Klik venligst
KONST 2023-05-06 KL. 07:02

Nytillskott på traditionsenlig konstrunda

Av Johan W Jönsson

Totalt ställer över 100 konstnärer ut på konstrundan i Halland under Kristi Himmelsfärdshelgen. I Laholms kommun heter nytillskotten Helena Lidén och Hans-Lave Angviken. De sysslar med silversmide respektive foto.
– Det ska bli spännande att öppna ateljén för allmänheten, säger Lidén.

Nytillskott på traditionsenlig konstrunda
Hans-Lave Angviken med sitt mytologiska väsen Lagakatten och Helena Lidén med ett av sina halssmycken i silver. Båda är med på Konstrundan i Halland under Kristi Himmelsfärdshelgen. Foto: Johan W Jönsson

Av de totalt 109 konstnärerna på konstrundan hittas 15 i Laholms kommun. Lidén och Angviken är färska medlemmar i Konstliv Halland och med på rundan för första gången.

– Jag är för gammal för att bli nervös, men visst känner man en viss förväntan inför en sådan här sak. Hur många kommer? Kommer det komma någon överhuvudtaget?, skrattar Angviken.

Det lär det göra. Konstrundan i Halland har funnits sedan 1995 och lockar årligen många konstintresserade till länet. Även hallänningarna själva brukar hitta ut.

Samlingsutställningen finns på Rådhuset. Där kan man se smakprov från de konstnärer som ställer ut i kommunen och sedan kan man åka runt och titta.

Hans-Lave Angviken kommer att visa upp sina fotografier på Galleri Östertull. Övriga konstnärer bjuder in till sina egna ateljéer på hemmaplan.

– Jag är så ny inom det här att jag väljer att vara där. Jag vet inte om jag vill kalla mig konstnär egentligen. Jag är fotograf, säger Hans-Lave, som dock ofta efterarbetar sina bilder i datorn.

Han har tidigare visat upp sina verk på muséet i Trelleborg och på mindre ställen i Malmö och Halmstad samt på en annan samlingsutställning på Rådhuset.

– Till denna utställningen är det samlat från lite olika projekt. Jag har försökt att använda mig mest av foton från Laholm och mitt Laganprojekt, säger Angviken.

Hans-Lave är även känd för ”Veckans bild” som han hade på bokhandeln i Laholm. Då hittade han på en liten text som hör till bilden. Några av de fotona kan man se igen på utställningen.

– Inte så många, men några stycken. Jag har satsat på nya grejer som jag vill visa upp. Bland annat ett mytologiskt väsen som finns i Lagan - ”Lagakatten”, säger Hans-Lave och visar.


Laganlax har Hans-Lave Angviken skapat lagom till 40-årsjubiléet för Laholms laxfiske. Foto: Hans-Lave Angviken


Lagom till 40-årsjubileet för Laholms laxfiske har Hans-Lave Angviken även en bild som heter ”Laganlax”. Han kommer också visa foton från karnevalen i Venedig.

– Eftersom att det är första gången för mig och jag knappast är känd för detta vill jag visa upp lite bredd. Jag målar också och fotar mina målningar och efterarbetar dem i photoshop.

Helena Lidén är silversmed. Hon skapar smycken och håller i kurser i silversmide hemma i sin verkstad på Kustvägen i Mellbystrand som hon öppnar upp på konstrundan.

– Jag började med silversmide för 15 år sedan i samband med att jag och min familj flyttade utomlands. Redan vid första kurstillfället kände jag att det var min grej, ler Lidén.

Hon har tidigare pysslat med tyg och garn men hon fastnade för metall då det är hårt men går att bearbeta och då slutresultatet blir så beständigt.

– Jag gick kurser i Sydafrika och USA och blev till slut tillfrågad om jag ville undervisa där jag själv gått kurs och haft bänkplats, säger Helena.

Familjen har haft sommarboende i Mellbystrand i 40 år. Sedan tre år tillbaka är Lidén tillbaka i Sverige och nu är hon skriven i kommunen.

– Jag har varit delaktig i massa olika samlingsutställningar men har inte haft någon egen utställning tidigare. Det ska bli spännande att öppna ateljén för allmänheten.

Helena kommer visa sina örhängen, halsband, ringar (bland annat tvåfingerringar) och armband. Dessutom kommer hon att hålla på med något projekt samtidigt.

– Jag gillar att jobba olika lager och att nita. Jag tycker om diskreta lösningar. När ett spänne är en del av designen. Jag gör det som jag gillar och hoppas att andra gillar det, säger hon.

För att få vara med på Konstundan måste man vara medlem i Konstliv i Halland. Ansökningsperioden varar mellan 1 maj och 15 augusti.

Konstrundan i Halland äger rum den 18-21 maj.


Hallands konstmuseum kommer ha Helena Lidéns smycken i en monter i sommar. Foto: Johan W Jönsson