Klik venligst
KONST 2024-06-07 KL. 06:02

Jans konst ”sprider glädje och trygghet”

Av Johan W Jönsson

Konstnären Jan Fagerholm tilldelas Handels Kulturstipendium. Prissumman är på 20 000 kronor. I motiveringen står det bland annat att hans akvareller ”sprider glädje och trygghet”.

Jans konst ”sprider glädje och trygghet”
Konstnären Jan Fagerhom har tilldelats Handels Kulturstipendium för sina akvareller. Foto: Johan W Jönsson

Av tio sökande till Handels Kulturstipendium var det fyra som fick napp. En av dem var laholmaren Jan Fagerholm. Nyligen var han uppe i Stockholm och tog emot stipendiet.

– Vi blev bjudna på resan upp och på middag på Clarion Hotell, där utdelningen skedde. 20 000 är rätt mycket pengar. Det känns trevligt att bli uppmärksammad, säger Fagerholm.

Jan Fagerholm, född 1949, var mycket aktiv idrottare som ung. Fotbollsspelare i Laholms FK och Veinge IF samt duktig ishockeymålvakt i Laholms AIK.

När han slutade spela fotboll 1983, efter hundratals matcher i såväl LFK men även i VIF, gick han en målarkurs för Sven Vinge. Detta då han ville ha en ny fritidssysselsättning.

– Jag hade alltid målat och tecknat i skolan och så. Främst för Olle Strandberg. Han var duktig tecknare, säger Fagerholm, som också, till exempel, tecknat ”Tuffe Viktor” på immiga bilrutor.

Konstnären Ockie Nidsjö och Jan spelade hockey ihop. Ockie gjorde en torontospelare i helfigur på klubblokalens vägg. Bredvid målade Fagerholm en lika stor LAIK-spelare.

– För ett antal år sedan var jag och kollade med vaktmästaren på Glänningehus om de fanns kvar. Men de var övermålade. Ockie var proffs, det var inte jag. Därför målade jag en amatör, ler Jan.

Han tecknade även av samtliga medspelare i LAIK. Jan fyller 75 år i augusti. Han har inga planer på att sluta med sitt målande. Fagerholm är fortfarande stadig på hand och närsynen är god.

– Just nu håller jag på inför Konstmånad oktober. Temat är hopp och då ska jag måla av Hausknechtska huset, finns det något hopp (?), och hopptornet i Glänninge sjö.

Jan Fagerholm hemma i ateljén i Sjöhuset vid Antorpa sjö. Jan både målar och snidar i trä. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Har du något favoritmotiv?

– Jag har målat mycket hemifrån vid Antorpa sjö. Det är rätt fräckt att man kan ta sjövatten och tillsätta pigment, så blir det en tavla med sjöns vatten, säger Jan.

Tjänar du några pengar på din konst?

– Nej, det är lättare att måla än att sälja. Jag har väl gått plus minus noll genom åren. Jag har nog gjort 500 tavlor och många har jag givit bort som gåva. Så de finns lite varstans.

För ett par år sedan blev två av hans tavlor antagna till en jurybedömd utställning i Finland. Han har även blivit antagen på utställning i Stockholm och på Vårsalongen i Halmstad.

Stipendiepengarna ska gå till inramningar och material. Men det blir slantar över och de ska eventuellt gå till en konstresa. Drömmen är att komma till Provence i sydöstra Frankrike.

– Där växer mycket lavendel. Jag målade en tavla hemifrån över ett lila fält med gurkört och så skrev jag: ”Antingen Göstorp eller Provence”. Jag har alltid velat komma till Provence.

Fotnot: Tuffa Viktor, även Tuffe Viktor, är en brittisk skämtserie, skapad 1957 av Reg Smythe. Titelfiguren är en öldrickande och fotbollsintresserad dagdrivare, och serien skapades som en drift med brittisk underklass. Källa: Wikipedia

Motivering Handels Kulturstipendium:

”Jans akvareller och motiv är hämtade från naturen och olika omgivningar i harmoniska färger. De sprider glädje och trygghet. Uppmärksammar det vackra i det nära, som ännu fler får ta del av och njuta av sim inspiration till att skapa själva.”