KULTUR 2021-11-23 KL. 11:40

Annorlunda julmarknad på Flammabygget

Av Joakim Ormsmarck


Helgen innan Lucia anordnas en lite annorlunda julmarknad på Flammabygget med inslag av vikinga- och medeltid. Utöver utställare blir det även uppträdanden och ett ridande luciatåg med Joakim Nätterqvist som en av ryttarna. “Vi hoppas så klart att det kommer mycket folk”, säger arrangören Margaretha Lodestad.

Annorlunda julmarknad på Flammabygget

Hon arrangerar marknaden ihop med Joakim. Idén fick Margaretha när hon var på Flammabyggets stuteri i somras.
– Jag, Joakim och hans mamma, som äger stället, arrangerar ihop. Jag är god vän med Joakim och brukar anlita honom när vi har tornerspel då han är ett bra dragplåster.

Hon har själv varit marknadsknalle i 20 års tid. Hon åker runt och säljer sin hudsalva med recept från 1700-talet och har varit i Norge, Danmark, Finland och Tyskland utöver Sverige.
– Vi ska ha ett stort event på Flammabygget i sommar och då tänkte jag att vi kunde prova med en lite annorlunda julmarknad med viking- och medeltid, säger Margaretha.

Marknaden kommer att vara i det stora ridhuset på stuteriet. Det kommer att bli medeltida stridskonst, gycklarshow, musik, ridande luciatåg och kanske till och med ett litet tornerspel.
– Vi kommer nog att fylla ridhuset. Just nu är det 15 utställare med inslag av viking- och medeltid och hantverk som kommer.

I sommar siktar de på ett större event på samma tema där även slaget om Laholm inryms. Det blir snapphanar och karoliner, kanoner och kavalleri, berättar Margaretha.