Klik venligst
KONST 2023-03-12 KL. 12:02

Paradutställning med Jane Wåhlstedt på Teckningsmuseet

Av Johan W Jönsson

I samband med att Thomas Möllers film om Jane Wåhlstedt har premiär så öppnar en utställning om konstnären. Platsen är Laholms keramikmuseum som finns på Teckningsmuseet.
– Tanken är att spegla Jane Wåhlstedt som konstnär, säger kommunens kultursekreterare Thérèse Ehrenborg.

Paradutställning med Jane Wåhlstedt på Teckningsmuseet
Kultursekreterare Thérèse Ehrenborg och filmmakare Thomas Möller med ett varsitt föremål från utställningen om Jane Wåhlstedt. Foto: Johan W Jönsson

Utställningen på nedre plan i Teckningsmuseet kallas ”Jane Wåhlstedt Paradutställning”. Detta då den visar unika och personliga konstverk som lånats in av privatpersoner.

– Det är verk som i vanliga fall inte går att ses på utställningar och museum. Jane var en del av Jani-keramik och här vill vi lyfta fram henne mer som konstnär, säger Thérèse.

Just Jane Wåhlstedts konstnärliga sida hamnade lite i skuggan av i den stora ”fabrik” som Jani-keramik blev. Men Jane var en stor konstnär, menar kultursekreteraren.

– Hon bestämde allt och Jani-keramik hade aldrig blivit det som det blev utan Jane. Men att hon även stod på egna ben som konstnär hamnade lite i skymundan.

Det som besökarna kommer få se på Keramikmuseet är unik konst. Bland annat skulpturer och fat. Dessutom får man ta del av de djärva färgval som var så typiska för henne.

För att ytterligare visa på Jane Wåhlstedts bredd som konstnär har kommunen i samarbete med Attraktiva Laholm skapat en liten spaning.

– Vi har ställt ut tolv keramikföremål i olika skyltfönster så att folk kan gå och kryssa av var man hittar respektive föremål. Det går att vinna biobiljetter, säger Thérèse.


En av skulpturerna av Jane Wåhlstedt som går att ses på utställningen om henne. Tanken är att lyfta fram henne som konstnär. Foto: Johan W Jönsson


Thomas Möllers film är anledningen till att utställningen om Jane görs. Thomas menar dock att han kommer att hålla låg profil under vernissagen.

– Filmen kommer ju att berätta om Jane. Den handlar om henne från födsel till att hon avlider. Får jag inte frågor kommer jag inte att säga jättemycket, säger Thomas och fortsätter:

– Det enda jag kommer ta upp är att hon är den enda Laholmskonstnär som jag vet är representerad på Nationalmuseum. Jag tycker att hon har fått för lite credd.

Jani-keramik gjorde bruksföremål. Att det handlar om handmålade och, enligt Ehrenborg, Sveriges vackraste keramikföremål är kanske inget man tänker på när man använder det.

Klockan 15 måndagen den 13 mars är det vernissage och då närvarar Jane Wåhlstedts barn. Klockan 17 samma dag visas Möllers film om henne på biograf Maxim.

”Jane Wåhlstedt Paradutställning” har öppet fram till den 28 maj.


Ett fat med klassiskt motiv från Jane Wåhlstedt. Enligt kultursekreterare Thérèse Ehrenborg är det en hyllning till den afrikanska kvinnan. Foto: Johan W Jönsson