Barnteater som även vuxna har behållning av
Av Johan W Jönsson
Det är en riddarsaga för barn. Men eleverna från gymnasieprofilen performing arts har skapat en föreställning som inte bara har en sensmoral. Den är skruvad, komisk och sevärd även för vuxna.
– Vi har inte gjort en klassisk riddarsaga. Vi har ändrat om en hel del. Riddaren är inte stor och stark och prinsessan är inte den som är i centrum, säger skådespelaren Jamilla Olsson.
Amanda Böcker, Jamila Olsson, Wincent Sundin och Bina Assarsson bjuder både på sång och dans i sin teaterpjäs om Riddare Rädd.
Foto: Johan W Jönsson
Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig när man tar plats i publiken för att se en teaterpjäs där merparten i publiken är barn i 6-7-årsåldern. Men lärarna har lika roligt.
Jamila Olsson, Wincent Sundin, Amanda Böcker och Bina Assarsson har tillsammans med sina lärare Sara Scheen Otnes och Emely Olander gjort en riddarsaga för alla åldrar.
– Den är skriven för barn men vi har medvetet lagt in repliker som gör att även vuxna ska få skratta till, säger Bina Assarsson, som bland annat spelar drake på ett trovärdigt sätt.
Pjäsen heter ”Riddare Rädd och den läskiga draken”. Publiken får följa riddarens färd mot den läskiga drakens grotta. På vägen uppstår en rad dråpliga situationer.
Vincent Sundin passar utmärkt i rollen som rädd riddare och Amanda Böcker känns självklar som gycklare. Jamilla Olsson är lika bra både som svamp och som prinsessa.
Teaterföreställningen är lätt inspirerad av Monty Python and the Holy Grail. Men det mesta har eleverna kommit på själva.
– Det var först en improvisationsövning som började med en talande svamp. Det var början på allt kan man säga, berättar Bina.
– Det mesta har kommit genom fri skrift och improvisationer. Sedan satte vi ihop våra olika idéer, säger Vincent Sundin.
Wincent Sundin, Bina Assarsson, Jamila Olsson och Amanda Böcker står både för manus, skådespeleri, kostym och rekvisita i ”Riddare Rädd och den läskiga draken”. Foto: Johan W Jönsson
– Vi ville skapa en barnföreställning. Vi kände att riddare och medeltid var ett bra tema för det redan från början, fortsätter Amanda Böcker.
Riddare Rädd är rädd men han är också modig. Kan man vara modig utan att vara rädd? Vad är i så fall mod?, frågar sig skådespelarna.
På väg till drakens grotta är riddaren rädd mest hela tiden. På sin färd stöter han på såväl den talande svampen som det absurda hattfolket.
Draken är kanske inte fullt så läskig som hon först verkar. Hon är snarare missförstådd. Pjäsen når sitt crescendo i slutscenen där såväl barn som vuxna får skratta.
Eleverna har gjort sina egna kostymer och har även skapat rekvisitan. Att få bjuda ett gäng av kommunens barn på teater var en dröm och elever från Glänningeskolan hade turen.
Amanda Böcker berättar att Performing Arts kan vara allt man kan göra på scen. Eleverna bakom pjäsen går olika klasser i tvåan på gymnasiet.
– Man lär sig att vara på scenen och det är saker man har nytta av även i andra sammanhang. Att ta plats, prata tydligt och kroppsspråk till exempel, säger Jamilla.
Vad är då sensmoralen i riddarsagan? Jo, att du duger precis som du är.
Den 5 april kan vem som helst komma till Blackboxen på Campus Laholm och titta. Då är det en öppen föreställning klockan 19.
Publiken är med på noterna och skådespelarna har medvetet lagt in delar där de ska interagera med barnen som tittar.
Foto: Emil Hermansson