Av Carina Nilsson
Lisa Fransson är författaren som låter hembygdens Alandsköp inspirera till olika miljöer i sina barnböcker. Nu har hon precis gett ut sin sjätte bok. Hon är dessutom aktuell i ett berättarprojekt i Strömsnäsbruk och Älmhult, där folkets berättelser ska bli till en bok.
Lisa Fransson har alltid tyckt om att läsa, skriva och berätta. Men det var först när hon bestämde sig för att ta intresset på allvar som hon blev författare.
– När jag fick mitt sista barn så kände jag att det var nu eller aldrig. Jag tog mig tid att skriva en bok och 2019 blev den utgiven, säger Lisa Fransson som också jobbar som översättare.
Lisa flyttade tidigt till England, där hon skulle stanna ett år som au-pair. Men hon träffade kärleken och blev kvar.
– Jag åkte med en ryggsäck som förvandlades till ett hus med både man och barn, säger hon.
Lisa har nu skrivit sin sjätte barnbok som riktar sig till barn i årskurs 3-6. Boken handlar om en tax, Eben von Ruben, som har en fin stamtavla men får konkurrens av en hittehund. Liksom i sina tidigare böcker väljer Lisa att lyfta svåra frågor.
– Bokens tema är klasskillnader. Är man en bättre hund för att man har en fin stamtavla? säger Lisa som tidigare har lyft ämnen som skilsmässa och utanförskap.
– Ibland vill vi vuxna skydda barnen från det som är svårt och kanske lite otäckt, men jag tror det är viktigt att vi vågar prata även om det och en bok kan vara en bra ingång, säger Lisa och fortsätter:
– Jag har skrivit en bok som heter Beckmörkret som är en skräckhistoria för barn. När jag var på en bokmässa kom det fram en liten kille på fyra år som pekade på min bok och sade: den har jag läst – den boken är så rolig. Jag tror många gånger det är vi vuxna som står i vägen för barnen.
Lisa växte upp i Alandsköp mellan Markaryd och Strömsnäsbruk och många av hennes idéer och miljöer är hämtade därifrån.
– Vi hade bland annat en tax, en jakthund med fin stamtavla som är Eben von Rubens förebild. Den taxen visste verkligen sitt värde. I Älgpappan är miljön hämtad från skogarna runt Alandsköp och i Hängeken finns det inspiration från skolan i Strömsnäs, där det finns en ekbacke.
I boken Strandglas, där temat är saknad, utspelar sig handlingen i Laholm och längs Laholmsbuktens stränder. Med den boken vann Lisa vann en tävling om bästa barnboksmanus som förlaget Beta pedagog ordnade.
Förra året gav Lisa ut sin första bok på engelska: Shape of guilt. Den är för vuxna och Lisa kallar den för feel-bad.
– Det är en mörk historia om en ung kille som gör ett självmordsförsök. Det handlar om psykisk ohälsa som är så vanligt idag. Jag har nu skrivit en andra bok på engelska men allt är inte klart än så jag ligger lite lågt med den än så länge.
Lisa Fransson har också dragit igång ett berättarprojekt i Strömsnäs och Älmhult där folkets berättelser ska bli en bok. Foto: Privat
Förutom sitt eget skrivande har Lisa engagerat sig i ett berättarprojekt som startade i våras. Det går ut på att få folk att våga berätta och skriva historier ur sina liv. Projektet drog i gång under våren i både Strömsnäsbruk och Älmhult.
– Det var jag som kom med idén men det är Eva Fodor Velander och Sven Velander på Anoteket som driver det. De är fantastiskt duktiga och jobbar med kultur över hela Kronobergs län. Även förre näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind är engagerad.
Projektet startade med två berättarkvällar och nu går de vidare med att skriva ner och välja berättelser som ska bli en bok.
– Det är väldigt roligt att ha satt i gång det här hjulet. Vi kan också hjälpa till med skrivandet och är det fler som är intresserade så kan man fortfarande komma med. Det är öppet för alla, säger Lisa Fransson.