Klik venligst
KRÖNIKOR 2023-10-17 KL. 14:00

Dahlior är höstens hjältar

Av Jenica Paulsson

Nu kan vi nog enas om att hösten är här. Denna höst som likt varje år, sakta smyger sig på och klär naturen i en explosion av nyanser i rött, brunt och gult. Luften har blivit krispigare och dagarna blir allt kortare.

Dahlior är höstens hjältar

Människor håller på att förbereda sig för ett halvår med mer inomhusaktivitet, ett kallare klimat, fler tända ljus och att febrilt leta fram alla stickade tröjor som finns i gömmorna. Pulsen börjar gå ner så smått och höstlugnet lägger sig likt en värmande filt en kall regnig höstkväll. Men ännu finns det något som håller kvar oss en liten stund till i årstiden vi nu lämnar bakom oss. En skönhet som fortfarande står och lyser upp i våra trädgårdar och fyller ett tomrum efter en sommar som fort sprang förbi – jag pratar så klart om dahlian.

Dahlior är höstens blommor som fått ett rejält uppsving de senaste åren. Dahlior är en vacker skapelse som påminner oss om att skönhet kan blomma trots att vår tillvaro blir allt mörkare. När andra blommor håller på att tyna bort, står dahliorna stadiga och stolta, som en sista sommarhälsning!

Denna vackra blomfamilj har en fascinerande historia med rötter i Centralamerika där den länge var en symbol för styrka och överlevnad. I Europa blev den känd först under 1700-talet och spred sig snabbt över kontinenten. Idag finns det tiotusentals olika sorter i varierande storlekar – från små, nätta blommor till stora, färgsprakande blommor. Varje dahlia bär ett eget namn som visar på samma mångfald som dess utseende. Vi har Café Au Lait, Daisy Duke, Dazzling Magic för att nämna några favoriter.

För den som inte vet kräver dahlior både tålamod och omsorg. De behöver rätt jord, rätt mängd vatten och mycket kärlek. Men den är värd all möda när belöningen kommer under slutet på sommaren och hösten. Den ger trädgården en nästintill förtrollande glans. Varje år blir påminnelsen lika stor om att skönhet kan komma från de mest oväntade hållen. Att den fula torra dahliaknölen som grävdes ner i jorden strax efter att nattfrosten var över, nu blommar i de vackraste färger och former.

Precis som dahliorna nu blommar som mest intensivt, så kan vi hitta skönhet i de mest utmanande och mörka stunderna i livet. För det är när vi möter motgångar och prövningar som vi har möjlighet att växa och förvandlas till något ännu vackrare. I höstens mörker får vi inte glömma bort att det går att hitta ljusglimtar att fira och hitta tid till att glädjas över det som varit. Världen känns mörk och hemsk, men försök se dina medmänniskor med mer kärlek – kanske är hen en knöl som ännu inte fått växtkraft att slå ut.

Jag skulle vilja uppmana dig som läser att omfamna hösten med öppna armar och uppskatta den skönhet som många gånger finns rakt framför ögonen. Låt dahliorna få bli till inspiration att stå starka och lysa upp i våra egna liv nu när skiftet går från ljusare till mörkare tider. För precis som dessa dahlior, har människan en förmåga att blomma ut trots att hon står mitt i höstmörkrets ständiga närvaro.