KULTUR 2023-11-06 KL. 12:59

Ångbåtsdokumentär lika populär som ”Barbie”

Av Rickard Gustafsson, Johan W Jönsson

Filmskaparen Birger Bäkmark var nervös inför premiärvisningen av ångbåtsdokumentären ”Kalle och Svingen på nya äventyr”. Men besökarna gav filmen fina vitsord och Bio Maxims ägare var nöjd.
– Vi hade mer eller mindre en fullsatt salong, sa Mikael Bengtsson och jämförde publikintresset med kassasuccéer som ”Barbie” och ”Harry Potter”.

Ångbåtsdokumentär lika populär som ”Barbie”
Filmskaparen Birger Bäkmark flankeras av filmens huvudaktörer Lars Ingvar Persson och Karl-Fredrik Klinker. Foto: Rickard Gustafsson

Lokal film gjord av lokal filmskapare på den lokala biografen. Ovanligt, men uppskattat.

Intresset var stort bland nyfikna laholmare som på fredagskvällen begett sig till Bio Maxim för att få en inblick bakom kulisserna till alla turer bakom ångbåten S/S Lagaholms comeback i Lagan.

Biodokumentären ”Kalle och Svingen på nya äventyr” premiärvisades på årsdagen av skaparen och debutanten Birger Bäkmarks första filmrutor.

Från november i fjol har Bäkmark varit en fluga på väggen och följt den mödosamma resan.

– På nåt jäkla vänster är det som när man kastar upp en katt i luften. De hamnar alltid på tassarna. Det är det som är så magiskt, de har allt emot sig, men ändå fortsätter de framåt.

Karl-Fredrik Klinker, ångbåtsföreningens ordförande, tyckte det var i högsta grad "ovant" att se sig själv på bioduken. "Det var inget tillrättalagt, och vissa saker kanske jag inte skulle sagt. Men jag är den jag är och det är bara att köpa".

Bäkmark imponeras av det enorma engagemanget bland aktörerna i filmen och är fascinerad över deras naturliga sätt att förhålla sig i filmkamerans närvaro.

– De här killarna har inte sparat på krutet. Det svärs och de är utåtagerande och det är inte alltid politiskt korrekt. Men de vet mycket väl att kameran finns där, men de skiter fullständigt i det. De är briljanta!

Efter en dryg timmes visning, med många skratt, ljöd applåderna i salongen.

Publiken verkade uppskatta filmen och bland dem fanns laholmarna Bibbi och Gunnar Ahlgren.

– Fantastiskt! Jag har inte haft känslan att det varit så mycket arbete som man nu fick begrepp om genom filmen. Det har lagts ner enormt många timmar. Vilket tålamod! Det är tacksamt för oss laholmare att de här eldsjälarna lagt ner det arbetet, säger Gunnar.

– Vi gillar ångbåten, det är en pärla. Den är viktig för Lagan och Laholm. Vi har åkt båtturer och det är väldigt trevligt, fyller Bibbi i.

Laholmarna Bibbi och Gunnar Ahlgren var två av drygt hundratalet i publiken och de var mycket nöjda med biobesöket. Foto: Johan W Jönsson

Malin och Mikael Nilsson från Skummeslövsstrand hade inte några direkta förväntningar.

– Nej, men jag var intresserad av att få reda på historian bakom. Vi åkte med den för många år sedan när döttrarna var små och vi har både sett och hört den många gånger förr om åren när vi bodde på Blåkulla. Det var en bra dokumentär, väldigt naturligt och intressant att se allt arbete bakom ångbåten, säger Malin som rekommenderar alla laholmare att se filmen.

Mikael har i lokalmedia följt turerna kring ångbåten och tyckte att filmen var mycket intressant och att människorna bakom upprustningen gjort ett fantastiskt jobb.

Under pratstunden framkom även att det gjorts film om ångbåten förut.

– Jag jobbade på Sofiero bryggeri när Sven-Olle Svensson i slutet av 80-talet köpte in båten. Jag fick åka med på premiärturen och Nore Norold gjorde en film om det…eller jag vet inte riktigt vad det var för film egentligen, säger Mikael och skrattar.

Malin och Mikael Nilsson från Skummeslövsstrand hade turen att vinna förstapriset i Laholms Tidnings tävling. Gratis biobiljetter och trerätters middag på Gröna Hästen borgade för en trevlig kväll. Foto: Rickard Gustafsson

Bioägaren Mikael Bengtsson älskar som bekant film och tycker att det är extra roligt att få visa lokalproducerade filmer. Foto: Rickard Gustafsson

Bio Maxims ägare, Mikael Bengtsson, ger filmen betyget 3,5 av 5.

– Jag tycker filmen är väldigt intressant. Man får både med båtens historik samt arbetet med att återställa ångbåten till färdigt skick. Väl avvägt och väldigt fascinerande.

Bengtsson tycker att det är extra roligt att kunna visa upp lokalproducerad film och var mer än nöjd med att salongen var välbefolkad.

– Senast vi hade så här mycket folk var faktiskt i måndags på Harry Potter, men innan dess var det i somras när vi visade Barbie. Fortsätter intresset kan den här filmen bli långlivad.

Redan nu är det klart att ångbåtsdokumentären kommer visas under filmdagarna i mars. Då bjuds publiken på en specialklippning, med delvis nytt material.

– Jag känner sådant stöd från den lokala biografen och vill gärna stödja den tillbaka. Det är andra som hört av sig, men filmen blir kvar i Laholm över filmdagarna i vår, säger Birger Bäkmark.

Fler röster om filmen:

– Det var kul att få se bakgrunden till hur båten kom i vattnet igen. Och eldsjälarna! Vilken härlig attityd de har. Människor som går omkring här i Laholm som varit med och drivit det här framåt för en god sak, säger Mats Wessberg, Laholm.

– Man ser inte vad som händer bakom. Man kanske bara tror att det går av sig själv. Men det gör det verkligen inte. Det är en väl ihopsatt film, säger Lina Cecilia Karlsson, Laholm.

– Det var roligt att följa arbetet från början på något sätt fram till att båten hamnade i vattnet. Och väldigt fina bilder från Lagan. Sedan var det intressant att få se det fina hantverket och de gamla metoderna, säger Esse Hellberg, Laholm.

Laholmarna Mats Wessberg, Esse Hellberg och Lina Cecilia Karlsson gillade filmen "Kalle och Svingen på nya äventyr". Foto: Johan W Jönsson

Eva Nilsson från Kövlinge var en av många som kommit till Bio Maxim. "Jag vill veta mer om ångbåtens historia och det ska bli kul att få följa entusiasterna bakom båten", sa Eva innan hon lämnade över biljetten. Foto: Rickard Gustafsson