Klik venligst
KONST 2022-02-24 KL. 18:43

Konsthallsägare belönas med stipendium

Av Rickard Gustafsson

Sedan 1999 har fonden, till minne av Karl-Gustaf Jönsson, delat ut ett stipendium till personer i konstkretsar som verkat i laholmskonstnärens anda. I år går priset till ägaren av Hishults konsthall.
– Jag känner mig samsläktad med honom, säger en glad Kjell Åke Gustafsson.

Konsthallsägare belönas med stipendium
Britta Nilsson, Roland Andréasson och Lars-Göran Persson överraskning lyckades. Konsthallsägaren Kjell Åke Gustafsson blev både glad och överraskad när han fick motta stipendiet till Karl-Gustaf Jönssons minne. Foto: Rickard Gustafsson

Vid utdelning av priser och stipendium får de flesta mottagare i förväg reda på att de vunnit. Men juryn till Karl-Gustaf Jönsson-stipendiet, bestående av Lars-Göran Persson, Roland Andréasson och Britta Nilsson (syster till K-G Jönsson), vill gärna att det ska ingå ett överraskningsmoment.

LT bjöds med när årets vinnare skulle hyllas och nog blev konsthallsägaren Kjell Åke Gustafsson både glad och överraskad när han kom gående nerför spiraltrappan till entrén och fick motta diplom och ett stipendium på 15 000 kronor.

Motiveringen lyder: ”För att ha öppnat nya dörrar i det lokala konstlivet och med en bred och berikande utställningsverksamhet vidgat det kulturella synfältet”.
Efter att Kjell Åke satt på kaffe till sällskapet och samlat sig en smula säger han.
– Det här känns extra roligt. Karl-Gustaf var en profil och en människa som gick sina egna vägar och rättade sig inte efter konventioner på något sätt. Jag känner mig samsläktad med honom, säger den minst sagt okonventionelle konsthallsägaren som i ett reportage i tidningen Vi, 1997, kallades ”Idioten i Hishult” för att ha kommit på idén att bygga en konsthall mitt i skogen.

I retrospektiv var det allt annat än idiotiskt, snarare genialiskt.

I dag räknas Kjell Åkes skapelse som en av de mest ansedda konsthallarna i Norden. Dit reser konstintresserade från när och fjärran för att njuta av konst och samtidigt äta och bo på Gästgivaregården, som familjen drivit i fyra generationer.
– Kjell Åke är en entreprenör som jobbar 24 timmar om dygnet. Han har en känsla för konsten och arkitekturen och har skapat ett komplett utflyktsmål. Ett klockrent val, berömmer Lars-Göran Persson.


Kjell Åke Gustafsson letade snabbt upp tavlan "Muren II", av Karl-Gustaf Jönsson, i sin konstgömma. Verket inhandlades 1998 på en minnesutställning på Hallbergska stallet i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson


Kjell Åke Gustafsson berättar att han har god kännedom om K-G Jönssons konstnärsskap, men har själv ingen personlig koppling till laholmskonstnären som gick bort 1997. Gustafsson försvinner i väg en kort stund och kommer strax tillbaka med en tavla – ”Muren II” – av just Karl-Gustaf Jönsson.
– Den här köpte jag 1998 på minnesutställningen i Hallbergska stallet. Jag tror jag betalade 4 000-5 000 kronor.
Vad tror du att den kan vara värd idag?
– Jag vet faktiskt inte, men efter att jag fått det här stipendiet är den ovärderlig, säger Kjell Åke.

Karl-Gustaf Jönsson är en av Laholms mest kända konstnärer och levde under åren 1928-1997. Bondsonen föddes i Ysby och gjorde sig känd som en konstnär med många strängar på sin lyra eller många färger i paletten, om liknelsen tillåts.
– Han var grafiker, tecknare, målare och skulptör och en av hans mest kända verk är ”Potatisplockerskorna” som man kan se utanför spritbolaget i Laholm, berättar Roland Andréasson.

Lars-Göran Persson berättar att han och Roland Andréasson var två av de personer, utanför familjen, som kände Karl-Gustaf Jönsson bäst.
– Vi hade aldrig vågat att dela ut ett stipendium till någon som Karl-Gustaf inte hade godkänt, säger Lars-Göran och riktar blicken upp mot himlen med en antydan att prisutdelningen är välsignad.
Repliken från Kjell Åke Gustafsson kommer reptilsnabbt:
– Var det därför det tog så lång tid att få det här stipendiet?, skämtar konsthallsägaren och hela gänget brister ut i skratt.


Kjell Åke Gustafsson och Roland Andréasson. Foto: Rickard Gustafsson