KONST 2022-11-30 KL. 13:03

Träkonstnären årets Kirke Ralph-stipendiat

Av Johan W Jönsson

Det har varit ett fint år för träkonstnären Anders Ölund från Ränneslöv. I våras blev han kunglig hovleverantör och nu föräras han dessutom med Kirke Ralph-stipendiet. ”Det är en ära då jag högaktade Kirke och hans konstnärskap”, säger Ölund.

Träkonstnären årets Kirke Ralph-stipendiat
Anders Ölund är årets Kirke Ralph-stipendiat. Daniel och Catharina Sanjay Ohlsson räcker över diplom och blommor. Foto: Johsan W Jönsson

”Med finurlighet, ett tydligt hållbarhetstänk och stor yrkesskicklighet skapar Anders Ölund konst som bjuder in allt från lekande barn till kungligheter”, står det i motiveringen.

– Jag kände Kirke någorlunda väl. Vi gjorde ett stort jobb i Eriksberg tillsammans. Det var en person som jag högaktade då han var god och lättsam, säger Ölund.

Det finns likheter i de båda konstnärernas utövande. Även om de pysslade med olika saker så förenade de funktion och estetik. Dessutom har båda förmågan att göra konst folkligt.

– Pengar var inte det viktigaste för Kirke och det är det inte för mig heller. Det finns andra värden i livet som är viktiga, säger Anders.

Hur kändes det när du fick reda på att du skulle få stipendiet?


– Jag blev mycket hedrad. I och med att jag kände Kirke och känner att vi har mycket gemensamt så blev jag väldigt glad. Det är nästan det bästa pris jag kan tänka mig, säger Anders.

Varför tror du att det blev just du?


– Dels handlar det nog om våra likheter. Att vi gjort mycket utsmyckningar i stán och båda är lekfulla. Jag tror att både hans och mina grejer varit uppskattade av såväl unga som gamla.


I våras blev Anders Ölund Kunglig hovleverantör. Foto: Rickard Gustafsson


Utöver ett inramat diplom och blommor tilldelas vinnaren även en check på 5 000 kronor. Äran är det viktigaste, menar Anders men han vet vad han ska göra med pengarna.

– Jag skänkte 200 kronor till granen på Stortorget i Laholm. För det tyckte jag var viktigt. Sedan har jag jobbat intensivt nu och är i behov av lite välbehövlig semester, säger stipendiaten.

Kirke Ralph-stipendiet delades ut för femte året. Allmänheten nominerar kandidater och vinnaren utses av en jury bestående av Catharina och Daniel Sanjay Ohlsson samt Ulrika Träff.

– Kirke hjälpte och lyfte fram andra kulturutövare. Genom det här stipendiet fortsätter han på ett sätt att göra det. Dessutom är det ett sätt att minnas vad Kirke betytt, säger Daniel.

– Anders fick ett gäng nomineringar och har varit aktuell även tidigare. Att han dessutom blivit Kunglig hovleverantör visar vilken synnerligen värdig vinnare han är, säger Catharina.

Stipendiet delades ut i samband med julskyltningen. Samtidigt var det också vernissage för Ölunds konstutställning på Wilda Ekologiskt.

– Tanken med utställningen är att folk ska få möjlighet att se en lite annan sida av Anders. Han gör bruksföremål men det finns en väldigt tydlig koppling mellan estetik och funktion, säger Daniel.

Det är Anders konstnärsskap som lyfts fram i utställningen där även ”Fotograf Tina” Blomberg bidragit med bilder på Ölunds träföremål.

Utställningen på Wilda Ekologiskt har öppet fram till lillejulafton. Anders Ölund har också en utställning hemma i Ränneslöv som är öppen ”alltid”.


Stipendiaten Anders Ölund flankerad av Daniel och Catharina Sanjay Ohlsson. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer:

Snickarmästaren är kunglig hovleverantör

Fakta:

Motivering:

Årets stipendiat bemästrar både stort och smått i sitt konstnärskap. Hans kreativitet består inte bara av ett hantverkskunnande utan även i förmågan att se samspelet mellan estetik och funktion, där trädens berättelser får vara en del av slutresultatet. Med finurlighet, ett tydligt hållbarhetstänk och stor yrkesskicklighet skapar Anders Ölund konst som bjuder in allt från lekande barn till kungligheter. 

Kirke Ralph-stipendiater:

2018: Pernilla Månsson
2019: Linus Lundberg
2020: Sussanne Snoeck
2021: Camilla Göransson
2022: Anders Ölund