Klik venligst
KONST 2024-05-08 KL. 14:41

Konstrundan viktig både för konstnärerna och besökarna

Av Johan W Jönsson

Konstrundan i Halland är kanske Sveriges största och lockar besökare även från andra län. Från Laholms kommun deltar 16 konstnärer och verk från samtliga visas på samlingsutställningen på rådhuset i Laholm.
– Konstrundan betyder väldigt mycket. Både för oss konstnärer och för besökarna, säger AnnLis Krüger.

Konstrundan viktig både för konstnärerna och besökarna
Konstnärerna Lutz Müller, AnnLis Krüger och Jan Fagerholm brukar deltar under konstrundan. Så även i år. Foto: Johan W Jönsson

När LT besöker rådhuset är förberedelserna i full gång. De tre erfarna konstnärerna Lutz Müller, Jan Fagerholm och AnnLis Krüger jobbar för fullt inför konstrundan.

Müller har bara missat en runda av de 29 som ägt rum. Även Jan och AnnLis har varit med på majoriteten. Varför? Jo, det är ett bra sätt att möta människor.

På samlingsutställningen på rådhuset kan man se två smakprov var från samtliga konstnärer från Laholms kommun som är med på konstrundan. Det är ett sätt att locka ut besökare.

– De som kommer hit kanske fastnar för någon eller några konstnärers verk. Då kan de välja att åka ut och besöka dem i deras ateljéer runt om i kommunen, säger Krüger.

Vad betyder konstrundan?

– Framförallt jättemycket! Både för oss konstnärer men även för besökarna. Det är då vi träffar folk. Det gör vi vid en vernissage, men då kommer inte alla, säger Krüger.

– Man når ut till väldigt många. Det kommer besökare från Göteborg, Skåne och Småland. Man får en chans att prata med folk och det är väldigt trevligt, fyller Fagerholm i.

Många gör det som en utflykt och passar på att besöka flera olika konstnärer. Det kan bli en riktigt trevlig vårtripp i vacker miljö. Konstnärerna finns såväl i Hasslöv, Ränneslöv som i Veinge.

Jan Fagerholm hänger sin akvarell med Gamlebymotiv. Foto: Johan W Jönsson

Vad blir det för typ av samtal?

– Mycket handlar så klart om det man gör. En vanlig fråga som många tydligen tycker är intressant är hur lång tid det tar att få fram ett konstverk, ler Krüger.

En svår fråga att svara på då det är så olika. Själv jobbar hon med sin konst i princip all sin vakna tid. Räknar timmarna gör ”textilkonstnären” inte. AnnLis tecknar med symaskinen.

Vad vill man visa på en samlingsutställning?

– Man ska stå för allt man visar. Så det måste hålla vad man än kommer med. Men det är en så liten lokal så jag vill inte komma med för stora grejer och ta för mycket plats, säger Krüger.

Lutz Müller, som alltså varit med på 28 av 29 konstrundor i Halland, sysslar med måleri, skulptur och keramik. Han visar två oljemålningar på rådhuset. En med lokalt motiv och en med franskt.

Jan Fagerholm visar två akvareller. En från Gamleby och en på ekallén i Stjärnarp. Krüger visar två verk från sin omtyckta utställning ”Kvinnligt, manligt, mänskligt” på Stadshusgalleriet.

Konstrundan äger rum 9-12 maj. Under dessa dagar är såväl samlingsutställningen på rådhuset som konstnärernas egna ateljéer öppna för besökare.

AnnLis Krüger vid en skulptur av konstnärskollegan Leja Lindén Jacobsson. Foto: Johan W Jönsson

Här är laholmskonstnärerna som är med på konstrundan:

Leja Lindén Jacobsson

Hans-Lave Angviken

Maria Lindström

Joel Lundberg

Anders Öhlund

Iréne Jonsson

Sofie Eres

Isabell Metz

Bengt Forssberg

Helena Hjälmefjord

Helena Lidén

AnnLIs Krüger

Jan Fagerholm

Lutz Müller

Sussanne Snoeck

Gudrun Kellerman