-
KONST 2021-12-30 KL. 09:00

Komet-konstnär prisas till minne av Kirke Ralph

Av Johan W Jönsson

Laholmskonstnären Camilla Göransson är årets Kirke Ralph-stipendiat. 26-åringen målar med olja och har gjort kometkarriär under året. “Jag blev chockad och jätteglad när jag fick veta att jag fått utmärkelsen”, säger stipendiaten.

Komet-konstnär prisas till minne av Kirke Ralph
Camilla Göransson vid ett av sina åtråvärda verk. Konstnären från Våxtorp är årets Kirke Ralph-stipendiat. Hennes målningar har inga namn. Detta då hon vill inte leda betraktaren i någon riktning. Bild: privat

Det är fjärde gången stipendiet till Kirke Ralphs minne delas ut och det är andra gången som allmänheten kunnat nominera kulturutövare med anknytning till Laholm. Totalt kom hela 24 nomineringar in. Det är flest hittills.

Kirke Ralphs minnesfond instiftades av Daniel och Catharina Sanjay vid Tekannan förlag år 2018 och i år är alltså stipendiaten alltså Camilla Göransson från Våxtorp. “Med envishet, noggrannhet och en makalös känsla för detaljer, skapar hon verk som hugger tag i betraktaren.”, lyder delar av motiveringen.
– Det känns jätteroligt! Det var verkligen inget jag förväntade mig. Jag kände till stipendiet men det kändes långsökt att just jag skulle få det, säger Camilla.

Hon är 26 år gammal och bördig från Bjuv i Skåne. Sedan 2013 bor hon i Våxtorp med sambo och dotter. Camilla är autodidakt. Hon är inte själv konstintresserad men har alltid haft lätt att uttrycka sig kreativt.
– Jag målar i oljefärg och utgår ifrån en referensbild av mig själv. Sedan låter jag det få en abstrakt twist, säger Camilla.

Hon har ägnat sig åt konst på heltid sedan maj i år. Konstnärskarriären fick verkligen en rivstart då samtliga hennes tavlor blev sålda på ett dygn när hon la upp dem på sociala medier. Då hade hon ändå inte direkt satt några reapriser på sina målningar.

Innan hon började måla var hon sjukskriven för psykisk ohälsa i ett års tid. Med målningen bearbetade hon sin sjukdom.
– Jag tror att alla konstnärer är lite “fucked up”. Det hör liksom ihop med kreativiteten. Man måste inte haft ett tufft liv för att bli en bra konstnär men man måste våga gräva i sig själv.

Varför tror du att juryn föll för dig?

– Jag tror att det beror på att min konst är väldigt unik och jag tror att man reagerar automatiskt när man ser den.

Kände du till Kirke Ralph sedan tidigare?

– Jag har inte träffat honom men jag känner till honom och har sett flera av hans verk, säger Camilla.

Hennes målningar har inte varit med på några utställningar. Dels beror det på att hon är så ny som konstnär men också på att alla hennes målningar är sålda.
– Jag säljer mina verk så snabbt att jag inte hinner samla. Jag hoppas kunna göra någon utställning nästa år.

Som stipendiat får man diplom, blommor och en check på 5 000 kronor ur Kirke Ralphs minnesfond.
– Pengarna ska gå till konsten - jag tänkte att jag skulle köpa bättre material - färg, penslar och linnetyg.Motivering:

Med en hantverksskicklighet värdig såväl stora barockkonstnärer som väletablerade konstnärer av vår tid, lyfter självlärda Camilla Göransson fram en klassisk stil. En mjuk barockkropp står i centrum i bilderna med mycket symbolik. Med öppenhet, råhet och oändligt mycket mod visar hon upplevelser av psykisk ohälsa. Ett ämne som länge varit tabu blir i Göranssons verk en befrielse att kunna betrakta. Med envishet, noggrannhet och en makalös känsla för detaljer, skapar hon verk som hugger tag i betraktaren.

Årets jury har bestått av Catharina Sanjay, Daniel Sanjay och Ulrika Träff

Stipendiet har hittills delats ut till:
2018 - Konstnären Pernilla Månsson
2019 - Författaren och filmskaparen Linus Lundberg
2020 - Konstnären Sussanne Snoeck
2021 - Konstnären Camilla Göransson