Klik venligst
KONST 2024-02-20 KL. 15:26

Ingen målning på det gamla polishuset

Av Johan W Jönsson

I kultur- och folkhälsonämnden ställer man sig positiva till väggmålningar. Men det blir ingen på det gamla polishuset. Detta då Kulturmiljö Halland anser att byggnaden har ”ett särskilt kulturhistoriskt värde av skyddsklass C”.

Ingen målning på det gamla polishuset
Det blir ingen målning på det gamla polishusets vägg som vätter mot Kristianstadvägen. Kulturmiljö Halland säger nej. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Nog ser den tom ut alltid, den gråa väggen på det gamla polishuset som vetter mot Kristianstadvägen. Ingen färg, inga fönster, ingen grönska, och så lär det förbli.

Föreningen Norden föreslog i en skrivelse till kommunen en väggmålning. Nämnden gillade idén men Kulturmiljö Hallands skyddsklassning sätter stopp för en utsmyckning.

Gudrun Petterson (C) är ordförande i kultur- och folkhälsonämnden:

– Vi är positiva till att hitta en plats till den typen av konstverk som en väggmålning är. Det hade varit häftigt med en sådan på Humlegången 2 men vi kommer inte få göra det, säger hon.

– Bygglovsenheten har redan sagt att de kommer lyssna på Kulturmiljö Halland i den här frågan. Vi konstaterade bara att; ”så här är det", fortsätter Pettersson.

Hittas det ett annat lämpligt ställe kan det ändå bli en väggmålning någon annanstans i kommunen. Nämnden är inte emot den typen av konst.

– Många andra konstverk är bestående över tid men vi lägger ändå ganska mycket tid och pengar för att underhålla själva verket och för att hålla omgivningen i gott skick, säger Pettersson.

– Hittar vi ett bra ställe, får till en målning och fixar belysning, då är det kanske mer ett konstverk som ligger i tiden. Så kan man eventuellt byta ut målningen efter ett antal år.

Det har även kommit in förslag på att smycka väggen på gamla polishuset med grönska. Kulturmiljö Halland ser dock inte heller på den lösningen med blida ögon.

Fasaden på gamla polishuset kommer att förbli grå. Foto: Johan W Jönsson/arkiv