KULTUR 2023-09-04 KL. 06:05

Ångbåtsdokumentär visas på Bio Maxim

Av Rickard Gustafsson

I tio månader har filmskaparen Birger Bäkmark följt människorna som kämpat med att få ångbåten S/S Lagaholm sjöduglig igen. Nu är filmen klar och 3 november blir det premiär för ”Kalle och Svingen på nya äventyr” på Bio Maxim i Laholm.
– Det har varit en upplevelse som jag inte hade velat missa för allt i världen, säger dokumentärfilmsdebutanten.

Ångbåtsdokumentär visas på Bio Maxim
Birger Bäkmarks dokumentärfilm "Kalle och Svingen på nya äventyr" har premiär på Bio Maxim första fredagen i november. Foto: Rickard Gustafsson

I ”studion” på andra våningen hemma i Öringe har Birger Bäkmark spenderat oräkneliga timmar senaste halvåret.

Ur ett digert grundmaterial, har sekvenser valts ut, redigerats och det har lagts på musik och textning.

– Jag har klippt, klippt och kapat ned för att skapa ett sammanhang och berätta en historia. Samtidigt vill man behålla de annorlunda och roliga grejerna och belysa dem för att det ska bli intressant och underhållande för publiken, säger Birger.

80 timmar råfilm har kokats ned till en slutversion på en timme.

– Jag har fått ett önskemål om att skapa en ”directors cut” på 7,5 timme, skämt åsido så är en timme väldigt lagom för den här typen av film.

Du gick in i det här projektet med noll erfarenhet av filmskapande. Vad har du lärt dig?

– Det blev lite dogma i början. Lite för mycket zoomande och lite skakigt. Hade jag fått göra om saker hade jag gjort det annorlunda, men det är vissa nyckelscener som är så viktiga för filmens innehåll att de inte går att bortse från. Det går inte backa bandet, så man får ta det för vad det är, säger Birger.

En biopremiär utan en klassisk bioaffisch går inte för sig, resonerar Bäkmark som tagit hjälp av de lokala företagen Dekorcenter i Laholm och Veinge tryckeri.

Foto: Rickard Gustafsson

Bäkmark berättar att han vid olika tidpunkter trott att ångbåtsföreningens vedermödor med att återbörda båten i Lagan skulle gå i stöpet.

– Det har funnits tillfällen, helt klart, men jag är djupt imponerad av de här eldsjälarna och den kraft som de lyckats samla, säger Birger.

Utan att ”spoila” filmens innehåll allt för mycket finns det några kritiska tidpunkter under resans gång. Exempelvis årsmötet då föreningen var direkt nedläggningshotad eftersom ingen ville ta på sig ordförandeskapet eller vid renoveringsstarten när det saknades både mankraft och kompetens.

– De hade bara en kille och han undrade hur många fler som skulle ställa upp? Han fick ett kryptiskt svar av ”Svingen” som visste att de inte var fler. Trots alla motgångar lyckas de rädda sig hela tiden – även efter att båten är i sjön och inget försäkringsbolag vill försäkra båten.

”Svingen” återfinns i filmens titel och är mannen som ropade in ångbåten på auktion. Han heter egentligen Lars Ingvar Persson och är en av filmens två huvudpersoner tillsammans med ”Kalle”, vilket är ångbåtsföreningens ordförande Karl-Fredrik Klinker.

– Det har varit väldigt intressant att följa de här genuina och viljestarka människorna. De och alla andra bjuder på sig själva, gör sig inte till, och bryr sig inte om att kameran finns där. De är bara sig själva och det är det som är så underbart, säger Birger.

Filmskaparen Birger Bäkmark tillsammans med ångbåtsentusiasten och eldsjälen Lars Ingvar "Svingen" Persson.

Foto: Rickard Gustafsson

Bäkmark kan inte nog framhålla ”Svingens” betydelse för att ångbåten är tillbaka i Lagan.

– Den insats som han och hans fru Eivor gjort är helt enorm. Lars Ingvar är blind och det finns inte på kartan hur många timmar han lagt ner för ångbåtens räkning. Den energin från en människa som inte kan se är helt makalös.

Den 3 november går dokumentären upp på bion i Laholm. Bäkmark passar på att rikta ett tack till bioägarna Mikael Bengtsson och Tina Karlsson för deras intresse att vilja presentera och lyfta fram en lokal filmskapare.

Han är både spänd och förväntansfull på hur publiken ska ta emot filmen.

– Det klart att jag vill att folk ska tycka den är bra. Men jag tror inte folk köper en biljett för att kunna kritisera mig och min film, snarare för att det finns ett grundmurat intresse för ångbåten och en nyfikenhet på den resa som gjorts.

Premiärkvällen kommer avrundas med galamiddag på lokal restaurang. En av gästerna är Björn Hellberg, som var med och döpte S/S Lagaholm när den återinvigdes för drygt 20 år sedan, och han har lovat att hålla låda och bjuda på kåseri.

Birger Bäkmark har lagt åskilliga timmar på att redigera dokumentären om ångbåten S/S Lagaholm. – Man blir aldrig helt nöjd men till slut måste man sätta stopp och säga att nu är det färdigt. Foto: Rickard Gustafsson