Klik venligst
KONST 2023-10-27 KL. 16:58

Mångsidig skapare av Flamman ställer ut

Av Johan W Jönsson

Konstnären Noa Andersson är mannen bakom det nya konstverket ”Flamman” i Stadsparken. Nu visar han sin mångsidighet på Stadshusgalleriet i Laholm.
– Många målar i olja på duk från vaggan till graven. Det är en styrka i det men sådan är inte jag. Här finns inget tema. Den enda gemensamma nämnaren är att det är jag som gjort det, skrattar Noa.

Mångsidig skapare av Flamman ställer ut
Noa Andersson ställer ut på Stadshusgalleriet. Här med verket "So this was life", gjort av små kistor. Foto: Johan W Jönsson

Noa, eller Nils-Olof, som han heter egentligen, kallar sig inte för konstnär. Han är utbildad byggnadsingenjör och har alltid sysslat med sitt konstnärskap vid sidan om.

– I och med att jag aldrig försörjt mig på det här så har jag aldrig kallat mig konstnär. Jag har ofta tänkt sluta men så kommer jag på något som jag vill testa och så är jag igång, ler Noa.

Trots att han kommit upp i åren så finns nyfikenheten kvar och likaså de pliriga ögonen. Noa tar upp en målad träbit som har formen av en propeller.

– Det är en propeller och så är det tår längst ut på bladet. Folk tror väl inte att man är klok när man kombinerar en propeller med tår. Jag kan inte svara på varför men den är rätt snygg.

Noa visar upp en målning som är en bild av ett hav. Den är gjord av bitar i trä som han målat med akryl. Det melankoliska namnet på målningen är ”Ingen kommer att minnas mig”.

"Ingen kommer att minnas mig" är en målning av en bild över ett hav. Den sitter ihop i bitar. Foto: Johan W Jönsson

– Det där är en av mina senaste grejer. Ser du vad tavlan är uppbyggd av?, säger Noa och pekar på ett av sina verk.

LT:s utsände får gå närmare och ser då att orden ”So this was life” är gjorda med hjälp av små kistor i trä. Hela verket går i vitt.

– Jag tänker ofta på döden. Det har jag nästan alltid gjort men inte hela tiden, så klart. Men den kommer ju närmare och närmare, så därför gjorde jag denna.

Noa visar också ett verk med bibliska referenser. Ett revben ska föreställa en blivande kvinna. Bredvid hänger tio avbilder av konstnärens egen näsa.

– När jag dör ska det hållas en liten fest hemma. Tio av festdeltagarna ska få en avgjutning av min näsa. Tio minnen av Noa. Jag tänker inte enbart på döden, utan på livet också.

En miniatyr av Flamman finns så klart också med på utställningen. Formen har funnits med honom sedan 1990-talet. Även det japanska tecknet enzo har varit med länge.

– Munkarna målade det med ett penseldrag. Det var som en koncentrationsövning. Jag är lite Japanfreak. Jag gillar japansk estetik och filosofi. Zenbuddhism är en rätt bra grej.

"Tio minnen av Noa" är avgjutningar av konstnärens egen näsa. Foto: Johan W Jönsson

Utställningen visar alltså många sidor av konstnären från Sölvesborg i Blekinge, som kom i kontakt med Laholm redan när Teckningsmuseet startade.

– Det jag gör är väldigt spretigt. Det kan vara min akilleshäl. Många konstnärer kör sin linje och man känner igen dem på det de gör. Jag kan inte göra så. Jag måste prova nya grejer.

Utställningen heter ”måleri - skulpturer - objekt” och öppnar med vernissage lördagen den 27 oktober klockan 11. Då finns konstnären själv på plats.

Den varar fram till den 2 december. Noa ställer inte ut mer än någon gång per år. Det är alltså en sällsynt möjlighet att få se mer av skaparen till ”Flamman”.

Det japanska tecknet enzo har varit med Noa länge. Foto: Johan W Jönsson

En miniatyr av Flamman som går att se i större skala i Stadsparken sedan en tid tillbaka. Foto: Johan W Jönsson