseum Halmstad ska dessa kunskapsluckor tätas. Kent-Ove Bengtsson, som ska guida turerna vid ruinerna runt kraftstationen i Laholm, hoppas på många besökare.
– Jag tror att många laholmare och turister kommer att tycka att det är intressant och det finns många historier om kungar och drottningar som varit här, både svenska och danska, säger han och hintar om att besökarna kommer upptäcka att fästningen spelat en betydelsefull roll i den svenska (och danska) historien.

Under slutet av 1200-talet byggdes två kungliga borgar i Halland – i Laholm och Varberg – och Lagaholms fästning kom under 400 år av regelbundna krig att byta ägare otaliga gånger.
– Det har skett vid åtskilliga tillfällen och bara under 1300-talet skedde det minst åtta gånger. Under det händelserika året 1657 och slagen vid Genevad och Kattarp (Skogaby) byttes ägare tre gånger på sex veckor under ett danskt fälttåg mot Halmstads slott, berättar Kent-Ove Bengtsson.


Skylten som berättar om Lagaholm står inte så långt från det som var borggården på Lagaholms fästning. Foto: Rickard Gustafsson


Under åren är de belagt att flertalet svenska och danska regenter velat ta Lagaholm i besittning, bland de finns drottning Margareta, Engelbrekt Engelbrektsson, Erik XIV, Kristian IV och Fredrik III, vilket befäster Lagaholm som en nyckelplats för de båda kungadömena.

Precis som dagens fastighetsmäklare alltid påpekar handlade det om läget.
– På den tiden, innan det fanns broar, var platsen där Lagaholm ligger det bästa stället att ta sig över Lagan i hela Halland och där kunde man sommartid vada över ån. Den som hade kontroll över Lagaholm hade också kontroll över den viktiga transport- och handelsleden norröver och kunde därmed ta ut tull på varor, säger Kent-Ove Bengtsson.

Just vadstället över Lagan har fått ett specifikt namn – ”Drottningvadet” – vilket härleds till 1380-talet då drottning Margareta av Danmark (innan hon 1397 även blev svensk drottning genom Kalmarunionen) kom ridande inkognito med ett litet följe som bad om att få passera.

Fästningens danske kommendant Muus, som inte förstod att det var ”chefen” som var i antågande, vägrade släppa förbi följet.
– Han lär ha svarat; ”Muusen måste ha matro” och då svarade hon ”inte längre än vad katten vill” och sedan red hon över vadet i Lagan. Man får nog tro att han blev rätt spak när han förstod att det var drottning Margareta, skrattar Kent-Ove.

Fler roliga och intressanta historieberättelser utlovas under de guidade turerna och då får du bland annat svar på varför Sveriges kung Karl XI beordrade att riva Lagaholm år 1675 och orsaken till att en prinsessa spärrades in på livstid och dog på fästningen.


Det finns mycket historia att berätta om Lagaholms fästning. Kent-Ove Bengtsson från Södra Hallands hembygdsförening kommer varje tisdag i juli guida laholmare och turister vid den gamla ruinen. Foto: Rickard Gustafsson