Klik venligst
KULTUR 2024-02-20 KL. 13:20

Abstrakt på Teckningsmuseets nya utställningar

Av Peter Jakobsson

Teckningsmuseet i Laholm är nu fyllt med ny konst signerat Linda Holmer och Olivier Herdies. Lindas utställning ”Arches” och Oliviers ”Levande sitt eget liv” hade vernissage 17 februari och pågår till slutet av maj.

Abstrakt på Teckningsmuseets nya utställningar
Linda Holmer är tecknaren vars verk nu visas upp på Teckningsmuseet. Foto: Peter Jakobsson

Olivier Herdies är en franskspråkig belgare född 1906. Han jobbade som poet och kulturskribent. Han gick på både konsthögskola i Bryssel och på teaterskola.

– Han har en väldigt bred kulturell bas, berättar Henrik Stenberg, konstpedagog på Teckningsmuseet.

Den svensk-belgiske konstnären Olivier Herdies verk fyller ena utställningen som nu pågår på Teckningsmuseet. Foto: Peter Jakobsson

Konsten som nu hänger på Teckningsmuseet är abstrakta teckningar som lånats in bland annat från hans dotter.

– Det är väldigt kul att få visa upp hans teckningar för detta är en speciell typ av abstrakt teckning som är väldigt fri och spontan. Där var han lite av en föregångare i Sverige, säger Henrik.

Den andra konstnären på museet är Linda Holmer som är konstnär, tecknare och skribent, verksam i Göteborg. I sina teckningar arbetar hon med tecknandet som tillstånd, som ett sätt att se och vara närvarande på. I utställningen är det mest verk som Linda skapade under pandemin då hon fick nya känslor av isolering och ensamhet. De abstrakta teckningarna vill hon ska tala med besökarna.

– Det är teckningar från en annan medvetandenivå. Jag tecknar inte från det föreställande och logiska utan tecknar det jag känner mer än det man ser. Därför får man umgås lite med verken så de framkallas för betraktaren. Man får lyssna på verken, förklarar Linda.

Några av Linda Holmers verk är många meter långa och går utmed golv vidare upp till tak. På dem finns en hel berättelse från flera personer. Foto: Peter Jakobsson

På flera av teckningarna är det inte bara Linda utan även andra som varit med och skapat.

– På så sätt får verken flera röster. Det blir som ett samtal i teckningen.

Vad var det med pandemin som satt spår i verken?

– Som människa har nog många en känsla av ensamhet vid tillfällen, men pandemin gjorde att vi var många ensamma i isoleringen samtidigt. Det gav på ett sätt en samanhållning, säger Linda.

Linda Holmer vid en av teckningarna som hänger på museets nya utställning. Foto: Peter Jakobsson

Linda har jobbat med konstnärliga metoder sedan 1990-talet. Som skribent, illustratör och tecknare. Detta är första gången som Linda satt upp en utställning för allmänheten.

– Jag har tidigare mest gjort saker till bokproduktion och annat. Men jag insåg att jag hade väldigt mycket material och efter samtal med museet så kom vi fram till att göra denna utställning. Och är det någon plats som teckningarna skulle ställas ut så var det ju här på Teckningsmuseet, säger Linda.

Vad kan besökare till utställningen få med sig efter att de tagit del av din utställning?

– Jag vill att de lyssnar inåt och att genom att titta och lyssna kan man få fatt något speciellt i sitt intellekt. Kanske blir de inspirerade att börja teckna.

Linda Holmers teckningar är i många olika format med olika uttryck. Besökarna får själva känna in verken. Foto: Peter Jakobsson

Vid en fönsternisch i utställningen finns det papper och pennor så besökarna kan teckna lite själva medan de är på utställningen.

– Alla har ett inre rum som går att teckna. Sen blir det kul om besökarna tecknar teckningar som kan prata med de teckningar som hänger på utställningen, säger Linda.

Lindas teckningar som är på display är allt från små alster till stora, flera meter långa verk. En del figurativa men de flesta abstrakta.

– Det jag önskar är att besökarna sätter sig någonstans i utställningen och undrar. Man ska inte förstå teckningarna utan man ska känna dem, avslutar Linda.

Utställningarna med Linda Holmer och Olivier Herdies visas på Teckningsmuseet 17 februari – 26 maj 2024.