Klik venligst
KULTUR 2022-11-07 KL. 17:31

Badande barn bäst klädda 2022

Av Johan W Jönsson

”De badande barnen” på Gröningen vid Lagan utsågs som vinnare i ”Mössa på 2.0”. Malin Olestål Martina och Maria Stjärnljus klädde konstverket ”med stor hantverksskicklighet”, som det står i motiveringen. ”Det känns väldigt roligt att vi vann”, säger Olestål.

Badande barn bäst klädda 2022
Malin Olestål och Maria Stjärnljus klädde De badande barnen och vann "Mössa 2.0". Foto: Johan W Jönsson

Mössa på gjorde comeback efter tolv år. Nu under namnet Mössa på 2.0. 14 skulpturer i Laholm kläddes och en jury utsåg vinnaren. Malin berättar att hon och Maria lagt en hel tid tid.

– Man kan lägga i princip hur mycket tid som helst på en sådan här sak och nu fanns det tid den här gången. Så det har blivit ganska många timmar.

Två veckor före evenemanget fick Malin frågan om hon ville vara med. Då fanns det två konstverk kvar att välja mellan. Utöver De badande barnen även Lagafontänen.

– Jag visste att jag skulle nå upp till de badande barnen ensam med stege och det var en fördel. Sedan tycker jag att den statyn är speciell - jag gillar den.

Hon berättar också att De badande barnen passade bra in på det som hon och Maria Stjärnljus ville göra när de klädde statyn. Det är färgglatt och i toppen står det: ”Different not less”.

– Det behövs en påminnelse om diskrimineringslagen och den femte paragrafen däri. Det ryms ganska mycket i Different not less. Det är slagkraftigt - kort och koncist.

– Jag har sett de orden tidigare i andra sammanhang när det handlar om personer med NPF - neuropsykiatriska funktionshinder. Alla borde engagera sig mer för dem.


Årets bäst klädda skulptur prisades med en guldmedalj som hänger runt konstverket. Foto: Johan W Jönsson


På ett av barnens mössa står det ADHD som ACDC:s logga. Samma barn har också en tröja i regnbågens färger medan ett av de andra barnen har en mössa i binge.

– Loggan är inte ett eget påhitt. Den finns som tryck på kepsar och t-shirts sedan tidigare. Jag kan egentligen inte sticka binge men gjorde det ändå denna gången, skrattar Malin.

Det tredje barnet har en superhjältemantel men inga kläder i övrigt utöver en grön mössa. Att pojken ska vara naken är meningen.

– Jag tänkte lite fel när jag måttade så det blev inte riktigt som jag hade tänkt från början. Men det blev bra ändå, skrattar Malin vidare.

Den vinnande skulpturen har fått en guldmedalj runt sockeln. Där kommer den hänga under den kommande veckan då kläderna sitter kvar.

Vill man gå en tur och titta på de klädda konstverken så kan man göra det fram till den 13 november. Karta finns på turistbyrån.

"De badande barnen" skapades av konstnären Stig Blomberg 1940. Juryn som utsåg årets vinnare bestod av Åse Höijer, Stefan Ljungqvist och AnnLis Krüger. Motiveringen lyder:

"En kreativ tolkning av ett aktuellt och angeläget budskap. Skapat med stor hantverksskicklighet i flera tekniker, både traditionella och nyare, men utan att skulpturens uttryck döljs."


De badande barnen syns tydligt från Lagavägen när man kommer in i Laholm från norr. Nu ännu mer än tidigare. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer:

Stadens konst kläs åter i stickat