Klik venligst
KRÖNIKOR 2023-12-20 KL. 15:44

Hur och varför frågar man sig

Av Johan W Jönsson

Kommunens tolv Träffpunkter är verkligen ljuspunkter i tillvaron för våra äldre och inte minst de som är ensamma. Att se drygt 20 äldre, livsglada, träffas i Ränneslövs klubbstuga på Björkvallen var härligt och upplyftande. För en liten slant blev det julfest med både julgröt, skinkmacka, julmust, tårta och kaffe. Och dessutom en liten julklapp till var och en för att kunna spela julklappsspel.

Hur och varför frågar man sig
Tommy Paulison krönikerar om de äldres väl och möjligheter att aktivera sig. Foto: Johan W Jönsson

Ullabussen såg till att ett litet gäng från Skottorp/Skummeslöv kunde ta sig till Ränneslöv.

Undertecknad har själv under tio års tid haft förmånen att vara en av idag åtta frivilliga chaufförer för Röda Korsets buss.

Den nya bussen har funnits sedan 2013 och den har varit till glädje för många, inte minst för de som bor på våra äldreboenden.

Utflykter och upplevelser har bokats från flera av våra sju, numera totalt åtta äldreboenden, som finns i kommunen. Glädjestunder som uppskattats ofantligt och satt guldkant på tillvaron.

Nu har dessa stunder minskat ordentligt. Några få hem har bokat, men där finns också äldreboenden som gått från flitigt bokande till noll. Varför måste man slå bort möjligheten till dessa utflykter, eller upplevelser, som är gratis och dessutom inom kommunens gränser?

Vi som sett till att bussen rullat de här åren kan bara understryka förträffligheten. Att möta så många glada och tacksamma resenärer känns oerhört upplyftande. En liten guldkant på tillvaron ska väl inte behöva försvinna bara för att man hamnar på ett äldreboende?

Dra ett streck över 2023. Tänk om - prioritera rätt och sätt den enskilda människan i fokus på ett sätt som de är värda.

Äldreomsorgen måste bli värdig namnet. Vår åldrande generation är väl ändå värd detta?

Tommy Paulison, frivillig chaufför för Röda Korsets Ullabuss och gästskribent i Laholms Tidning

Tommy Paulison är mångårig LT-medarbetare. Nu är han pensionär och mycket engagerad föreningsmänniska i bland annat Lions, Röda Korset, Föreningen Gamla Laholm och Laholms manskör. Dessutom då och då gästskribent i LT. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Läs mer:

Träffpunkterna som sätter guldkant på tillvaron