Klik venligst
KONST 2023-09-21 KL. 16:10

Konstmånaden fyller fem och maxar programmet

Av Johan W Jönsson

Laholms konstmånad oktober fyller fem år och evenemanget växer. Det är fler konstnärer och fler butiker med i år. Dessutom blir det workshops, guidad konstvandring och bio med konstfilm.
– Vi vill visa upp den fina konst och de duktiga konstnärer som verkar i kommunen för laholmarna, säger initiativtagaren Sussanne Snoeck.

Konstmånaden fyller fem och maxar programmet
Konstnären Sussanne Snoeck framför rådhuset där en av två samlingsutställningar under konstmånaden kommer finnas. Det är endast utsidan av byggnaden som renoveras. Foto: Johan W Jönsson

Det började med en utställning på rådhuset i Laholm 2019. Sedan dess har det blivit mer och mer år för år. Det blir till exempel tredje året med konstutställning i butikernas skyltfönster.

– Butikerna har varit väldigt positiva till den här idén från start. I år är ännu fler med. Det blir win-win. Vår konst går att se dygnet runt och förhoppningsvis lockar det kunder, säger Snoeck.

Precis som i fjol blir det samlingsutställningar såväl på rådhuset som i missionshuset. Samtliga medverkande konstnärer är representerade på rådhuset och där blir det tävling.

Temat för utställningen är Laholm och den konstnär som tolkar temat bäst vinner ett fint pris. Juryn består av Frida Talik, Björn Hellberg och kommunrådet Ove Bengtsson (C).

– De tre får prata sig samman och komma med sina infallsvinklar. Frida är konstnärlig ledare på Teckningsmuseeet och lite expert medan de andra två har annan expertis, säger Snoeck.

Tipspromenaden från förra året är tillbaka. Frågeformulär och folder hämtas på turistbyrån och i butikerna. De tre som lyckas bäst vinner pris från Attraktiva Laholm och Kaffe & Böner.

– Vi har också en ny tävling kring bästa skyltfönster. Det handlar om vem som lyckats att kombinera konstverket bäst med ordinarie skyltning, berättar Snoeck.

Den butik som vinner får köpa lokal konst av de deltagande konstnärerna för 3 000 kronor. Det är fritt för vem som helst att rösta men bara en gång. De som röstar har chans att vinna biobiljett.

I år är 23 butiker med på Laholms konstmånad. Förra året var det 15. Initiativtagaren Sussanne Snoeck tycker att det är kul att evenemanget växt lite år för år. Foto: Johan W Jönsson

Sussanne Snoeck, Leja Lindén Jacobsson och Helena Hjälmefjord gör även i år en guidad konstvandring. Vid Ladies & Gents night blir det en överraskning som fortfarande är hemlig.

– Vi kommer även att vara med vid näringslivsdagen i Laholm den 18 oktober. Men jag ska inte avslöja för mycket kring vad vi ska göra där, säger Snoeck hemlighetsfullt.

Workshopen med keramik i Gamla krukmakeriet är redan fulltecknad. Men det kan bli en till. Det finns i skrivande stund fortfarande plats till workshop i måleri och animerad film.

Biograf Maxim kommer att visa fem konstfilmer varje måndag i oktober. Det inleds med lokal film då Thomas Möllers verk om Börje Jakobsson och Jane Wåhlstedt går upp på vita duken.

– Vi har stegrat konstmånaden varje år och nu känner vi att vi har maxat lite. Vi ska summera månaden efteråt och se om vi ska växa ytterligare, säger Snoeck.

Laholms konstmånad inleds med vernissage på rådhuset den 1 oktober. Den 28 oktober avslutas månaden med ”Finnisage” och då avslöjas vilken konstnär som gjort bästa Laholmstolkning.

– Konstmånaden har växt organiskt då alla varit så positiva. Det är ett sätt att göra lokal konst lättillgänglig. Det finns så mycket fin konst att erbjuda i Laholm, avslutar Sussanne Snoeck.