Klik venligst
KULTUR 2023-04-26 KL. 10:46

Ann-Christine prisas för sin trollrunda

Av Johan W Jönsson

2019 blev Ann-Christine Gustavsson i Fågelsång årets profil på Offensiva Laholms Guldvecka. Nu prisas ”trollmor” på nytt då hon tilldelats 30 000 kronor ur Folke Willstrands donationsfond på Hushållningssällskapets stämma.
– Jag kan inte riktigt fatta det! Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna få det här stipendiet, säger Ann-Christine.

Ann-Christine prisas för sin trollrunda
Christer och Ann-Christine Gustavsson med diplomet som de fick på Hushållningssällskapets stämma för trollrundan i Fågelsång. 30 000 kronor ur Folke Willstrands donationsfond ingår i priset. Foto: Leon Johansson/Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet delar årligen ut priser och stipendier i samband med sin stämma. De går till individer och småföretag som gjort betydande insatser för landsbygden.

”För en enastående naturkulturell upplevelse för små och stora, en dedikerad gärning som fått förundran och fantasi att gå hand i hand”, står det i motiveringen.

Anne-Christine började med sin trollrunda i Fågelsång 2008. Det har blivit fler och fler tomtar, troll och andra figurer i skogen. Rundan har blivit väldigt uppmärksammad på senare år.

– Under pandemin när mycket var stängt var det många som upptäckte trollrundan. Det var mycket folk i fjol också men så mycket som det var åren innan blir det nog inte igen, säger hon.

Vid påsk började
Ann-Christine och hennes man Christer att förbereda inför årets runda och redan efter ett par veckor fanns så mycket på plats att rundan var värd ett besök.

Christer tyckte i början att Ann-Christine var lite tramsig när hon höll på med sina troll. Även om han fortfarande tycker att hon satsar lite väl hårt är han sedan länge en stor del i rundan.

– Föra året pajade ryggen på mig och då tog Christer ett stort ansvar. Jag visste inte hur det skulle bli i år men ryggen är bättre och Christer har sagt att han hjälper mig så mycket han kan.

Barnen och barnbarnen har varit och hjälpt till att räfsa där figurerna ska stå i skogen. Ann-Christine har dessutom lärt Christer att fläta staket till trollen.

– Han har upptäckt hur meditativt och rofyllt det är att ligga i skogen och fläta staket. Han uppskattar det lika mycket som jag nu, skrattar Ann-Christine.

Vad ska du göra för stipendiepengarna?

– Jag vet inte. När de ringde från Hushållningssällskapet och berättade att jag fåt stipendiet sa de att de tyckte att jag skulle unna mig något för egen del. Vi får se.

Ann-Christine och Christer har lagt och lägger en del pengar på trollrundan. Figurer kommer till och byts ut. En del av pengarna från stipendiet kommer säkert gå till rundan.

– Det är roligt nog! Jag har hela tiden gjort det för att jag tycker att det är kul. Det har alltid varit en hobby för mig och nu har det blivit det även för Christer, avslutar Ann-Christine.

Trollrundan i Fågelsång öppnar officiellt för säsongen den 29 april.

Fakta:

Ann-Christine Gustavsson i Fågelsång har tilldelats 30 000 kronor ur Folke Willstrands donationsfond för sin trollrunda.

Motivering:

"Djupt under tallens rötter en tomte har sitt bo. Där bor han med sin gumma i skogens tysta ro. För en enastående naturkulturell upplevelse för små och stora, en dedikerad gärning som fått förundran och fantasi att gå hand i hand"