Klik venligst
KONST 2023-11-28 KL. 06:02

Konstnären har slutit cirkeln – ställer ut i Laholm

Av Johan W Jönsson

Konstnären Thomas Hafström är född i Laholm men uppväxt i Trönninge. Sedan några månader tillbaka bor han dock på Torggränd och på julskyltningssöndagen ställer han ut i hemmet.
– Jag firar 45 år som bildkonstnär och tänkte att det kunde passa bra med en liten julutställning, säger Thomas.

Konstnären har slutit cirkeln – ställer ut i Laholm
Thomas Hafström vid två av sina senaste alster som han visar på julutställningen på Torggränd där konstnären bor sedan några månader tillbaka. Foto: Johan W Jönsson

Han har faktiskt livnärt sig som konstnär ända sedan han var 22 år gammal. Han började som målare i familjeföretaget men tröttnade på att klättra på ställningar.

– Måleriet har jag i blodet på något sätt. På den tiden blandade alla målare sin egen färg och det har jag haft nytta av under mitt konstnärsskap, berättar Thomas.

Han sysslar med fotorealistisk målning. Han använder sig främst av olja men även av andra tekniker ibland. Det är ofta detaljrikt och i princip alltid färgglatt

– Jag vet inte vad jag tänkte på när jag gav mig in på den stilen jag håller på med. Det tar evigheter för mig att måla en tavla men jag ville gå min egen väg, skrattar Thomas.

Stilen härstammar från 1960- och -70-talets USA. Det är en utmanande typ av målning som tar tid att lära sig. Thomas gav sig den på att klara det, och det gjorde han.

– Det kan jag nästan ångra idag. Det hade varit enklare att måla abstrakt. Jag har kompisar som smäller iväg en stor olja på någon dag. Själv håller jag på i två månader.

Just nu är Thomas Hafström inne mycket på gamla skrotbilar när han målar. Foto: Johan W Jönsson

På utställningen på Torggränd kan man utöver Hafströms målningar även se skulpturer av framlidne konstnären Rolf Hazelius som Thomas tidigare bodde granne med.

– Han gick tyvärr bort för fem år sedan. Det är en stor inspiratör för mig. Vi hade så jäkla kul ihop trots att det skiljde nästan 20 år. Han gick konstfack och var väldigt erkänd.

– Rolf lärde mig att se humorn i konst – att inte ta den på för stort allvar. På konstrundorna hade han väldigt många besökare och alla lämnade med ett leende på läpparna.

Vad mer inspirerar dig?

– Att lära mig måla allting. Tekniken är grejen för mig. Det finns så jäkla bra målare i USA, ja överallt. Ibland undrar man hur de bär sig åt. Men det är träning, träning, träning.

Några särskilda motiv du fastnat för?

– Just nu är det mycket gamla skrotbilar, krom, motorcyklar och så. Men jag har målat allt – porträtt, djur och natur. Allt som är svårt har jag målat, ler Hafström.

Thomas tavlor är färgglada. Stilen är krävande och det tar lång tid att färdigställa ett verk. Foto: Johan W Jönsson

Tidigare jobbade Thomas för galleriet Black and White i Halmstad. Men när han uppnådde pensionsålder slutade han med det, och det är en frihet.

– Det är först nu jag kunnat göra de stora grejerna som jag själv tycker om att jobba med. Jag tycker själv att jag utvecklats nu när jag gör precis det jag vill göra.

Utöver att vara konstnär så är Thomas även musiker. Hans gamla band Sydkraft ska börja spela igen och det var musiken som tog honom till Laholm.

– Jag tänkte att det var lika bra att flytta hit där de andra i bandet bor. Sedan har jag mycket gamla kompisar i närområdet. Det känns faktiskt lite som att komma hem, säger Hafström.

– Jag är född på sjukstugan några hundra meter härifrån. Jag kan mycket väl tänka mig att bli kvar. Det är ju nära till kyrkogården, så de kan bara hämta mig på en rullebår, skrattar han.

Julutställningen på Torggränd 5 öppnar den 3 december och pågår till och med den 17 december.

Fotnot: Thomas Hafströms liv har skildrats av Eva och Jörgen Persson från Köpinge. Seagull Productions dokumentärfilm heter ”Konsten att överleva” och var färdig 2019.

Tavlan är gjord utifrån tre olika foton som Thomas målat efter. Foto: Johan W Jönsson

Den detaljrika tavlan med kon är från 1996. Thomas Hafström visar både nytt och gammalt på sin utställning i hemmet på Torggränd. Foto: Johan W Jönsson