Klik venligst
KONST 2024-04-10 KL. 06:02

Träkonstnären som lockas av sköna former

Av Johan W Jönsson

Träsnideri, fiske, motorcyklar och att gräva guld, det är Peter Attesons grej. Nu ställer träslöjdsläraren ut sina detaljrika alster på rådhuset i Laholm.
– Det finns inget specifikt tema. Jag lockas av sköna former, säger konstnären.

Träkonstnären som lockas av sköna former
Att göra en replika på sin egen motorcykel tog över två år, trots att Peter Atteson var driven och fokuserade mycket på sitt skapande. Mycket tid går till att klura ut hur allt ska vara. Foto: Johan W Jönsson

Attesson blev förtjust i trä redan i trean på lågstadiet. Då fick han träslöjd på schemat och blev biten direkt. När han var 16 fick han jobb som möbelsnickarlärling.

– Det var på Hedbergs möbelsnickeri i Halmstad. Där lärde jag mig grunderna i möbelrenovering. Jag gick även några slöjdkurser för min gamle slöjdlärare Roland Ottosson, säger han.

Mellan åren 1978 och 1984 vikarierade Peter som slöjdlärare. Hans mamma tyckte att han skulle utbilda sig och så blev det. 1987 var han färdig och Peter var lärare fram till pensionen.

Nu ägnar han det mesta av sin tid i verkstaden hemma på Vevhuset. Där har han sina motorcyklar och sin snickarverkstad. Det är där han förverkligar sina idéer och gör lite möbelreperationer.

– Jag gick i pension för fem år sedan men hoppar forfarande in som vikarie då och då. Jag gillar att styra min egen tid har egentligen knappt tid att jobba, ler Peter.

”Jag har gjort lite klubbemblem, namnskyltar och sedan har jag givit mig på allt möjligt. Jag gillar detaljer och det blir lätt att man nördar in sig”, säger Peter Atteson. Foto: Johan W Jönsson

Nils Danred i Föreningen Gamla Laholm tyckte att Atteson skulle visa upp delar av sin produktion på rådhuset då det är något unikt och annorlunda gentemot vad som kanske annars visas.

– Det är alltid kul om det finns någon vill titta på det jag gjort och tycker att det är trevligt. Annars har jag det bara hemma i huset och en hel del i verkstaden, säger Peter.

– Jag började hugga ut lite reliefer i början på -80-talet och tyckte att det var roligt. Så jag fortsatte. Jag gillar att jobba med händerna och sköna former lockar mig.

Utöver mästerverket motorcykeln som tog över 1 000 timmar att framställa visar Peter upp fiskar, en gitarr, där till och med strängarna är i trä, ett dinosauriehuvud, en skulptur och så vidare.

– Jag vill få allt så rätt som möjligt och delarna ska sitta på rätt ställe. Det är det som krånglar till det mest för mig. Tillverkningen av grejerna gör jag hyfsat lätt, även om det är lite klurande ibland.

En tatueringsmaskin helt i trä. Foto: Johan W Jönsson

Hur var det då med guldgrävandet?

– Jag har ganska många järn i elden och är inte precis sysslolös. Jag är en sucker för guldgrävning. Det är kanske lite överromantiskt. Men jag tycker att det är fräckt, på riktigt, ler Peter.

Hittat något guld?

– Ja, men det är bara smått, smått. Jag blir hånad av min vän i USA, skrattar Atteson.

Peter har fiskat lax i Lagan i 25 år. Såväl fisket som MC-intresset har han satt på pränt i sina böcker ”Mina bilder från Lagan” och ”Hojar & hojfolk”.

Utställningen ”Utmaningar i trä blir till konst” pågår mellan den 10 april och den 27 april. Det är öppet onsdagar och fredagar (eftermiddagar) samt lördagar (butikstider). Peter finns på plats.

Det är den första av fyra utställningar på rad i rådhuset i Gamla Laholms regi. När utställningsperioden är över är det dags att renovera byggnaden invändigt.

”Jag tycker om blandningen av metall och trä. Att det blir lite rått med benen i metall. Jag funderar på att göra lite fler olika modeller av fiskar”, säger Peter Atteson. Foto: Johan W Jönsson

En sidventilsmotor på en Harley från 1940-talet i trä. Foto: Johan W Jönsson