Klik venligst
KRÖNIKOR 2023-06-20 KL. 12:39

Italienarna gråter för Berlusconi och fotbollen

Av Tommy Paulison

Det italienska folket visar ofta både temperament och känsla. Våren och sommaren har dock varit mer än vanligt motiga i vardagslivet för italienaren.

Italienarna gråter för Berlusconi och fotbollen
Zlatan har slutat och Berlusconi har dött. LT:s förre sportchef Tommy Paulison befinner sig mitt i händelsernas centrum. Foto: AdobeStock

Översvämningarna som drabbade landet tog hårt. I trakten av Bologna förlorade människor allt vad de ägde när vattenmassorna drog fram. Hjälpinsatserna blev gigantiska.

Sedan gjorde italienarna stora ögon när maj månad gjorde sitt intåg. Vad är detta? Var har sommaren blivit av?

Tror aldrig jag frusit så mycket någon gång i Italien i maj månad. Inga extra filtar i världen kunde hjälpa. 12-17 grader var allt och i ett äldre stenhus blir det inte varmare precis. Samtidigt kom nyheten om att det faktiskt var varmare i Mellbystrand.

Nu stod hoppet till juni och plötsligt exploderade det. 18 grader blev 25 och för någon dag sedan var temperaturen uppe i 30. Varmt om dagarna, lite åska och regn om nätterna är den typiska italienska sommaren. Och nu är vi där.

Men mitt i all värme kunde inte italienarna hålla tårarna borta. ”Krigsrubriker” på sportsidorna när den ena nyheten efter den andra spred sig.

1. Zlatan kom med det besked man trots allt väntat på - han slutar i Milan.

2. Italienska trion Fiorentina, Roma och Inter skulle plocka till sig cuptriumfer var det tänkt. Först förlorade Roma mot Sevilla, sedan Fiorentina och värst av allt, Inter föll i Champions Leaquefinalen mot Manchester City. Tårarna rann nedför kinderna på interspelarna medan Manchester tog sin tredje titel för året - serien, FA-cupen och så denna 1-0-vinst. Italienska supporters undrade - varför måste vi drabbas så hårt?

Trösten att Inter gjorde en mycket bra match och hade oflyt i avslutningarna var klen.

3. Den stora sorgen drabbade plötsligt Italien den 12 juni - Silvio Berlusconi, den 86-årige mediapampen, avled och hela Italien stannade upp. I TV-kanalerna var det bara Berlusconi. Mediaset, som ägs av Berlusconi, noterade högst upp i sitt TV-torn ”Ciao papá”, alla framgångarna med Milan rullade på TV-rutan och omgivningarna runt hans hem invaderades av media i massor. Italienarna älskade sin Silvio. I nästa vecka blir det landssorg och begravningen äger rum i domkyrkan i Milano.

Berlusconi lär var god för tiotals miljarder euro, vilket säkert hans fem barn får glädje av.

Tidningarna berättade om Zlatans eventuella övergång till AC Monza där Berlusconi hade en finger med i spelet, men nu är Berlusconi borta. Livet går trots allt detta vidare.

Efter Berlusconis död är det ordet ”caldo” som är på allas läppar. Och caldo står inte för kallt om nu någon trodde det, caldo är varmt på italienska och det upptar alla italienares vardag just nu. Alla talar om vädret - precis som vi brukar göra hemma…

I övrigt smakar pastan, salamin, vinet och grappan lika gott som vanligt. Bilarna rullar precis lika fort som alltid och motorcyklisterna flyger fram ännu fortare i kurvorna.

Ciao från ett varmt norditalien

Tommy Paulison