Klik venligst
KONST 2024-05-03 KL. 15:35

Konsthallen ingen trodde på firar 30 och prisas

Av Johan W Jönsson

Felicia Garellick som driver Vilgots Surdegsbageri och Kjell-Åke Gustafsson som ligger bakom Konsthallen i Hishult har uppmärksammats med stipendier av Hushållningssällskapet i Halland.
– Det är roligt att omgivningen vaknar och inser att det här är något viktigt, säger Gustafsson, som drivit sin konsthall i 30 år nu.

Konsthallen ingen trodde på firar 30 och prisas
Kjell-Åke Gustafsson startade Konsthallen i Hishult och lyckades, mot alla odds. Nu har han drivit sin verksamhet i 30 år och prisas av Hushållningssällskapet. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Stipendierna delades ut under Hushållningssällskapets årsstämma. Sällskapet prisar individer och småföretag som gör betydande insatser för Hallands landsbygd.

Kjell-Åke Gustafsson får medel ur Folke Willstrands donationsfond. Pristagaren hade inte möjlighet att delta under stämman och det knappt varför han prisas.

– Allvarligt talat så har jag inte sett någon motivering. Det här kom under en enormt stressig period, så jag var inte där. Hade du inte hört av dig hade jag nästan glömt bort det, skrattar han.

Gustafsson bedriver två verksamheter. Dels gästgivaregården, som varit i hans familjs ägo i 140 år i år och dels konsthallen, som i år fyller 30 år. Båda är lika betydelsefulla.

– Jag är fjärde generationen som driver gästgivaregården och det hålls vid liv mycket tack vare konsthallen. Det är en liten korsbefruktning som gör att båda kan existera.

Hishults Gästgivaregård drivs som en seperat del med restaurang och hotell, som det varit under alla år. Öppettiderna sammanfaller med öppettiderna för konsthallen.

Då Kjell-Åke var enda barnet kände han att han inte skulle kunna driva gästiset vidare på samma vis som tidigare. Han hade först tryckeriverksamhet på platsen men det blev sedan konst.

– Jag tryckte grafik åt konstnärer. Det var mycket lösningsmedel. Jag tänkte att jag måste vidare. Konst är och har alltid varit mitt stora intresse. Då fick jag idén att visa konst.

Det var ingen förutom banken i Hishult som trodde på idén. De lånade ut pengar till projektet. Med hjälp av arkitekter och vänner skapade Kjell-Åke det som idag är en välrenommerad konsthall.

Kjell-Åke Gustafsson som driver Konsthallen i Hishult samt Hishults Gästivaregård prisas av Hushållningssällskapet med medel ur Folke Willstrands donationsfond. Foto: Hushållningssällskapet

– Jag drev grafisk verksamhet vidare parallellt i början för att överleva. När jag startade 1994 pikade den största lågkonjuktur vi haft i modern tid och där stod konsten längst ner på stegen.

Men det gick ändå?

– Det gjorde det. Det var tack vare att allting annat stängde och lade ner. Samtidigt startade det här och det blev ett enormt mediapåslag som gjorde att det kom extremt mycket besökare direkt.

– Nu har vi funnits i 30 år, så det måste vara något som betyder något. Jag värnar om det här och får syssla med mitt stora intresse. Det är viktigt att det sköts på ett sätt så att det går framåt.

Hur ser du framåt?

– Jag vill att det här ska ha en framtid på något sätt. Jag har ingen aning om ur länge jag håller på. Ambitionen är att fortsätta, inte att bli bekväm. Det krävs fullt engagemang varje dag.

– Sedan sker det hela tiden en utveckling och förändring innehållsmässigt. Inte bara inne utan även ute i parken eller trädgården. Den yttre miljön är väldigt viktig för framtiden.

Just nu hittas självporträtt av 28 olika konstnärer på Konsthallen i Hishult. Allt från mer namnkunniga till mindre kända. Utställningen görs i samarbete med Maria Miesenberger.

Vad ska du göra för de 20 000 kronorna som ingår i stipendiet?

– Köpa rododendronbuskar till parken. Eller de är redan inköpta. Men de ska planteras, avslutar Kjell-Åke Gustafsson.

Konsthallens 30 år uppmärksammas med en jubileumsutställning med start den 29 juni.

Felicia Garellick tilldelades gnistpriset. Läs om henne i en seperat artikel.