Klik venligst
KONST 2023-09-21 KL. 06:02

Nu flammar ”Flamman” i Stadsparken

Av Johan W Jönsson

Något försenad står nu Laholms senaste konstverk på plats i Stadsparken. Noa Anderssons skulptur ska flamma stolt för de förbipasserande. Verket är en gåva från Karl-Gustaf Jönssons minnesfond till Laholms kommun.
– Jag tycker att Flamman är så jädra fin!, säger Lars-Göran Persson från minnesfonden.

Nu flammar ”Flamman” i Stadsparken
Konstnären Nils-Olof ”Noa” Andersson och stenhuggaren Mats Nilsson sätter Flamman på plats i Stadsparken i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Lars-Göran Persson har kämpat för Flamman i flera år. Föreningen Gamla Laholm var dock länge emot då de tyckte att en lokal konstnär skulle få uppdraget.

– Projektet var nedlagt men när Gamla Laholm fick ny ordförande lossnade det. Och nu är det färdigt, till slut. Vilket jag tycker känns väldigt roligt, säger Persson.

Det är Karl-Gustaf Jönssons minnesfond som ligger bakom idén med konstverket. Föreningen Gamla Laholm förvaltar pengarna i fonden.

– Det blev rätt mycket pengar efter försäljningsutställningen som vi hade efter Karl-Gustaf och pengarna har växt. Vi behövde göra av med lite slantar, säger Persson.

Pengarna från Karl-Gustaf Jönssons minnesfond kan endast gå till konstnärer som verkar i den framlidne Laholmskonstnärens anda.

– Vi måste ta hänsyn till Karl-Gustaf i det här. Jag vet vilka han skulle godkänna och inte godkänna. Skulle det bli fel någon gång hör han nog av sig på ett eller annat sätt.

– Det kanske låter stöddigt. Men just nu finns det ingen konstnär i Laholms kommun som kan göra en skulptur av den kvaliteten och digniteten. Så då hade det inte blivit något.

Lars-Göran Persson är ordförande i Karl-Gustaf Jönssons minnesfond. Han har kämpat länge för Flamman och är glad nu när den är på plats. Foto: Johan W Jönsson

Varför just en flamma?

– Den är så jädra fin! Rent formmässigt är den väldigt snygg. Flamman är guldpatinerad och kommer lysa fint nere i Stadsparken, säger Persson.

Tanken var från början att Flamman skulle kommit på plats redan i början av sommaren. Men konstnären Noa Andersson drabbades av rosfeber och projektet fick flyttas fram.

– Jag var helt utslagen men nu är jag på fötterna igen. Själva formen till Flamman tog jag fram på fem minuter, men det är egentligen hemligt, ler Andersson.

Sedan berättar han att han stod med en träbit vid en bandsåg någon gång på 1990-talet. Han trixade lite och plötsligt kom formen av en flamma fram.

– Det är en form jag arbetat med i många år. Jag har gjort dem i olika material och i olika storlekar men aldrig så här stor tidigare. Det finns ingen sådan här någon annanstans i Sverige.

Ludvig Öhman har gjutit skulpturen i brons och Mats Nilsson har gjort sockeln. Den sistnämnda fanns på plats för att installera skulpturen ihop med Andersson.

Flamman flammar nu stolt från sin plats nära Servehallen i Stadsparken. Konstverket är upplyst och ska synas väl även i mörker. Foto: Johan W Jönsson

Vad är grejen med flamman?

– Det är en vacker form. Det har blivit efterhandskonstruktioner. Som att det kan vara flamman på den okända soldatens grav, flamman vid de olympiska spelen, värme och förstörelse, säger Noa.

”En flamma kan ju förresten även vara en fjälla som man hade för 60 år sedan”, som Lars-Göran Persson läser i sitt invigningstal.

Inom Lagaholmsspelsområdet där förre borgmästaren Axel Malmquist placerade konst är Flamman det första verket sedan ”Färd” vid Teckningsmuseet som invigdes 2010.

Den totala kostnaden för Flamman landar på 200 000 kronor. Hälften av pengarna kommer från Lundgrenska donationsfonden varifrån pengar till försköning av Laholms stad ska gå.

Konstverket invigs av Roland Andréasson, Britta Nilsson och Lars-Göran Persson från Karl-Gustaf Jönssons minnesfond.

Ove Bengtsson och Gudrun Pettersson från Laholms kommun ”tar emot” ”Flamman” från stiftelsen för vidare förvaltning av konstverket.

Invigningen äger rum under torsdagen (21/9) med inledning klockan 19. Våxtorps Brassband underhåller från klockan 18:30.

Stenhuggaren Mats Nilsson har gjort sockeln och Noa Andersson är konstnären bakom Flamman som är Laholms senaste konstverk. Foto: Johan W Jönsson