Klik venligst
KONST 2024-01-12 KL. 06:03

S vill förnya stympat konstverk

Av Carina Nilsson

Tre av fem kvinnostatyer i brons försvann från Markaryds kommun i juni 2022 vid en stöld. Socialdemokraterna tycker det är dags att göra något åt det stympade konstverket och kommunens tjänstemän har nu fått i uppdrag att utreda frågan.

S vill förnya stympat konstverk
Socialdemokraterna Victoria Lindeberg, Carina Lindeberg och Robin Hansen vill att man gör något åt platsen vid kvinnostatyerna sedan en del av konstverket stulits. Foto: Carina Nilsson

Kvinnostatyerna i Markaryd skapades av Markarydskonstnären Curt Thorsjö och skänktes till Markaryds kommun vid konstnärens bortgång 1992. De fem kvinnorna i brons, som alla har fått varsitt kvinnoförnamn, har stått som ett litet landmärke mellan Kulturhuset och stationen.

Men en sommardag för ett och ett halvt år sedan försvann de berättar Victoria Lindeberg.

– Jag passerade här en tidig morgon och såg att tre av statyerna plötsligt var borta. Någon hade sågat av dem så att bara fötterna fanns kvar. Det såg nästan makabert ut och det kändes jättetråkigt. Statyerna har funnits i Markaryd under så lång tid, först i Brunnsparken och sedan på den här platsen, säger Victoria Lindeberg.

Tjuvarna sågade av statyerna vid stölden. Fötterna finns kvar i ett förråd men statyerna har aldrig dykt upp igen. Foto: Carina Nilsson

– När man gjorde en lekplats i Brunnsparken var det inte lämpligt att ha dem där längre, så då skapade man den här platsen med belysning där statyerna är väl synliga, säger Carina Lindeberg.

Stölden polisanmäldes men de stulna kvinnostatyerna har aldrig dykt upp igen.

– Det var väldigt många som engagerade sig i det här, det kändes som rena rånet mot oss som bor i Markaryd, säger Victoria Lindeberg.

Endast två av kvinnostatyerna finns kvar. Socialdemokraterna i Markaryd vill nu utreda vad som ska hända med det stympade konstverket. Foto: Carina Nilsson

– Det var flera olika stölder av bronsstatyer i andra kommuner vid samma tid, så det var väl en liga som var ute efter metallen, säger Carina Lindeberg.

För en tid sedan kom frågan upp när Socialdemokraterna hade möte i Markaryd.

– Då kom vi fram till att man borde ta vara på de båda statyer som finns kvar och kanske göra något annat av platsen där de har stått. Som det ser ut nu känns det mest som en sorglig påminnelse om att vi har blivit bestulna, säger Victoria.

Victoria, som är ersättare i utbildnings- och kulturnämnden, diskuterade idén med Robin Hansen som är vice ordförande i nämnden.

– Jag tyckte det var en bra idé och vi skrev ihop ett förslag som nämnden antog. En tanke vi har är att placera de två kvarvarande statyerna i kulturhuset, och göra en plantering i backen där de står, men det blir tjänstemännen som får ta fram ett förslag till att börja med, säger Robin Hansen och fortsätter:

– Vi äger inte heller hela frågan utan det är fler nämnder som berörs, så det kanske landar hos kommunstyrelsen till sist, men nu har vi i alla fall satt bollen i rullning, säger Robin Hansen.

Robin Hansen, Carina Lindeberg och Victoria Lindeberg har en idé om att de statyer som finns kvar skulle kunna placeras i kulturhuset, men väntar in den utredning som ska göras. Foto: Carina Nilsson