KONST 2023-03-25 KL. 11:02 Konstnärens djur stallas i Äskhults by
Av Johan W Jönsson
Konstnären Jan Fagerholm är mest känd för sina akvareller. Men han har även handlag med trä. Hans trädjur går redan att se (och höra) på Bollaltebygget i Knäred. Snart går djurtransporten med får, sugga och kultingar upp till Äskhults by i Kungsbacka.
– Det är inte så märkvärdigt egentligen, men lite kul, säger den återhållsamme konstnären.
Konstnären Jan Fagerholm med sugga och får som snart ska upp till byggnadsminnet Äskhults by i Kungsbacka.
Foto: Johan W Jönsson
Jan Fagerholm har gjort över 500 matcher i Laholms FK och sedan 300 i Veinge IF. Han var även duktig ishockeymålvakt. När han slutade idrotta började han istället att måla.
Han har ställt ut i olika sammanhang och så sent som 2019 blev två av hans verk uttagna till att vara med på den stora jurybedömda utställningen Nordisk Akvarell i finska Tykö.
Men nu handlar det alltså om något helt annat. 2018 gjorde Jan en sugga, en ko och en häst till Bollaltebyggget i Knäred på förfrågan från Roland Andréasson.
– Jag hade gjort en ko av en diabplatta till Bonden i stán och ett älghuvud till revy i Knäred. Roland blev imponerad och frågade om jag kunde göra några djur till Bollaltebygget, säger Jan.
För fem år sedan kom djuren på plats i ladugården på byggnadsminnet beklätt med halmtak. Jans trädjur låter också. Men det är inte hans egen förtjänst.
– Roland spelade in ljud från riktiga djur som spelas upp i stallet. Det blir som en liten överraskning för besökarna, skrattar Jan.
När företrädare för ett annat byggnadsminne i Halland - Äskhults by i Kungsbacka, var nere och besökte Bollaltebygget fastnade de för Fagerholms djur och hörde sig för.
– De hade varit där och sett djuren. Så de ringde i februari och frågade om jag kunde göra några djur till deras stall. Det tänkte jag att jag väl skulle kunna göra.
Nu är ett får och en liggande sugga klar. De tillhörande kultingarna är hundleksaker som piper om man trycker på dem. Fåret är autentiskt med äkta ull.
– Här är originalen, säger Jan och visar fåren i det egna stallet hemma på den lilla gården i Göstorp.
– Vi hade precis klippt dem. Så det passade bra, fortsätter han.
De riktiga fåren hemma på gården skulle klippas. Så träfåret fick äkta ull.
Foto: Johan W Jönsson
Hur har du gjort?– Jag gjorde en rygg och så satte jag fyra ben på den. Sedan sågade jag ut ett huvud. Suggan ligger ner. Så där fick jag tänka lite annorlunda. De är i masonit och trä.
Så småningom ska Äskhults by också få en ko. Men den ska inte vara klar förrän i höst. Djuren är mindre än vad de riktiga är idag.
– Förr var inte hästarna så stora och spiltan var inte stor heller. Hästen och kon är ungefär lika stora. De är anpassade till den miljö som de ska vara i.
Jan berättar att han jobbat med djuren från och till i nästan två månader. Det utgår så klart ett litet arvode till konstnären för arbetet.
– Jag får en liten slant. Det tar ändå lite tid och man få fundera ut hur allt ska vara. Men det är mest en rolig grej, säger Fagerholm.
Äskhults by öppnar i april och då ska djuren vara på plats. Jan är med i Veinge hembygdsförening och det råkar vara så att de planerat en resa till just Äskhult.
– Då kan jag och de anda titta på mina djur, flinar Fagerholm.
Den konstnärliga ådran har han alltid haft. När barnen var små gjorde han egna leksaker till dem i trä. Med slöjdgruppen i Göstorp framställer han både fåglar och trägubbar.
– Vi sålde 17 fågelholkar och tre fladdermössholkar på marknaden vi hade för ett tag sedan. Det blev 2 000 kronor till Världens barn.
Under Kristihimmelsfärdshelgen deltar Fagerholm som vanligt på Konstrundan i Halland. Då kan man komma hem till Jans ateljé i Sjöhuset vid Antorpa sjö och njuta av hans alster.
Jan Fagerholm är mest känd för sina akvareller med Laholmsmotiv. Men han jobbar även i trä.
Foto: Johan W Jönsson