KULTUR 2022-08-26 KL. 14:53

25 år på fyra hjul firas med fotoutställning

Av Johan W Jönsson

Laholmaren Amer Ajvaz firar sina 25 år på bräda med en utställning. Sedan han var 13 år gammal har skateboard varit en stor del av 38-åringens liv. Nu vill Amer gärna inspirera andra att börja åka. ”Vi har en fin skatepark i Laholm. Jag hoppas att ännu fler ska börja åka”.

25 år på fyra hjul firas med fotoutställning
Med sin utställning på Stadsbiblioteket vill Amer Ajvaz inspirera andra att börja åka skateboard. Foto: Johan W Jönsson

Som 13-åring blev Amer Ajvaz fast för skateboard och än idag, 25 år senare, åker han mycket bräda. Jubileet firar han med en utställning på Stadsbiblioteket i Laholm.

Det är inte första gången som Amer ställer ut sina bilder. 2018 ställde han ut på medborgarskolan i Halmstad. Nu finns fotona att beskåda i Laholm.

– Jag kontaktade biblioteket och skickade några referensbilder. Det känns kul att de nappade och att jag fick den här möjligheten. Det var dags för laholmarna att få chansen, skrattar Amer.

Redan 2001 började Amer och hans kompisar att filma när de åkte skateboard. På den tiden var det inte lika lätt med tekniken som det är idag.

– Det tänkte man ju inte på då. Med dagens teknik är det hur enkelt som helst att klippa ihop en bra film som man kan lägga ut på Youtube.

Många av fotona är printscreens från filmer. Så länge filmen håller tillräckligt hög kvalitet så fungerar det.

– Det är inte lätt att fånga precis det rätta ögonblicket i ett foto. Det går så pass snabbt när man åker. Det är blandat printscreens och bilder.

De cirka 50 bilderna är från de tio senaste åren. Amer själv figurerar på samtliga bilder med trick och åkning i olika miljöer.

Han har mängder med egna brädor. En dröm är att i framtiden skapa ett rum hemma där han kan ha som en utställning med brädorna på väggarna och olika skate-tillbehör som han samlat på sig.


Amer Ajvaz berättar hur bilden i mörker blev till. Cirka 50 foton finns att beskåda på Stadsbiblioteket. Foto: Johan W Jönsson


– Jag har andra intressen också men jag åker fortfarande så mycket skateboard som jag hinner. Idag åker jag alltid med hjälm och det uppmuntrar jag barn att ha också.

Han har aldrig varit med om någon allvarlig olycka själv men har varit med när folk har skadat sig och det har fått honom att tänka till.

Den amerikanske
pionjären inom skateboard - Rodney Mullen är Amers förebild. Han var främst stor på 1980-talet.

– Han är gudfadern inom den moderna streetskatetekniken. Han gjorde många av grundtricken som det idag lånas fundament av, säger Amer.

Amer har träffat flera stora skateboardåkare ute på tävlingar. Det finns också förevigat på bilder som finns med på utställningen.

Vilken klass håller du själv?

– Alla är bra på sitt sätt. Så länge du har kul så kan det kvitta och jag tycker att det är jätteroligt. Det är svårt för mig att avgöra. Det ligger i betraktarens öga.

Vad får man se om man kommer till utställningen?


– Det är både street och allround. Det är både från parker, ramper och gatumiljö. Jag har försökt att välja bilder som betyder lite samtidigt som det är bra skärpa.

Amer hoppas att utställningen ska få fler att hitta skateboarden som sport. Han beskriver det som en stor frihetskänsla att skejta. Dessutom skänker det glädje och gemenskap.

– Jag vill gärna inspirera andra. Det är kul när folk kommer fram och ställer frågor. Jag har alltid med en extra bräda om någon vill testa, avslutar Amer Ajvaz.

Utställningen pågår fram till den 23 september.


Amer Ajvaz visar ett enkelt trick med brädan. Foto: Johan W Jönsson