Av Johan W Jönsson
Skulptören Lotte Forsfält bodde i tio år på Köpingelandet. Nu har konstnären kommit tillbaka med sin utställning ”10 år – 50 skulpturer”. Den handlar om optimism, ångest samt styrka och bygger på Lottes känslor under den tid då hon levde med sin demenssjuke man.
– Jag fann kraft att fortsätta och det är något jag hoppas att de som kommer hit ska få med sig, säger Lotte.
Forsfält är född i Köpenhamn. Hon är medlem i såväl Svenska Skulptörförbundet som Dansk Billedhuggersamfund. Hon arbetar numer uteslutande i brons och har sin ateljé i Malmö.
Hon bosatte sig på Köpingelandet på 1980-talet sedan hon träffat sin man, Anders Forsfält. Där bodde hon i tio år. Ett av hennes offentliga konstverk återfinns på Knäredsskolan.
Efter att ha arbetat i glasfiber och polyester gick hon över till att jobba i fiberbetong och trä. I Laholm visas dock senare konst upp och då handlar det om brons gjuten i cider perdue-teknik.
– Jag har varit konstnär i över 40 år och jobbat mycket med glada känslor och glada färger. Men de sista tio åren har det också varit mycket allvar då jag tagit hand om min man, säger Lotte.
Lottes man blev dålig för tio år sedan och för fem år sedan blev han demenssjuk. Anders gick bort i januari i år. Utställningen handlar om Lottes känslor under de tio senaste åren.
– Jag har försökt att spegla mitt liv med Anders. Tiden i Köpinge, i Halmstad och de senaste 30 åren i Malmö. Det jag visar här har jag gjort samtidigt som jag tog hand om min man.
Skulpturen representerar tiden innan sjukdomen när allt var bra. Kvinnan är tillfredsställd, hunden är nöjd och mannen närvarande. Foto: Johan W Jönsson
När det var som tuffast beslöt hon sig för att aldrig mer göra en skulptur. Hon packade 100 bronsskulpturer och kastade dem i containern på konstnärernas kollektiva verkstad.
Lottes kollegor fann dock skulpturerna och tog hand om dem. Några av dem finns nu med på urställningen i Laholm som äger rum på Stadshusgalleriet den 21 september-30 oktober.
– Min man är huvudpersonen i utställningen. När man är i en fas där man upplever att någon man älskar och har känt länge plötsligt försvinner mer och mer blir det olika känslor, säger Lotte.
De olika skulpturerna symboliserar ångest, styrka och optimism. Det är känslorna som Lotte jobbade med. Anders försvann, Lotte var förtvivlad och deras hund förstod ingenting.
Ångest kan man förstå, men var hittade du optimism och styrka?
– Styrka kan man få genom att man blir stöttad av andra människor och av ett litet leende av den som håller på att försvinna. Optimismen får man av känslan att det kommer bli bra.
Vad hoppas du att människor ska få med sig från din utställning?
– Gärna en insikt i optimism, glädje och styrka. Men även en förståelse för att människor i vissa situationer kan känna ångest. Man kan känna ångest men ändå hitta glädjen och fortsätta.
Lotte och Anders Forsfält bodde i Köpinge i tio års tid tillsammans. Här är en bronsskulptur av gården de levde på. Foto: Johan W Jönsson
Hur är det att vara tillbaka i Laholm?
– Bra! Laholm är som en storstad i miniatyr. Här finns allt! Vi får se om jag flyttar tillbaka hit nu när jag bara har mig själv att tänka på. Kanske skaffar jag en hund också, avslutar Lotte.
Utställningen med Lotte Forsfält är den sista som kultursekreteraren Thérèse Ehrenborg ordnar med. Hon gick i pension i somras men färdigställer en del projekt som hon varit med att starta.
– Det känns fint att avsluta med den här utställningen. Jag har längtat efter att få hit Lotte. Vi har haft en dialog i flera år och nu blev det äntligen av, ler Ehrenborg.
"När man ser sin älskade försvinnna och kämpar för att han ska må något så när bra kan man på ett sätt känna att det är motvind.", säger Lotte Forsfält när hon pratar om skulpturen på bilden. Foto: Johan W Jönsson
Lotte Forsfält med en skulptur av gården på Köpingelandet där hon och hennes man bodde. Nu är hon tillbaka i Laholm för en utställning på Stadshusgalleriet. Foto: Johan W Jönsson