Klik venligst
KRÖNIKOR 2023-02-21 KL. 10:23

Bästa deltävlingen hittills, men gör om och rätt

Av Johan W Jönsson

I regel är det ett jäkla gnäll på Melodifestivalen som TV-program. Många tycker att programledarna/manuset är tråkigt och att det är ett barnprogram.

Bästa deltävlingen hittills, men gör om och rätt
Programledarduon i Melodifestivalen som åter gjort programmet till underhållning för hela familjen: tramsiga och vassa Jesper Rönndahl samt proffsiga Farah Abadi som är underbar och älskad av typ alla. Foto: Janne Danielsson/SVT

Mig bekommer det inte. För mig är låtarna viktigast och mellan dem vill jag prata om framförandet med dem jag tittar och lyssnar ihop med.

Jag tycker dock att det hänt något i år. Jesper Rönndahls inträde har gjort Melodfestivalen både tramsigare och mer vuxet. Manuset är vassare och roligare än tidigare.

Det finns säkert många som inte håller med mig men jag tycker att Rönndahls gjort ”Mello” till TV-underhållning för hela familjen igen, inte något bara för de minsta.

Jag har få synpunkter på upplägg och koncept. Men man måste ändra en grej till nästa år. I varje deltävling känns det som att tvåan vinner. Så kan vi inte ha det!

Alla vet att jag följer Melodifestivalen. Fick ett meddelande: ”Såg att Paul Rey vann”. Jag fick förklara att han bara blev tvåa. Om man bara zappar eller slötittar blir det så.

Det är aldrig tittarens fel. Oavsett om man bara kommer in en stund eller följer hela programmet så ska man förstå vilket bidrag som vinner. Gör om och gör rätt, SVT!

Deltävling tre var den bästa och jämnaste hittills. Inte jämnt kring förstaplatsen då. De norska bröderna Marcus & Martinus kunde gått upp på scen och gjort vad som och slutat etta.

Därefter var det svårt. Jag hade sex ”favoriter” och dissade bara Laurells ”Sober” (även om de dansande björnarna var kul). Bestämde mig till slut för Melanie Wehbe som tvåa.

Nordman, stärkta av sin medverkan i Så mycket bättre, som trea och Paul Rey som fyra. Jag tyckte mycket om Ida-Lovas låt och Casanovas dansbandsschlager också.

Topp-fyra rätt men bara två placeringar på rätt plats. Hur räknar man det? Jag räknar det som hedern i behåll. Marcus & Martinus låt tycker jag är bäst hittills i år.

Det ska bli mycket intressant att se vad Loreen kan göra åt tvillingarna från Norge. I deltävling fyra får vi också se Mariette från Harplinge och ”den gyllene årgången -83:orna”.

För brorsonen i Bonnarps kvarn fanns det ingen låt i den tredje deltävlingen som bräckte Theoz från veckan innan. Marcus & Martinus fick dock rösterna i appen.

Föräldrarna var på kalas och slapp för en gångs skull att titta. Brorsbarnen fick avnjuta spektaklet själva. Farmors pompoms och låtsasmikrofoner var så klart med på kalaset.

Läs mer:

Melodifestivalkrönika deltävling två

Melodifestivalkrönika deltävling ett


LT:s reporter Johan W Jönsson krönikerar om Melodifestivalen. Foto: Made in Båstad